Wil je een kind onterven? Maak dan niet deze 3 fouten!

Kan een geadopteerd kind erven?

Gevraagd door: Mike Peeters  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (35 stemmen)

Kinderen (geen) erfgenaam
U bent erfgenaam als u volgens de geboorteakte of door adoptie kind bent van de overledene. Bent u stiefkind, pleegkind of een biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet is erkend? Dan bent u alleen erfgenaam als de overledene dit in een testament heeft bepaald.

Kan schoondochter erven van schoonouders?

U kunt ook uw schoonzoon of -dochter hierin opnemen als erfgenaam. U kunt ook een legaat nalaten. Een schoonzoon- of dochter kan geen aanspraak maken op een legitieme portie, zoals uw eigen kinderen. Als u schoonfamilie benoemt tot erfgenaam, zijn zij ook betrokken bij de afwikkeling.

Kun je het ene kind meer schenken dan het andere?

Als u een van uw kinderen een schenking heeft gegeven, bijvoorbeeld voor studie of de aankoop van een huis, kunt u in uw testament regelen dat uw ene kind meer krijgt dan het andere. Op die manier kunt u de schenking 'rechttrekken' en uw kinderen in totaal ongeveer evenveel geven.

Kan mijn stiefkind van mij erven?

Stiefkinderen zijn geen erfgenaam op grond van de wet en zij kunnen dus geen aanspraak maken op haar erfenis.

Kan je een adoptiekind onterven?

Voor een adoptiekind gelden dezelfde regels als voor een kind uit de bloedlijn. Net als een kind uit de bloedlijn, heeft een adoptiekind ook recht op zijn legitieme portie. Je kan een adoptiekind dus niet helemaal onterven.

40 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het minimum dat een kind kan erven?

Hoe groot is het minimum erfdeel? Uw kinderen hebben samen recht op de helft van uw nalatenschap. Heeft u één kind, dan heeft hij of zij minstens recht op 1/2 van de waarde van uw nalatenschap. Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk recht op 1/4 van uw totale nalatenschap.

Wie erft bij geregistreerd partnerschap?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Jouw stiefkinderen zijn wettelijk gezien geen erfgenamen. Regel je niets, dan hebben zij dus nergens recht op. Wil je dat alle kinderen uiteindelijk erven, ook jouw stiefkinderen, dan kan je dit alleen regelen met een testament.

Heb je een testament nodig bij geregistreerd partnerschap?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan gaat uw erfenis bij overlijden standaard naar uw partner. U heeft dan dus geen testament nodig om dat te regelen.

Wat erft een onterft kind?

Legitieme portie

Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft. De legitieme portie bestaat alleen uit geld.

Kan ik alles aan 1 kind schenken?

Het is werkelijk een 'extraatje' dat het kind bij leven ontvangt, naast zijn latere erfenis. Opgelet: er zijn grenzen: iedere ouder mag zo'n schenkingen doen ter waarde van een bepaald beschikbaar deel. Je kan dus 'buiten erfdeel' schenken aan een kind, maar je mag daarbij een welbepaald deel niet overschrijden.

Welke rechten heeft een adoptiekind?

Na de goedkeuring van een rechter wordt het adoptiekind officieel het kind van de adoptieouders. Er ontstaat een nieuwe, wettelijk geldende familieband, met alle rechten en plichten die daarbij horen. Het kind behoudt wel het recht om te weten wie zijn of haar biologische ouders zijn.

Kan ik mijn kleindochter onterven?

Een onterfd kind kan ook afzien van de legitieme portie. Dat betekent dat uw kleinkinderen de plaats van de kinderen innemen; die zijn dan wettelijke erfgenaam. Wilt u dat niet, dan moet u ook de kleinkinderen onterven. Als u wilt dat de kleinkinderen wel een erfenis krijgen, kunt u dit in het testament laten opnemen.

Waar heeft een onterfd kind recht op?

Onterfde kinderen hebben nog wel recht op een legitieme portie. Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is.

Kan schoondochter erven?

Bloedverwanten en echtgenoot / echtgenote

Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Wat gebeurt er met de erfenis als een plus ouder in een nieuw samengesteld gezin overlijdt?

Alle eigen kinderen van de overledene hebben normaliter recht op een gelijk deel in de nalatenschap, ongeacht of het kinderen betreft uit een eerste of uit een latere relatie en ongeacht of de ouders getrouwd waren of niet. Een pluskind erft dus niet van zijn stiefouder.

Kan je altijd je kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Heeft onterfd kind recht op inzage testament?

Ook mensen die erfgenaam zouden zijn geweest als er geen testament was gemaakt, hebben recht op inzage in het testament, als zij door onterving in het testament hun wettelijke rechten zijn kwijtgeraakt. Zij hebben echter alleen recht om het onderdeel van het testament te lezen waaruit hun onterving blijkt.

Wie is de eerste erfgenaam?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Hoeveel mag je je kind belastingvrij schenken in 2023?

In 2023 in elk geval € 6.035. Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind.

Kan ik mijn schoondochter onterven?

Schoonzoon of schoondochter onterven

Iets vergelijkbaars geldt ook voor schoonzoons en schoondochters. Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven.

Heeft aangetrouwd recht op erfenis?

Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.

Heb je recht op erfenis ex schoonouders?

Wanneer uw ene schoonouder tijdens het huwelijk, en de andere (ex)schoon-ouder (de langstlevende) na de echtscheiding komt te overlijden, dan maakt u geen aanspraak op de erfenis van de langstlevende, maar maakt u mogelijk wél aanspraak op een deel van de erfenis van de schoonouder die tijdens het huwelijk overleed.

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Vorige artikel
Waarom niet je neus snuiten?
Volgende artikel
Kan je een eisprong zien?