Ongesteld worden (menstruatiecyclus)

Kan een cyclus veranderen?

Gevraagd door: kand. Maryam Kalloe  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.2/5 (54 stemmen)

Cyclusschommelingen & intermenstruele bloedingen
Soms is je menstruatie heviger en soms minder intens: jouw cyclus verandert tijdens je leven en dat is volkomen normaal. De menstruele cyclus zelf kan ook schommelingen vertonen, bijvoorbeeld 's nachts.

Kan je cyclus ineens veranderen?

Heb je normaal gesproken een regelmatige cyclus en blijft opeens de menstruatie uit, dan hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Soms gebeurt het dat je lichaam wat uit balans is, bijvoorbeeld door stress. Maar als het langer dan een paar weken duurt dan is het goed om naar de huisarts te gaan.

Kan je cyclus per maand verschillen?

Elk lichaam is uniek en het kan zelfs per menstruatiecyclus verschillen. Je kunt een cyclus twee weken hevig bloeden en andere maanden helemaal geen menstruatie hebben. Het is ook mogelijk dat je menstruatie iets vroeger of later komt dan je misschien verwacht.

Waarom wisselende cyclus?

Wanneer je hormonaal evenwicht verstoord is, kan dit gevolgen hebben voor je cyclus. In bepaalde situaties kan je hormonaal evenwicht worden verstoord. Bijvoorbeeld wanneer je in korte tijd veel afvalt, veel stress hebt, een schildklieraandoening hebt, PCOS hebt of medicatie gebruikt.

Hoeveel dagen kan je cyclus afwijken?

Let wel op: net als de mate en duur van een menstruatie, kan ook de cyclus afwijken. Normaal gezien duurt een cyclus 28 dagen, maar dat kan net zo goed 21 of 35 dagen zijn.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan de cyclus ontregelen?

Denk daarbij bijvoorbeeld aan stress en depressie. Daarnaast kunnen extreme gewichtsveranderingen een rol spelen. Denk maar aan meisjes met Anorexia Nervosa, bij wie de ongesteldheid onregelmatig wordt, en uiteindelijk zelfs uitblijft. Dit kan de cyclus eveneens beïnvloeden.

Hoeveel dagen over tijd is normaal?

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.

Kan een onregelmatige cyclus kwaad?

Maar ook tussen de puberteit en de overgang kunt u ook onregelmatig ongesteld zijn. Dit kan geen kwaad en gaat vaak vanzelf over.

Kan je zwanger worden met een onregelmatige cyclus?

Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.

Waarom na 2 weken weer ongesteld?

Als je vaak ongesteld bent of onregelmatig menstrueert, heeft dat vaak te maken met schommelingen in je hormoonhuishouding. Hormoonschommelingen kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf weer over. Soms zijn er echter andere oorzaken voor hevig, weinig, vaak of onregelmatig ongesteld zijn.

Waarom is mijn cyclus onregelmatig?

Waarschijnlijk veroorzaken hormoonschommelingen de onregelmatige menstruatie. De vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen worden dan onregelmatig afgegeven. Hormoonschommelingen komen voornamelijk voor tijdens de puberteit en de overgang, maar kunnen ook daartussen voorkomen.

Kan je later ongesteld worden door stress?

Stress. Als je een lange tijd stress ervaart door bijvoorbeeld heel hard en veel te werken, kan het zijn dat je lichaam minder hormonen aanmaakt die de eisprong stimuleren. Het gevolg is dat je menstruatie uitblijft.

Hoe weet je of je hormonen uit balans zijn?

Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.

Waarom ene keer meer ongesteld dan andere keer?

Als de eicel niet wordt bevrucht, stoot het lichaam een deel van het baarmoederslijmvlies af als u ongesteld bent. Dat noemen we de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Dikker baarmoederslijmvlies leidt tot meer bloedverlies.

Kan je cyclus 40 dagen duren?

De menstruatie treedt meestal regelmatig op, met een cyclusinterval van ongeveer 28 dagen. Kortere cycli van 21 dagen en langere van circa 40 dagen komen ook voor. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie. Het moment dat je vruchtbaar bent is rond je eisprong.

Hoe lang kan je menstruatie wegblijven?

Als je meer dan 4 weken je maandstonden niet hebt gehad, en je mogelijk zwanger bent, laat dan een zwangerschapstest doen.

Hoe vaak seks bij onregelmatige cyclus?

Los van je cyclus

Los van de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heb je de grootste kans om zwanger te worden als je om de 2 dagen seks hebt. Dus ongeveer 2 tot 3 keer per week.

Hoe weet je dat je niet vruchtbaar bent?

Wanneer een koppel met kinderwens langer dan een jaar gericht zwanger probeert te worden zonder resultaat, dan spreek je van verminderde vruchtbaarheid. Van het uitblijven van resultaat wordt ook gesproken als er een miskraam is. Dit wordt ook wel subfertiliteit genoemd.

Hoe kun je zien of je vruchtbaar bent?

Vruchtbare dagen berekenen

In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De 3 dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.

Hoe krijg ik weer een regelmatige cyclus?

Heeft u een onregelmatige cyclus, dan schrijven we in eerste instantie tabletten clomifeencitraat voor. Deze tabletten neemt u in vanaf dag drie tot en met zeven van uw cyclus. De tabletten zorgen ervoor dat uw hypofyse iets meer FSH-hormoon gaat produceren om de eierstok te stimuleren een follikel te maken.

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

Je hebt een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel veel vrouwen hebben er last van, ook tijdens het begin van een zwangerschap. Je buik voelt een beetje opgezet en je broek zit minder lekker. Rond de 4e of 5e week van je zwangerschap kan je last krijgen van een opgezette buik.

Hoe lang moet je overtijd zijn om te testen?

Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

Eerste tekenen zwangerschap:
  • Je wordt niet ongesteld.
  • Misselijkheid.
  • Gevoelige borsten.
  • Buikpijn.
  • Bloedverlies.
  • Vaak moeten plassen.
  • Bijzondere eetlust.
  • Vermoeidheid.

Wat verstoort je hormonen?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die leiden tot een verstoorde hormoonbalans. De vijf meest voorkomende oorzaken zijn: een verkeerd voedingspatroon, te weinig lichaamsbeweging, stress, weinig slaap en een ongezonde darm- en leverfunctie [5].

Kun je testen of je in de overgang zit?

De overgang is over het algemeen goed te herkennen aan de typische symptomen / klachten in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen de verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan je helpen te bepalen of je in de overgang zit.

Volgende artikel
Wat is toxoplasmose zwangerschap?