Ontwikkeling baby 3 maanden

Kan een baby van 3 maanden waterpokken krijgen?

Gevraagd door: Janna Jasper dr  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (52 stemmen)

Dat is fijn, want je baby's afweersysteem werkt de eerste 3 maanden nog niet helemaal naar behoren. Dankzij de antistoffen krijgt hij alleen een milde variant van waterpokken. Echter na de eerste 3 maanden kan je baby alsnog waterpokken krijgen, omdat hij zelf nog geen antistoffen heeft aangemaakt.

Kan een baby waterpokken krijgen?

Baby's kunnen ook al waterpokken krijgen. Zij hebben vaak wel een mildere vorm van waterpokken dan jonge kinderen. Dit komt omdat baby's vaak nog de beschermende antistoffen van de moeder in hun bloed hebben. Baby's hebben deze antistoffen overigens alleen als de moeder vroeger zelf waterpokken heeft gehad.

Hoe weet je of je baby waterpokken heeft?

Wat merk ik aan mijn kind met waterpokken?
 • Uw kind wordt eerst verkouden.
 • Uw kind kan koorts hebben, hangerig en ziek zijn. ...
 • Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden.
 • De huiduitslag jeukt.
 • De blaasjes verdrogen tot korstjes.

Kan een baby 2 keer waterpokken krijgen?

Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.

Hoe lang duurt het voordat alle waterpokken er zijn?

Incubatietijd: 10-21 dagen (meestal 13-18 dagen). Besmettelijke periode: 2 dagen voor blaasjes tot indrogen. Maatregelen: Contactonderzoek op indicatie. Onderzoek zwangere op indicatie.

45 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd krijg je waterpokken?

Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.

Kan je waterpokken doorgeven zonder ze zelf te krijgen?

Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in het vocht dat in de blaasjes zit. Waterpokken is heel besmettelijk.

Hoeveel keer kan je waterpokken krijgen?

Bijna iedereen in Nederland heeft als kind waterpokken gehad. Als u waterpokken hebt gehad, kunt u het niet nog een keer krijgen. Van de mensen die in warme landen (sub-tropen) zijn opgegroeid heeft maar de helft waterpokken gehad. De rest kan als volwassene nog waterpokken krijgen.

Hoe vaak kun je de waterpokken krijgen?

Waterpokken kun je in principe niet een tweede keer krijgen. Het virus (Varicella zoster) kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken. Waterpokken kunnen vervelende complicaties hebben. Waterpokken gaan vanzelf over.

Wat is de ergste dag met waterpokken?

De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.

Wat te doen bij beginnende waterpokken?

Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Wat lijkt er op waterpokken?

Vaak voorkomende kinderziekten met vlekjes zijn:
 • waterpokken.
 • vijfde ziekte.
 • zesde ziekte.
 • roodvonk.
 • hand-, mond- en voetziekte.

Waar begint de waterpokken?

Het verloop van waterpokken is meestal hetzelfde: waterpokken begint meestal met hangerigheid, verhoging of lichte koorts (tot 39°C). Je kind voelt zich echt niet lekker. Binnen één à twee dagen ontstaan er rode vlekjes, meestal op de romp. Daarna worden de kleine bultjes met vocht gevulde blaasjes, die meestal jeuken.

Waarom krijg je maar 1 keer waterpokken?

Eén keer in je leven

Bepaalde cellen in je bloed zorgen ervoor dat je lichaam niet vergeet hoe je dat virus hebt aangepakt. Zodra er weer zo'n waterpokkenvirus in de buurt komt, worden die cellen erbij gehaald en gaan ze meteen aan de slag met bestrijden. Zo snel, dat je ze niet meer krijgt. Gelukkig!

Hoe vaak krijg je krentenbaard?

Krentenbaard komt veel voor. Vooral bij kinderen onder de 3 jaar, vaak na een waterpokkeninfectie. Met name in de zomer komen uitbraken voor onder kinderen. Hoe vaak krentenbaard voorkomt, is niet bekend.

Kan je 2 keer Corona krijgen?

Bij sommige personen verliep de tweede infectie ernstiger dan de eerste. Herinfecties met SARS-CoV-2 waren aan het einde van 2021 niet meer ongewoon. Zowel na vaccinatie als na een eerder doorgemaakte infectie, neemt de immuniteit af, waardoor mensen opnieuw kwetsbaar worden en opnieuw covid-19 kunnen doormaken (1).

Wat gebeurt er als je nog nooit waterpokken hebt gehad?

Komt waterpokken bij volwassenen voor? De kans is erg klein dat je als volwassene waterpokken krijgt. Ook als je nooit waterpokken hebt gehad als kind. Je hebt namelijk door de jaren heen waarschijnlijk voldoende antistoffen aangemaakt.

Kan mijn kind naar school met waterpokken?

Als een kind met waterpokken zich goed voelt dan kan het gewoon naar school. Omdat een kind al besmettelijk is twee dagen voordat de huiduitslag verschijnt, is de kans groot dat andere kinderen al besmet zijn.

Hoe verspreiden waterpokken zich?

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Dit virus verspreidt zich naar anderen via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten. Ook het aanraken van de blaasjes op de huid kan voor besmetting zorgen.

Kan je iemand besmetten tijdens incubatietijd?

Je kunt al besmettelijk zijn de 2 dagen voordat je klachten krijgt. Mensen met COVID-19 zijn over het algemeen 1 tot 2 weken na het begin van de klachten besmettelijk.

Wat te doen bij waterpokken kind 3 jaar?

Tips tegen de jeuk
 1. Je kunt je kind wassen met lauw of koel water.
 2. Houd de nagels van je kind kort. Zo voorkom je dat je kind gaat krabben. ...
 3. Zorg voor een goede hygiëne: was je handen en laat je kind dat ook doen.
 4. Eventueel kun je bij de apotheek een zalfje halen tegen de jeuk.

Kunnen volwassenen ook waterpokken krijgen?

Waterpokken bij volwassenen is zeldzaam. U kunt het alleen krijgen als u het als kind niet hebt gehad. Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking.

Hoe lang duurt het voordat de eerste Waterpok komt?

Na besmetting duurt het zo'n 11 tot 21 dagen (de incubatieperiode) voor de eerste verschijnselen zich voordoen. Het start met een lichte koorts en daarna volgen de kenmerkende 'waterpokken', de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam.

Hoe kom je snel van waterpokken af?

Wat te doen bij waterpokken?
 1. Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. ...
 2. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken. ...
 3. Was je kindje met lauw of koud water. ...
 4. Zorg dat de nageltjes van je kind kort en schoon zijn zodat je kindje niet gaat krabben.

Wat is de vierde ziekte?

populaire benaming v/e kinderziekte, die gepaard gaat met koorts en huiduitslag en licht met roodvonk of mazelen verward wordt.