RS virus - wat gebeurt er in je longen?

Kan een baby stoppen met ademen?

Gevraagd door: Daniel Kuiper MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (50 stemmen)

Als uw kind ziek wordt of te vroeg geboren is kan het zijn dat het ademhalingsmechanisme in de hersenen nog niet goed werkt, waardoor uw kind af en toe kort stopt met ademen; dit noemen we een apnoe.

Wat te doen als baby stopt met ademen?

Laat je niet beïnvloeden door de aanvallen.

Doe dit niet en geef je kind niet eerder zijn zin dan voorheen. Wanneer je kind merkt dat de aanvallen hem iets opleveren, kan hij ze uitlokken en gebruiken om aandacht of zijn zin te krijgen. Probeer een driftbui liever te voorkomen door humor, begrip of afleiding.

Hoe lang kan baby zonder adem?

De baby krijgt dan geen zuurstof meer. Dit kan er al na een paar minuten voor zorgen dat een kindje overlijdt.

Hoe klinkt benauwde baby?

Piepende ademhaling, blaffende hoest

En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen.

Kan baby stikken door verstopte neus?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.

17 gerelateerde vragen gevonden

Kan je stikken in snot?

Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.

Is het gevaarlijk als een baby verkouden is?

Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.

Hoe merk je RSV virus bij babys?

Hoe weet ik of mijn kind een ernstige RSV‑infectie heeft? Als een kind symptomen vertoont als een zware ademhaling, diep en regelmatig hoesten en een algemeen zieke indruk maakt doordat het moe is en niet wil eten en spelen, kan het een ernstigere RSV-infectie hebben. Dit kan alleen door uw dokter worden vastgesteld.

Wat te doen tegen heesheid baby?

In het kort
 1. Heesheid komt vaak door een keelontsteking of verkeerd stemgebruik.
 2. Het gaat meestal vanzelf over.
 3. Medicijnen helpen niet.
 4. Geef uw kind deze adviezen: Praat zo normaal mogelijk. Niet schreeuwen, niet fluisteren. Probeer niet te hoesten of te kuchen.

Hoe herken je longontsteking bij baby?

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.

Wat zijn de gevolgen van zuurstofgebrek?

Zuurstoftekort weegt op gemoed en gezondheid
 • Hoofdpijn.
 • Misselijkheid.
 • Duizeligheid.
 • Versnelde, diepe ademhaling.
 • Vermoeidheid.
 • Meer last van astma, allergieën, …

Waardoor kan hersenbeschadiging tijdens en na de geboorte ontstaan?

Bij aangeboren hersenletsel is er vóór of rond de geboorte schade ontstaan in de hersenen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een niet goed verlopen ontwikkeling van de foetus of door zuurstoftekort bij de bevalling. De ontwikkeling van het kindje verloopt daarna vaker moeizaam. Dit kan zo zijn op allerlei gebieden.

Hoe vaak komt Schouderdystocie voor?

Hoe vaak schouderdystocie voorkomt wordt zeer verschillend gerapporteerd. De cijfers variëren van 0,2% tot 3%.

Hoe lang duurt wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Wat te doen bij breath holding spell?

Wat kun je doen aan breath-holding spells?
 1. Het belangrijkste wat je moet doen is rustig blijven. ...
 2. Kriebel je kind onder een voetje, wieg het bedje of neem je baby in je armen en ondersteun de nek.
 3. Hoe minder je reageert, hoe beter. ...
 4. Besteed na de aanval zo min mogelijk aandacht aan wat er is gebeurd.

Wat moet je doen als je je baby niet direct wakker krijgt?

Krijg je je baby niet direct wakker? Kriebel je baby onder de voeten. Neem je baby in je armen en ondersteun zijn of haar nek. Schud je baby nooit.

Kunnen babys schor zijn?

Ademhalen gaat moeilijk

De infectie veroorzaakt een zwelling van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen. Hierdoor gaat je kind vreemd hoesten (een soort 'blafhoest') en klinkt het heel hees. Vooral wanneer je kind zich opwindt en huilt, gaat het ademhalen moeilijker.

Kan een baby Hees zijn?

Bij jonge kinderen zijn de luchtwegen nog relatief nauw. Daardoor kan een zwelling van het strottenhoofdgebied gemakkelijk tot benauwdheid en heesheid leiden. De lucht passeert hier dan minder goed, waardoor je kindje moeite kan krijgen met ademhalen.

Wat kun je doen tegen kroep?

Blijf kalm en stel je kind gerust. Bij erg huilen en schreeuwen zwellen de slijmvliezen meer, waardoor de benauwdheid nog verergert. Soms is de aanval zo erg dat het verstandig is een arts te raadplegen, maar valse kroep is normaal gezien een onschuldige infectie.

Is RSV gevaarlijk voor baby?

RSV is een zeer besmettelijk virus. RSV kan ernstige infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit kan betekenen dat uw baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen, mogelijk zelfs op de 'Intensive Care' afdeling. RSV kan luchtwegklachten veroorzaken die jarenlang blijven bestaan.

Hoe lang duurt RSV bij baby?

Symptomen en verschijnselen

Een eerste of primaire infectie met RSV treedt meestal op in het eerste levensjaar. Een virusinfectie bij baby's begint vaak als een verkoudheid. Dit wil zeggen een loopneus, wat koorts, niezen en hoesten. Meestal gaat dit in één à twee weken vanzelf over.

Wat zijn symptomen RSV?

Symptomen
 • Bij de meeste gezonde kinderen zijn de symptomen dezelfde als bij een gewone verkoudheid: een loopneus, hoesten en soms een beetje koorts.
 • Een RSV-infectie gaat meestal over na 3 tot 7 dagen.
 • Een RSV-infectie kan binnen 24 uur verergeren en een opname in het ziekenhuis noodzakelijk maken.

Hoe lang mag een kind verkouden zijn?

Een verkoudheid gaat vanzelf over in een paar weken. Ook als het lang duurt, heeft het geen zin om een kind medicijnen tegen bacteriën te geven. Het snot kan veranderen van kleur, bijvoorbeeld geler of groener worden.

Waarom geen Xylometazoline baby?

Een neusspray met de stof xylometazoline is niet veilig voor je baby. Deze stof kan bij kinderen onder de 2 jaar voor ernstige bijwerkingen zorgen. Is je kind ouder dan 2 jaar? Dan kan je bij ernstige verkoudheid xylometazoline 0,05% gebruiken.

Hoe vaak mag je neus spoelen baby?

Baby's en kinderen: 1 tot 6 spoelingen per dag. Gewoonlijk is één flesje voldoende voor beide neusgaten. Kindjes kunnen pas rond hun derde zelfstandig snuiten. Tot dan moet je hen een handje helpen.