Baby Acne – Causes, Symptoms & Treatment

Kan een baby puistjes krijgen?

Gevraagd door: Jules Tamsma  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (50 stemmen)

'Puistjes en mee-eters bij baby's, dat is heel normaal', verzekert jeugdarts Caroline Heerema. 'Als je kind een paar weken oud is, kan hij last krijgen van baby-acne. Dat ziet er niet mooi uit, vooral omdat het in het gezicht zit. Maar geen zorgen: het is verder niet gevaarlijk.

Waarom krijgt een baby puistjes?

De oorzaak van baby acne is nog niet bekend. Factoren kunnen zijn de aanwezigheid van mannelijke hormonen (van de moeder) in het bloed of een tijdelijke groeistoornis van de talgklieren in de huid. Baby acne heeft niets te maken met voeding.

Wat te doen bij puistjes bij baby?

Tegen baby acne kan je niets doen. Het goede nieuws is dat je er ook niks aan hoeft te doen. Bijna altijd verdwijnen de puistjes binnen enkele weken vanzelf. Knijp de pukkels niet uit.

Hoe herken je baby acne?

Acne bij baby's is te herkennen aan puistjes, pukkeltjes en mee-eters. Ze zijn wisselend aanwezig: de acne komt en gaat, over een langere tijd. De puistjes, pukkeltjes en mee-eters komen voornamelijk voor in het gezicht van de baby, met name op de wangen. In sommige gevallen ook op de schouders en romp.

Hoe lang pukkeltjes baby?

Soms krijgt een baby veel vlekjes en pukkeltjes in de eerste week na de geboorte. De baby heeft maanden in het vruchtwater gelegen en de huid reageert op de veranderde omgeving na de geboorte. Deze huiduitslag is niets om je zorgen over te maken. Het verdwijnt vanzelf binnen vijf dagen.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak gezicht baby wassen?

Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt.

Hoe vaak moet je een baby in bad doen?

Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby

Vaker in bad gaan of water dat te warm is kan namelijk de tere babyhuid uitdrogen. Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden. Badder je baby daarom niet elke dag, dat is echt niet nodig.

Is baby acne pijnlijk?

Het manifesteert zich als kleine rode of witte puistjes en gesloten comedonen die nauwelijks zichtbaar zijn. Ze komen vooral voor op de wangen, maar ook op het voorhoofd en de kin (ze zijn zeldzamer op de schouders, rug en borst). Hoewel ouders er misschien van schrikken, is acne bij kinderen niet pijnlijk of jeukerig.

Doet baby acne pijn?

Hoe uit baby-acne zich? Baby-acne kenmerkt zich door kleine rode, roze of witte puistjes op het voorhoofd, de wangen en de kin: het gebied dat ook wel de T-zone wordt genoemd. Deze puistjes verschijnen in de eerste levensdagen, doen geen pijn en jeuken niet.

Hoe vaak komt baby acne voor?

Dit kan baby acne zijn, ook wel neonatale acne genoemd. Het komt vaak voor bij pasgeborenen en 3 op de 10 baby's hebben er last van.

Wat te doen bij uitslag gezicht baby?

Puistjes in het gezicht komen ongelooflijk vaak voor bij pasgeborenen, simpelweg omdat hun gevoelige huid zich aan de buitenomgeving aanpast. Milia (of melkvlekken) zijn een ander vaak voorkomend verschijnsel in de eerste weken. Beide aandoeningen zijn onschadelijk en zouden zonder behandeling moeten verdwijnen.

Kan baby acne jeuken?

De blaasjes gaan gemakkelijk kapot en het openbarsten kan erg jeuken. Gelukkig verdwijnen de klachten doorgaans vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen. Is de warmte uitslag na een paar dagen nog niet weg of heeft je kleine pijn, ga dan naar de huisarts.

Wat ziet een baby?

Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten. Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit.

Wat is Melkkorstjes?

Melkkorstjes. Dat zijn vette huidschilfers, vooral zichtbaar op het hoofdje en in de wenkbrauwen. Een verhoogde afscheiding van huidsmeer (talg) is heel normaal. Wrijf het hoofdje regelmatig in met amandelolie of babyolie.

Hoe lang blijven Melkkorstjes?

Tot welke leeftijd verschijnen melkkorstjes? Het is een veel voorkomende aandoening bij de allerkleinsten. Melkkorsten kunnen heel vroeg verschijnen, vanaf de eerste levensweken, en blijven enkele dagen tot enkele maanden aanwezig om volledig te verdwijnen op de leeftijd van twee of drie jaar zonder sporen na te laten.

Wat smeren op uitslag baby?

Luieruitslag ontstaat door de plas en poep in de luier. Luieruitslag kan geen kwaad, maar uw baby kan er veel last van hebben. Geef vaak een schone luier en smeer de huid in met zinkzalf of zinkolie. Neem contact op met de huisarts als de adviezen niet genoeg helpen en uw kind steeds pijn heeft.

Hoe vaak baby haar wassen?

Wassen met shampoo is de eerste maanden dus niet nodig. Pas wanneer je baby meer haren heeft en deze echt vies worden kan je shampoo gaan gebruiken. Één keer per week wassen is vaak voldoende. Maar er staat geen vast moment voor, wanneer jij denkt dat dit nodig is kan je de haartjes van je baby gaan wassen.

Kan je samen met je baby in bad?

Heb je een groot bad, dan kun je je baby ook meenemen in bad. Het liefst houd je dan je partner paraat op het droge, zodat die de baby vlot kan overnemen en in een warme handdoek kan wikkelen. Grote broers en zussen kunnen dit moment ook aangrijpen om de band met de nieuwe baby te versterken.

Hoe maak je gezicht baby schoon?

Hoe reinig je het gezichtje van je baby? Het gezichtje van je baby moet na elke voeding opgefrist worden. Gebruik hiervoor een vochtig zacht washandje of kompres en veeg het voorzichtig over het hele gezicht. Dep vervolgens droog met een handdoek.

Wat smeren op gezicht baby?

Heb je een baby? Gebruik dan een Vette Crème direct na het badderen voor het hele lichaam. Is je kind wat ouder, dan kun je de vette crème op het gezicht en de wangen gebruiken en op droge plekjes. Breng de creme bij voorkeur aan op een huid die nog een beetje vochtig is.

Hoe oud baby douchen?

Wanneer douchen met je baby? Douchen met je baby kan al in de kraamweek, als je je daar goed genoeg voor voelt. Je baby mag meestal op de derde of vierde dag al in bad of onder de douche. Je kraamverzorgende kan je dan helpen en tips geven.

Kan een baby elke dag douchen?

Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.

Hoe lang kan kleur ogen baby veranderen?

In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.

Kan mijn baby mij zien?

Je pasgeboren baby kan licht, vormen en beweging, maar nog geen kleuren onderscheiden. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem/haar vasthoudt, maar nog niet beide ogen op iets richten. Dwalende ogen zijn in dit stadium normaal. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.

Wat ziet een baby in de spiegel?

In de spiegel kan je baby zichzelf van top tot teen zien (mits het een lange spiegel is natuurlijk). Vanaf 12 maanden kunnen ze gaan snappen dat ze zichzelf zien en zichzelf dus herkennen in de spiegel. Dan kunnen ze dus hun eigen reflectie, bewegingen en lichaamstaal zien en gaan begrijpen.

Volgende artikel
Is een kind straffen goed?