Playmobil - Markus & Mily - Baby als verrassing - deel 7

Kan een baby een hersenschudding krijgen?

Gevraagd door: drs Arie van den Bosch D  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (6 stemmen)

Kinderen met een hersenschudding moeten meteen naar de dokter en een tijdje in observatie blijven. Andere tekenen waar je na een hoofdletsel op moet letten: Meer dan 3 keer overgeven net na het ongeval of één keer 4 tot 6 uur daarna. Vocht of bloed uit het oor of de neus.

Kunnen babys hersenschudding krijgen?

Is je kindje al wat ouder, dan is het onvermijdelijk dat je kind ooit op zijn hoofd zal vallen. Dat is immers het zwaarste deel van het lichaam. Vaak loopt dat gewoon goed af, maar het kan ook lijden tot bloedingen in de hersenen, een hersenschudding of letsel in de schedel.

Is het erg als baby op hoofd valt?

Een val op het hoofd is bij kinderen vaak onschuldig en zorgt meestal niet voor blijvende schade. Wanneer er wel letsel ontstaat gaat het regelmatig om een (lichte) hersenschudding, ook wel licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) genoemd.

Wat te doen bij hersenschudding baby?

− Laat uw kind in beperkte mate televisie kijken, de computer gebruiken of videospelletjes spelen. − Geef uw kind geen aspirine. − U kunt in de eerste dagen uw kind paracetamol geven tegen de pijn: Door de pijn voldoende te onderdrukken kan uw kind overdag zo normaal mogelijk functioneren en 's nachts goed slapen.

Hoe weet ik of mijn baby een hersenschudding heeft?

Klachten over duizeligheid of wazig of dubbel zien. Moeite om wakker te blijven, verwarring en onsamenhangend praten bij het ontwaken. Zweterig en bleek blijven. Onregelmatige of rare ademhaling.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of een baby een hersenschudding heeft?

Hersenschudding en andere symptomen

Als een kind een hersenschudding heeft, zal hij, soms maar een paar seconden, flauwvallen. Hij zal in de war zijn en niet kunnen zeggen wie en waar hij is. Hij zal zich ook niet meer herinneren hoe hij gewond is geraakt.

Hoe herken je hersenschade bij baby?

Met behulp van een scan van de hersenen kan soms zichtbaar gemaakt worden waar in de hersenen de beschadiging aanwezig is. Niet alle hersenschade is zichtbaar op een MRI scan. Hersenschade moet een paar millimeter groot zijn om zichtbaar te zijn op de MRI scan.

Hoe kwetsbaar is nek baby?

Het nekje van een baby is nog niet sterk en zijn hoofd is in verhouding erg groot en zwaar. Als een baby'tje wordt geschud, schudt zijn hoofdje krachtig heen en weer omdat de nekspieren de bewegingen niet kunnen opvangen. Dit kan voor beschadigingen aan de hersenen, zenuwen en bloedvaten zorgen.

Hoe herken je hersenvliesontsteking baby?

Hoofdpijn (vaak zo hevig dat je kindje niet meer wil spelen en erg rustig is.) Nekstijfheid of nekkramp: kin op de borst leggen gaat niet of is erg pijnlijk, doordat er dan rek op de ontstoken hersenvliezen komt te staan. Kindjes met hersenvliesontsteking houden het hoofd daarom vaak achterover.

Waarom schudt een baby met zijn hoofd?

Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.

Hoe kun je zien of je baby pijn heeft?

Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.

Hoe test je hersenvliesontsteking?

De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.

Wat is het enterovirus baby?

Enterovirus is een virus wat met name bij kleine kinderen symptomatische infectie geeft met koorts en huiduitslag. Sommige typen enterovirus kunnen een ziektebeeld veroorzaken wat lijkt op (bacteriële) meningitis. Feces: minimaal ter grootte van een walnoot of 5 mL dunne feces.

Hoe lang nek ondersteunen baby?

Vanaf 6 à 8 weken begint de baby zijn hoofd ook op te tillen als hij op zijn rug ligt. In het begin kan dat nog heel wiebelig zijn, en pas bij 6 maanden zal hij zijn hoofd zelf goed en stil kunnen rechthouden. Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk.

Waarom nekje baby ondersteunen?

Het hoofdje van je baby is erg groot en zwaar in vergelijking met de rest van zijn lijfje. De nekspieren zijn nog niet sterk genoeg om het hoofdje te ondersteunen. Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen.

Waarom hebben babys geen nek?

De fontanel is nog niet helemaal gesloten en ook is het nekje van je baby nog niet sterk genoeg om het hoofd te dragen. Een goede ondersteuning van het hoofdje is de eerste tijd daarom belangrijk. Je baby herkent je aan je stem en geur en vindt het lekker om dichtbij je te zijn.

Hoe ontwikkelen de hersenen van een baby?

De hersenen van je baby zijn continu in ontwikkeling. In het eerste levensjaar verdrievoudigen ze zelfs, in grootte én gewicht. De eerste drie jaar maakt je baby iedere dag zo'n 700 nieuwe hersenverbindingen per seconde aan. Zijn hersenactiviteit is dan ook 2x zo hoog als die van jou.

Hoelang kan een baby zonder zuurstof?

Soms laat de placenta tijdens de zwangerschap los. De baby krijgt dan geen zuurstof meer. Dit kan er al na een paar minuten voor zorgen dat een kindje overlijdt.

Hoe werkt het brein van een kind?

Als een baby wordt geboren zijn de hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Onder meer het genenpakket dat de baby heeft meegekregen, de interactie tussen het kind en zijn omgeving, ervaringen die de baby opdoet en voeding hebben invloed op de hersenontwikkeling.

Hoe lang is enterovirus besmettelijk?

Incubatietijd: Meestal 3-6 dagen. Besmettelijke periode: Begin 3-7 dagen vóór acute ziekte tot maanden erna. Maatregelen: Meldingsplicht art. 26 bij 2 of meer gevallen in een instelling.

Hoe lang duurt enterovirus?

Meestal is het een mild ziektebeeld met spontaan herstel in 3 - 4 dagen. De klachten kunnen echter ook ernstige vormen aannemen. In het laboratorium wordt de ontlasting, materiaal uit de keel, bloed, urine en/of eventueel liquor (hersenvocht)van uw kind onderzocht op de aanwezigheid van het enterovirus.

Hoelang duurt enterovirus?

Bacteriën en virussen kunnen nog weken lang in de ontlasting van uw kind aanwezig blijven, ook als de diarree al over is. Toch houden de klachten (waterdunne diarree en spugen) meestal maar 3 tot 5 dagen aan. Het kan wel tot 2 weken duren voordat de ontlasting de normale dikte weer heeft.

Hoe stel je een hersenvliesontsteking vast?

Wat stel je vast bij hersenvliesontsteking?
 1. Snel erg ziek worden en steeds suffer worden.
 2. Hoge koorts, braken en niet willen drinken.
 3. Gevoeligheid voor licht.
 4. Soms kleine puntvormige vlekjes op de huid.
 5. Soms koortsstuipen.
 6. Pijn bij het optillen van een been.
 7. De kin niet op de borst kunnen leggen.

Wat doe je bij een vermoeden van hersenvliesontsteking?

De behandeling van een bacteriële meningitis gebeurt in het ziekenhuis met hoge dosissen antibiotica via een infuus. Soms voegt men cortisone toe. Meningokokkenmeningitis kan besmettelijk zijn en de kiemen worden overgedragen bij nauw contact van meerdere uren (niezen, hoestbuien, kussen, enz.).

Waar pijn bij hersenvliesontsteking?

Bacteriële hersenvliesontsteking (bacterie)
 • huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt);
 • ernstige hoofdpijn (kinderen houden hun hoofd vaak achterover);
 • stijve nek (kind kan de kin niet op de borst leggen);
 • koorts (vaak boven de 39 graden Celsius);
 • overgeven;
 • slaperig of zelfs bewusteloos.

Vorige artikel
Is een baby slaapzak veilig?
Volgende artikel
Wat zit er in babyshampoo?