Kan een baby bij je in bed slapen?

Gevraagd door: Mirthe van Dongen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (45 stemmen)

Totdat je baby 6 maanden oud is, is het niet veilig om hem bij jou in bed te laten slapen. Er zijn factoren aanwezig die voor een adembelemmering kunnen zorgen, zoals dekbedden, grote kussens en spleten tussen twee matrassen. Bovendien is het vaak te warm, omdat jij (en je partner) ook in het bed liggen.

Is het erg als je kind bij je in bed slaapt?

Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen. Tegelijkertijd doet u uw kind echter niets tekort als u wilt dat het in zijn eigen bed slaapt (behalve als uw kind ziek of angstig is).

Is samen slapen met je kind dan zo apart?

Professor Stijn Verhulst, die als kinderarts verbonden is aan het slaapcentrum van het UZA, raadt enkel aan om een kindje, in het eerste levensjaar, in een apart en aangepast bed op de ouderlijke kamer te laten slapen. "Omdat het een bewezen beschermend effect heeft tegen wiegendood", legt hij uit.

Waarom baby niet in bed slapen?

Er zijn ook baby's die eerst goed slapen in een eigen bed, maar dan ineens niet meer. Dit kan verschillende oorzaken hebben: oververmoeidheid of juist niet moe genoeg zijn, je baby is overprikkeld of er klopt iets niet aan de slaapomgeving.

Hoe moet een baby in bed liggen?

Veilig slapen baby, de 10 basisrichtlijnen
 1. Leg je baby op zijn rug te slapen. ...
 2. Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen. ...
 3. Gebruik bij voorkeur een baby slaapzak. ...
 4. Je baby mag het niet te warm krijgen. ...
 5. Zorg voor een veilige slaapomgeving. ...
 6. Houd je baby vrij van rook. ...
 7. Leg je baby nooit vast in bed.

Hoe leg je je baby in bed?

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe moet je een baby neerleggen?

Wegleggen met rotatie: bij het wegleggen de baby eerst op de zij neerleggen en zachtjes op de rug rollen; Buikligging: leg de baby op de buik op de arm van de ouder, met het hoofdje bij de elleboog. Zo komt er wat druk op het buikje wat kan ondersteunen bij buikkrampjes.

Kan baby niet neerleggen?

Maar als je baby regelmatig overdag weigert te slapen, of juist steeds 's nachts wakker wordt, dan kan dit leiden tot een verstoord slaappatroon. Signalen van zo'n verstoord slaappatroon uiten zich in veel huilen waarbij de baby niet neergelegd wil worden en het alleen in jouw armen slaapt.

Hoe baby weer in eigen bed laten slapen?

Leg zijn matras aan het voeteneind van jullie bed of zet een kleine speelgoedtent neer waar hij maximaal een week in mag 'kamperen'. Zodra je kind hier aan gewend is, verhuis je het matras of de tent naar zijn eigen kamer. Daar mag hij nog een week op het matras/in de tent slapen.

Wat moet je doen als je baby niet wil slapen?

Stress bij baby's kan een oorzaak zijn van het niet kunnen slapen. Baby's moeten gerustgesteld worden door hun ouders. Uit onderzoek blijkt dat baby's die vertroeteld worden door hun ouders, veel beter sliepen. Sommige opvoedkundigen raden aan om de baby te laten huilen als hij niet in slaap valt.

Wat je wilt weten over samen slapen?

Eeuwenlang hebben moeders en baby's samen geslapen. In veel niet-Westerse culturen is dit nog steeds het geval. De laatste jaren ontdekken veel Westerse ouders dat samen slapen zo gek nog niet is: het maakt de nachtvoedingen een stuk eenvoudiger, en gebroken nachten behoren snel tot het verleden.

Waarom samen slapen goed is?

Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.

Hoe lang kans op wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Welke leeftijd kind alleen slapen?

Kind en Gezin adviseert om baby's zeker tot zes maanden en bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar jij ook bent. Zo kan je regelmatig en rechtstreeks toezicht garanderen.

Hoelang kind bij ouders slapen?

Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.

Wat te doen als je kind steeds uit bed komt?

Duidelijk optreden als je kind steeds uit bed gaat

' Is hij nog even wakker of wil hij nog even spelen met zijn knuffel: dat mag. Komt hij alsnog zijn bed uit, dirigeer hem dan zonder al teveel woorden weer terug. Zo merkt hij dat hij hier geen extra aandacht mee krijgt. Blijf ook niet in zijn kamertje hangen.

Hoe leer je een baby overdag in bed slapen?

Baby leren slapen overdag – Een aantal tips die jou helpen
 1. Zorg voor de juiste omgeving.
 2. Leg je baby slaperig maar wakker in bed.
 3. Vermijd het vasthouden, schommelen of voeden van je baby.
 4. Zorg voor veiligheid.
 5. Wees consequent.

Waarom mag een baby geen kussen?

Voor een baby die zich niet kan omdraaien is een hoofdkussen onnodig en gevaarlijk. Hij kan er met neus en mond in wegzakken. Ook kussens die lucht zouden doorlaten, zijn ongeschikt. Baby's hebben nog geen krachtige uitademing.

Waar leg je je baby overdag te slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Waarom huilt baby als je hem neerlegt?

Waarom je baby gelijk weer gaat huilen als je hem neerlegt

De reflex van je baby's lichaam om rustig te worden is dan namelijk niet meer aanwezig. Veel ouders denken dat hun baby hen manipuleert door weer te gaan huilen, maar deze mentale vaardigheid hebben zij helemaal nog niet als ze zo jong zijn.

Hoe herken je hersenvliesontsteking baby?

Hoofdpijn (vaak zo hevig dat je kindje niet meer wil spelen en erg rustig is.) Nekstijfheid of nekkramp: kin op de borst leggen gaat niet of is erg pijnlijk, doordat er dan rek op de ontstoken hersenvliezen komt te staan. Kindjes met hersenvliesontsteking houden het hoofd daarom vaak achterover.

Waarom huilt mijn baby als ik hem in bed leg?

Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.

Hoe laat naar bed baby 8 weken?

Houd vervolgens 18:00 uur tot 19:00 uur aan om je kindje naar bed te brengen. Als je jouw kleine veel later laat slapen zal je merken dat je baby oververmoeid raakt. Veel kleintjes worden 's morgens tussen 6:00 uur en 7:00 uur wakker, waardoor de dag te lang voor ze wordt.

Hoe laat middagdutje baby?

Afhankelijk van de leeftijd van je baby of kind adviseren wij meestal om de middagdut tussen 11.30-13:00 te laten beginnen.

Volgende artikel
Hoe lang moet baby in couveuse?