Wil jij het kindsdeel uitbetalen voor het overlijden van de langstlevende? Zo zit het fiscaal.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Gevraagd door: Joël Said  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (40 stemmen)

Langstlevende ouder maakt de erfenis op
De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.

Kan ik mijn kindsdeel opeisen?

Kan ik mijn kindsdeel opeisen? Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar als beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Hier zijn overigens uitzonderingen op.

Hoeveel is het kindsdeel bij overlijden?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Kan de langstlevende alles erven?

- Zijn er geen kinderen, geen ouders van de eerststervende, noch broers of zusters en ook geen ooms of tantes, neven of nichten, dan bekomt de langstlevende echtgenoot alles in volle eigendom. - Bij testament kan de eerststervende de langstlevende onterven maar slechts voor de helft van zijn wettelijk erfrecht.

Kan de langstlevende een testament weer veranderen?

U mag uw testament herroepen, ongewijzigd laten, volledig veranderen, een nieuw testament laten maken, herzien of enkele wijzigingen aanbrengen. Wetten veranderen, u verandert en erfgenamen veranderen. Dit kunnen in de loop der tijd goede redenen zijn om uw testament te herroepen bij de notaris.

42 gerelateerde vragen gevonden

Kan je een testament veranderen?

Het wijzigen van een testament kan bij de notaris. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw testament te laten maken, maar je kan ook het huidige testament aanvullen. Een notaris kan je vertellen wat in jouw geval de beste keuze is.

Kan iemand meerdere testamenten hebben?

Een testament bevat een uiterste wil van slechts één persoon. Je kan dus niet samen met je echtgenoot bijvoorbeeld één testament opmaken. Wel kan je beiden een gezamenlijke regeling in je testament opnemen. Bijvoorbeeld ten aanzien van de voogdij van de kinderen.

Wie erft van de langstlevende echtgenoot?

De langstlevende echtgenoot uit een huwelijk krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Dit betekent dat hij onder meer het vruchtgebruik krijgt van de gezinswoning en de inboedel. Hij mag dus hoe dan ook in de gezinswoning blijven wonen, of het verhuren en het huurgeld innen.

Wie erft er bij overlijden echtgenoot?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als hij of zij overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk. Hierdoor kunnen goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen.

Wat als langstlevende overlijd?

Langstlevende. Sinds 2003 is het zo geregeld dat bij overlijden de langstlevende partner automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene erft. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen. Zij krijgen alleen een vordering in geld ter grootte van hun erfdeel.

Hoe wordt een kindsdeel berekend?

Hoe bereken ik het kindsdeel? U kunt het kindsdeel berekenen door de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende), en het overgebleven bedrag te verdelen over de kinderen en de langstlevende.

Wat is het wettelijk erfdeel van een kind?

De legitieme portie is het wettelijke erfdeel van een kind. Dit is het gedeelte van de erfenis van de ouder waarop het kind altijd recht heeft, ook als het kind onterfd is. De legitieme portie is de helft van het erfdeel dat een erfgenaam zal ontvangen.

Hoeveel erf ik van mijn ouders?

De ouders erven minimaal een kwart (1/4e) van de nalatenschap. Als er dus meer dan 2 broers of zussen zijn, krijgen zij minder dan de ouders. Halfbroers en -zussen erven de helft van wat een volle broer of zus erft.

Hoe kan ik mijn erfdeel opeisen?

Na 2003 niet opeisen erfdeel/legitieme. Sinds 1 januari 2003 is de wet veranderd. De erfgenaam die zijn kindsdeel wil opeisen kan dat pas in tegenstelling tot voor 2003 pas na overlijden van de langstlevende (stief)ouder. Tot die tijd heeft het kind een NIET OPEISBARE VORDERING op de langstlevende (stief)ouder.

Wat is een Overbedelingsschuld?

Vorderingen van de kinderen

Met andere woorden: de langstlevende echtgenoot wordt overbedeeld. Hierdoor ontstaat een schuld aan de kinderen, een zogeheten 'overbedelingsschuld'. Deze overbedelingsschuld is gelijk aan de erfdelen van de kinderen. De kinderen krijgen dus een vordering op de langstlevende echtgenoot.

Hoe vraag ik mijn kindsdeel op?

Het kindsdeel berekenen als één ouder is overleden is eigenlijk heel simpel. Je deelt de erfenis door twee, want een deel gaat naar de langstlevende partner en het andere stuk deel je door het aantal kinderen.

Wie betaalt erfbelasting bij langstlevende testament?

Nederland heeft de erfbelasting ingevoerd in 1956, onder de Successiewet. Wie betaalt de erfbelasting? Zolang de langstlevende ouder over het vermogen van de kinderen beschikt, betaalt deze ook de erfbelasting voor de kinderen. Kinderen gaan pas belasting betalen als de langstlevende ouder ook komt te overlijden.

Heeft weduwe recht op erfenis schoonmoeder?

Nee, in ieder geval niet automatisch. Een weduwe of weduwnaar is geen familie en kan de plaats van de overleden partner niet innemen. De erfgenamen van uw schoonmoeder zijn haar echtgenoot en haar kinderen. Als een van de kinderen is overleden, dan nemen zijn of haar kinderen de plaats in.

Kunnen echtgenoten van elkaar erven?

Geen testament: Echtgenoot krijgt bij erfenis minstens vruchtgebruik op alles. De wet voorziet in een automatisch erfrecht voor de langstlevende echtgenoot: die erft zonder dat er een testament is minstens het levenslang vruchtgebruik op de volledige erfenis.

Hoeveel successierechten betalen als echtgenoot?

Te betalen erfbelastingen

Tussen echtgenoten, samenwonenden en in rechte lijn (ouders/kinderen) gelden de laagste tarieven. Deze bedragen 3 % op de eerste schijf van 50.000 euro, 9 % op de schijf van 50.000 euro tot 250.000 euro en 27 % boven de 250.000 euro.

Wat erft langstlevende echtgenoot bij scheiding van goederen?

Zijn ze getrouwd met scheiding van goederen, dan erft de langstlevende vandaag het vruchtgebruik op de eigen goederen van de overleden partner. Ook wettelijk samenwonende partners erven van elkaar, maar hun erfrecht is beperkter, nl. het vruchtgebruik van de gezinswoning en huisraad.

Waarom twee testamenten?

Vaak kiezen partners voor twee gelijke testamenten, zij regelen dan in grote lijnen hetzelfde in hun testament. Bij NuNotariaat wijzen partners elkaar aan als erfgenaam en executeur. Partners maken gezamenlijke keuzes met betrekking tot de voogdij, uitsluiting koude kant, bewind en het opvullegaat.

Waarom 2 testamenten?

Hebben u en uw partner in grote lijnen dezelfde wensen voor als u er beide niet meer bent? Dan kunnen gelijkluidende testamenten een voordelige optie zijn. Met een gelijkluidend testament legt u in grote lijnen dezelfde wensen voor u en uw partner vast.

Is een testament leidend?

Als er een testament is, dan is dit testament leidend. Hierin heeft de overledene vast laten leggen wie welk deel krijgt van de erfenis. Als er een echtgenoot is, dan is er in de wet een langstlevende regeling vastgelegd. Dit betekent dat de kinderen wel recht hebben op de erfenis, maar deze niet direct kunnen opeisen.