EHBO bij baby's en kinderen: verslikking/verstikking - 24BabyTV

Kan baby stikken in slijmen?

Gevraagd door: Jordy Segerszoen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (20 stemmen)

Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.

Wat te doen als baby stikt in slijm?

Wat moet ik doen bij een verstikking
 1. Leg de baby met zijn buik op je arm met het hoofd naar beneden.
 2. Ondersteun de kaken (zorg dat je de mond niet afsluit)
 3. geef direct 5 slagen tussen de schouderbladen.
 4. leg een hand op het achterhoofd van de baby.
 5. draai de baby om zodat hij met de rug op je andere arm ligt.

Kan baby stikken verkoudheid?

Jonge baby's ademen immers door hun neus. Wanneer deze verstopt is, kunnen er bijgevolg ernstige complicaties optreden. Vooral bij het eten en drinken kan een verstopte neus voor problemen zorgen. Wanneer hij eet of drinkt kan je baby ook niet door zijn mond ademen waardoor hij zou kunnen stikken.

Kan baby ademen met verstopte neus?

Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen.

Waar kan een baby in stikken?

Over het algemeen komt verslikking en verstikking voor bij kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Dat zijn immers de leeftijden waarin kinderen van alles in hun mond stoppen. Je kindje kan zich zowel verslikken of verstikken in een rondslingerend voorwerp als in eten.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg je vastzittend slijm los baby?

Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen. Het risico op verbranding is te groot.

Kan verslikken baby kwaad?

Na het verslikken, kan een kind zich verstikken: het stukje eten of voorwerp waarin hij zich heeft verslikt, blijft in zijn luchtpijp steken. Daardoor krijgt hij geen lucht meer en dat is levensgevaarlijk.

Hoe klinkt een benauwde baby?

Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.

Hoe weet je of je baby het benauwd heeft?

Kijk en luister naar uw kind

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

Hoe merk je RS-virus?

De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.

Hoe verstopte neus vrijmaken baby?

Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.

Hoe herken je longontsteking bij baby?

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.

Wat te doen als je baby stopt met ademen?

Je kind gaat vanzelf weer ademen en zal niet stikken. De periode dat de hersenen geen zuurstof krijgen is zo kort dat het geen gevolgen heeft. Om andere, ernstiger oorzaken uit te sluiten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je kind vaker zulke aanvallen heeft.

Hoe krijg je slijm uit je keel bij kind?

Je kan het slijm in de keel van je kind helpen losmaken door te stomen met heet water. Let wel op dat je kind zich niet verbrand aan het water! Je hoeft verder niets toe te voegen aan het water, deze middelen werken niet en kunnen de slijmvliezen nog meer irriteren.

Wat helpt tegen vastzittend slijm kind?

Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai. Hierdoor is het slijm gemakkelijker op te hoesten. Het wordt daarom gebruikt bij een productieve hoest (slijm-hoest). Geef dit medicijn niet zonder overleg met de arts aan kinderen onder de 2 jaar.

Wat doet u als een baby zich ernstig verslikt?

Start met reanimeren. De noodcentrale 112 blijft aan de lijn en geeft je duidelijke instructies, stap voor stap. De noodcentrale 112 alarmeer je sowieso bij een ernstige verslikking. Ook als de ademhaling terug normaal is, komen ze langs om je kindje te controleren.

Hoe baby helpen hoesten?

Hoest verzachten en verhelpen
 1. Geef je baby voldoende te drinken. ...
 2. Ventileer de slaapkamer goed. ...
 3. Rook niet in huis. ...
 4. Hoestsiroop voor baby's ouder dan zes maanden. ...
 5. Gebruik neusspray voor baby's. ...
 6. Zet het hoofdeinde van het bed omhoog. ...
 7. Stoom met warm water in de badkamer.

Wat is een piepende ademhaling baby?

Een piepende of luidruchtige ademhaling is een hoog piepend geluid dat ontstaat door een vernauwing van de kleine luchtwegen, waardoor de baby moeite krijgt met ademen. Dit is een veel voorkomend probleem bij baby's.

Is piepende ademhaling gevaarlijk?

Als je korte tijd een piepende of brommende ademhaling hebt, is dat niet erg. Dat kan bijvoorbeeld komen door een griep of verkoudheid. Als je naast een piepende ademhaling andere klachten hebt, is dat reden om verder te kijken.

Hoe lang duurt luchtweginfectie bij baby?

Bij baby's begint de infectie met het RS-virus ook als een verkoudheid met een snotneus, niezen, hoesten en lichte koorts. Meestal gaat dat vanzelf binnen één tot twee weken over.

Kunnen baby's met reflux stikken?

Problemen bij reflux

Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken. Het loopt paars aan en heeft problemen met ademen.

Hoe voorkomt men dat een kind zich verslikt?

Als een kind zich verslikt, blijf rustig. Buig het wat naar voor en probeer de mond open te doen. Steek zeker geen vinger in de mond om te proberen het vastzittende stukje eruit te halen, want de kans dat je het stuk dieper de luchtpijp in duwt is groot.

Wat te doen na stikken?

Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten. Doe verder niets. Controleer of het slachtoffer weer een normale ademhaling heeft. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als het slachtoffer blijft hoesten, moeite houdt met slikken of het gevoel blijft hebben dat er iets in zijn keel zit.

Hoe lang duurt vastzittend slijm?

Bij vastzittende hoest kun je het slijm in de luchtwegen niet ophoesten. De oorzaak is vaak een infectie van de bovenste luchtwegen. Klachten zijn onder andere moeite met ademhalen en een zware borst. Vaak gaat vastzittende hoest vanzelf weer over na 2-3 weken.

Wat is het beste bij vastzittend slijm?

Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.