Kan baarmoederhals kanker terug komen?
Gevraagd door: prof. Guus Jonker | Laatste update: 26 februari 2024Score: 4.5/5 (20 stemmen)
Er is een kleine kans dat baarmoederhalskanker terugkomt. Daarom onderzoekt de gynaecoloog u tijdens de controles. Als de ziekte terugkomt, kunt u weer een behandeling krijgen.
Is baarmoederhalskanker te genezen?
Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen.
Hoelang kan je leven met baarmoederhalskanker?
Totaaloverzicht cijfers baarmoederhalskanker
Van alle vrouwen die tussen 2001 en 2010 de diagnose baarmoederhalskanker kregen, was 66% na vijf jaar nog in leven. Van de groep vrouwen die tussen 2011 en 2018 de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, is nog niet iedereen de vijf jaar sinds de diagnose gepasseerd.
Kun je baarmoederhalskanker krijgen als je niet seksueel actief bent?
Als u geen enkel seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV(humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan ook erg klein. Maar ook met deze kleine kans, is het zinvol om u te laten onderzoeken.
Hoeveel procent overleeft baarmoederhalskanker?
De vijfjaarsoverleving bedroeg in 2018 74 procent en in 1989 68 procent. Wenzel: 'Over het algemeen is een verbetering te zien, maar bij vrouwen die 75 jaar of ouder zijn op het moment van diagnose is dat niet zo. Dat is natuurlijk schrijnend om te zien.
Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?
Na besmetting met HPV kunnen zich vrij snel, na 2 tot 3jaar, CIN-1- en CIN-2-afwijkingen ontwikkelen. Daarna duurt het lang, minstens 10 tot 15 jaar, voordat zich bij een blijvende HPV- infectie baarmoederhalskanker ontwikkelt. Het duurt dan nog zo'n 4 tot 5 jaar voordat de vrouw klachten krijgt.
Hoe snel kan tumor terugkomen?
Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling. Een recidief heeft dezelfde celbiologische eigenschappen als de eerste tumor (de primaire tumor).
Kun je opnieuw besmet raken met HPV?
Besmetting met HPV
Het virus is namelijk heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV.
Kun je baarmoederhalskanker voelen?
Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap. Dit noemen we ook wel een contactbloeding.
Wat voel je bij baarmoederhalskanker?
Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden. Baarmoederhalskanker kan lange tijd onopgemerkt blijven. Eerste tekenen kunnen bestaan uit ongewoon bloedverlies (vooral na het vrijen) of abnormale afscheiding. Pijn ontstaat meestal pas als de kanker doorgroeit in andere organen of als er uitzaaiingen zijn.
Waarvan krijg je baarmoederhalskanker?
Gevoelige cellen Meer informatie
Baarmoederhalskanker ontstaat in het gebied van de baarmoederhals waar 2 soorten cellen, cilindercellen en plaveiselcellen, in elkaar over gaan. Dit overgangsgebied ligt meestal wat meer naar binnen in de baarmoederhals.
Wat is het verschil tussen baarmoederkanker en baarmoederhalskanker?
Baarmoederkanker en baarmoederhalskanker: wat is het verschil? Kanker in de baarmoederhals is iets anders dan baarmoederkanker. Baarmoederhalskanker ontstaat in het onderste, smalle deel van de baarmoeder. Terwijl baarmoederkanker in het brede deel van de baarmoeder ontstaat.
Welke leeftijd meeste kans op baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten. Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam, meestal duurt het zo'n 10 tot 15 jaar.
Wat is een voorstadium van baarmoederhalskanker?
Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op.
Kan baarmoederhalskanker een uitzaaiing zijn?
Bij baarmoederhals-kanker gaat het vooral om uitbreiding via het lymfeklieren. Verspreiding via het bloed treedt bij baarmoederhalskanker minder vaak op en dan pas in een zeer laat stadium. Dan kunnen uitzaaiingen ontstaan in de longen, de botten of de lever.
Waarom gaat HPV niet weg?
Er is geen medicijn of behandeling om het HPV-virus op te ruimen. Het duurt meestal 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Als het niet lukt om het virus op te ruimen, blijft het virus lang aanwezig. Daardoor kan uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaan.
Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?
De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.
Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?
Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.
Kun je baarmoederhalskanker zien op een echo?
Aanvullende onderzoeken
We kunnen de volgende onderzoeken uitvoeren: Bloedonderzoek om te beoordelen of andere organen in de buik goed werken. Inwendige echoscopie (ook wel: echografie). Met geluidsgolven brengen we de baarmoederhals, de baarmoeder en eierstokken nauwkeurig in beeld.
Hoe vaak komt HPV terug?
Besmetting met HPV
Het virus is namelijk heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV. Gelukkig wordt niet iedereen ziek.
Kan HPV terugkomen zonder seksueel contact?
HPV is seksueel overdraagbaar. Maar je kunt het virus ook van elkaar krijgen zonder dat je geslachtsgemeenschap hebt.
Kan je ook HPV krijgen zonder seks?
Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.
Hoe groot is de kans dat kanker terugkomt?
Die kans is heel klein, minder dan 1%. Als er zo'n tweede tumor ontstaat, gebeurt dat meestal na zo'n 5 tot 30 jaar na de behandeling. Soms ben je dan nog onder controle, soms niet meer. Vaak is de nieuwe tumor een vorm van huidkanker of een wekedelentumor.
Waarom komt de kanker terug?
Kanker kan uitzaaien. Via het bloedvaten- of het lymfestelsel kunnen kankercellen zich verspreiden. Op andere plekken ontstaan dan nieuwe tumoren. Die zijn vaak niet goed te behandelen, waardoor mensen vaak niet meer kunnen genezen.
Welke kanker heeft de slechtste prognose?
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Kan je baarmoederhalskanker doorgeven?
Wie is er eerder zindelijk?