Is verlengde jeugdzorg verplicht?
Gevraagd door: kand. Nova Wolfswinkel LLB | Laatste update: 11 mei 2023Score: 5/5 (31 stemmen)
De gemeente bepaalt of een jeugdige verlengde jeugdhulp nodig heeft. Hiervoor doet de gemeente onderzoek. In dit onderzoek moet de gemeente hebben vastgesteld dat verlengde jeugdhulp noodzakelijk is. Immers, in de Jeugdwet staat als voorwaarde voor 'verlengde jeugdhulp' dat de jeugdhulp noodzakelijk is.
Wat is verlengde jeugdzorg?
Jeugdhulp stopt meestal als uw kind 18 jaar wordt. Soms wordt de jeugdhulp verlengd. Dan blijft de zorg voor uw kind onder de Jeugdwet vallen. Dit duurt maximaal 5 jaar, tot uw kind 23 jaar is.
Kan ik jeugdzorg weigeren?
Is de gemeente verplicht om jeugdhulp te bieden? Ja, gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dat betekent dat alle kinderen, jongeren (ook zonder verblijfstatus) en hun ouders hulp moeten krijgen als ze dat nodig hebben.
Is Jeugdhulp verplicht?
Jeugdhulpplicht gemeenten
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden.
Wat is zorgplicht in de jeugdzorg?
Wat bekent dat? Het wettelijk recht op zorg wordt vervangen door een plicht voor gemeenten om jeugdhulp te bieden. Dit betekent dat de gemeente het mogelijk moet maken dat kinderen en gezinnen die dit nodig hebben, jeugdhulp ontvangen.
Hoe kom je af van jeugdzorg?
Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.
Wat als je niet meewerkt met jeugdzorg?
Wanneer je niet meewerkt aan de onderzoeken, dan kan er niet uitgezocht worden of de melding onterecht was. Je maakt het Jeugdzorg onmogelijk om aan te tonen dat je een goede ouder bent. Omdat het belang van je kind voorop staat, zal er in geval van twijfel gekozen worden voor een advies tot ondertoezichtstelling.
Kan je ingrijpende Jeugdhulp weigeren?
Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).
Wie vraagt verlengde Jeugdwet aan?
Verlengde jeugdhulp is hulp aan jeugdigen tussen de 18 en 23 jaar. Bijvoorbeeld als nog hulp nodig is en die hulp niet vanuit een andere wet kan worden geleverd. Of omdat de behandeling nog doorloopt. Dan kan de gemeente jeugdhulp toekennen aan een persoon ouder dan 18 jaar.
Wat is verschil tussen Jeugdhulp en jeugdzorg?
Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).
Is jeugdzorg vrijwillig?
In het vrijwillige kader wordt jeugdhulp op vrijwillige basis door of voor gezinnen verzocht en geaccepteerd. In het gedwongen kader worden gezinnen door middel van een door de rechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel verplicht om jeugdhulp te aanvaarden.
Kan ik jeugdzorg aanklagen?
Klacht indienen jeugdhulp
U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.
Wat gebeurt er als er een melding wordt gemaakt bij jeugdzorg?
Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.
Hoe houd ik een verlenging bij pleegzorg?
Verlengde pleegzorg is voor pleegkinderen van 21 tot 23 jaar. Deze vorm van pleegzorg is vrijwillig. Hiervoor moet je pleegkind samen met je pleegzorgbegeleider een aanvraag doen bij de gemeente. Met verlengde pleegzorg behoud je het recht op begeleiding en pleegvergoeding.
Welke leeftijd gesloten jeugdzorg?
De gesloten jeugdzorg is bedoeld voor kinderen van 12 tot 18 jaar, niet om deze kinderen te straffen maar om voor deze kinderen te zorgen Soms zitten er ook kinderen van 11 jaar of jonger in. Allemaal hebben ze complexe, meervoudige gedragsproblemen en/of psychiatrische stoornissen.
Wat na 18 jaar bijzondere jeugdzorg?
Wanneer een persoon met een handicap meerderjarig wordt, komt meestal de vraag welke ondersteuningsmogelijkheden er nog zijn als de jeugdhulp stopt. Om de verderzetting van de reeds lopende hulp te waarborgen, kan een multifunctioneel centrum ook na de leeftijd van 18 of 21 jaar verder ondersteuning blijven bieden.
Kan Wlz en Jeugdwet tegelijk?
Psychische zorg valt voor minderjarigen onder de Jeugdwet. Dat geldt ook voor kinderen met een Wlz-indicatie. Jeugdhulp en een Wlz-indicatie kunnen dus prima naast elkaar bestaan.
Wie controleert jeugdzorg?
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Wat valt niet onder de Jeugdwet?
Wat niet onder Jeugdwet valt, wordt geregeld vanuit de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg of, in het geval van hulpmiddelen, vanuit de Wmo. Gemeenten zijn op grond van de Jeugdwet verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp aan jeugdigen en hun ouders.
Kan je kind afgepakt worden?
Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.
Wat is een verontrustende situatie?
Er is sprake van verontrusting wanneer: de ontwikkelingskansen van een minderjarige bedreigd worden (de provisie-, protectie- of participatierechten van de minderjarige worden geschonden); de (psychische, fysieke of seksuele) integriteit van een minderjarige of van één of meer gezinsleden worden aangetast.
Wat te doen als jeugdzorg faalt?
U kunt op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen naar 088 – 120 50 05. Of lees eerst hoe het melden van een klacht bij het Landelijk Meldpunt Zorg in zijn werk gaat. U kunt anoniem contact opnemen met het LMZ. Wij vragen u om ons in dat geval te bellen en dit direct aan de medewerker te laten weten.
Kan je OTS weigeren?
U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.
Hoe vaak kan OTS verlengd worden?
Duur OTS. De OTS duurt maximaal 1 jaar. De rechter kan dit telkens met 1 jaar verlengen.
Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?
Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen. Alleen de kinderrechter kan toestemming voor een uithuisplaatsing geven, een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat niet.
Hoe neus open krijgen baby?
Hoe feliciteer je iemand na een bevalling?