Hoe eet ik veilig tijdens mijn zwangerschap?

Is varkenshaas veilig om te eten tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: mr. Elisa van Leeuwen  |  Laatste update: 7 november 2025
Score: 4.6/5 (16 stemmen)

Eet geen rauw vlees, zoals rauw of medium gebakken biefstuk, rose gebakken varkenshaas, tartaar, rauwe worst. Als je vlees door en door verhit tot 70 graden gaat de parasiet dood. Bakken, braden, grillen, koken, wokken en sudderen. Het kan allemaal.

Kan varkenshaas een beetje rood?

Als je voor rosé gaat kun je het aanvoelen. Als het vlees nog een beetje meegeeft is het rosé. Een gebraden varkenshaasje is rosé te eten. Na het bakken moet het het varkenshaasje nog 5 a 10 minuten rusten zodat het vocht er niet uitloopt zodra je hem aansnijdt.

Welk vlees mag niet bij zwangerschap?

Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.

Kan je varkenshaas medium eten?

Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.

Hoeveel graden varkensvlees zwanger?

Voor zwangere vrouwen gelden strengere richtlijnen voor het bereiden van vlees. Hier zijn de aanbevolen interne temperaturen: Gehakt en Worstjes: Minstens 71°C. Rundvlees, Varkensvlees, Lamsvlees, Kalfsvlees (biefstuk, koteletten, gebraad): Minstens 63°C, en laat het daarna drie minuten rusten.

45 gerelateerde vragen gevonden

Kan je varkenshaas eten als je zwanger bent?

Eet geen rauw vlees, zoals rauw of medium gebakken biefstuk, rose gebakken varkenshaas, tartaar, rauwe worst.

Hoe groot is de kans op toxoplasmose?

Toxoplasmose is zeer risicovol bij zwangere vrouwen. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap voor het eerst besmet wordt met T. gondii, is er een kans van ongeveer 20 tot 50 procent dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De parasiet kan dan via de placenta bij het kind komen.

Is varkenshaas gaar of rosé?

Varkenshaas bak je rosé. Het vlees is klaar om op te dienen wanneer het een kerntemperatuur heeft van 60 graden. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte om de temperatuur te meten.

Mag je varkenshaasje een beetje roze eten?

Die kleur wijst niet op iets gevaarlijks: bij 63 °C heeft je varkensvlees een "medium rare" temperatuur. Je zou een beetje roze verwachten in een medium rare biefstuk, dus wees niet verbaasd als je het in je varkenskoteletten aantreft! Als je bang bent voor de roze kleur, kun je het blijven garen tot het 68 °C bereikt .

Hoe heet moet varkenshaas zijn om gaar te zijn?

De gaartijd voor rosé is 15-20 minuten (kerntemperatuur 64°C), doorbakken 20-30 minuten (kerntemperatuur 70°C). Laat de varkenshaas voor het aansnijden 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Wat mag je absoluut niet eten als je zwanger bent?

Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. Ook roofvissen, zoals zwaardvis, haai en koningsmakreel, zijn geen goed idee. Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd.

Welk vlees is lekker als je zwanger bent?

Als het onduidelijk is of het gaat om plakvlees of vlees dat geïnjecteerd is, dan kun je beter kiezen voor goed doorbakken. Dit advies geldt voor vlees uit 1 stuk zoals biefstuk of varkenshaas. Bewerkt vlees zoals hamburger of een gehaktbal moet je altijd goed doorbakken.

Wat doet toxoplasmose met een baby?

Wel kan uw kind dan aangeboren afwijkingen krijgen aan bijvoorbeeld de ogen of zenuwen. Soms ontstaat een ernstige infectie en kan de baby voor, tijdens of kort na de geboorte overlijden. Vermijd tijden de zwangerschap zoveel mogelijk het contact met mogelijk besmet voedsel of mogelijk besmette aarde.

Mag je eend eten als je zwanger bent?

Eend. Eendenborst kan roze zijn, zelfs als het de veilige kerntemperatuur heeft bereikt. Als je dit bij eend of gans hebt gemeten met een voedselthermometer zou het dus veilig moeten zijn, ook al is het in het midden nog roze.

Is varkenshaas roze van binnen?

Rauw vlees

Het merendeel van de vleessoorten moet goed doorbakken zijn, zoals gehakt, worst en kip. Varkenshaas hoef je niet te doorbakken, deze kun je rosé eten. Dit komt omdat het vlees uit één stuk bestaat, net als bij biefstuk.

Is varkenshaas gezond?

Onbewerkt mager varkensvlees staat in de Schijf van Vijf samen met mager vlees van andere dieren, vis, peulvruchten, ei en noten. In de Schijf van Vijf staan: varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes en hamlap.

Wat zijn de symptomen van toxoplasmose tijdens de zwangerschap?

Mogelijke klachten na de besmetting met toxoplasmose zijn:
  • Moeheid.
  • Lusteloosheid.
  • Opgezwollen klieren.
  • Lichte koorts.
  • Huiduitslag.

Is een foetus een parasiet?

Maar ze moeten wel weten dat het oude idee dat een foetus een parasiet is, en dat het niet uitmaakt wat je doet tijdens de zwangerschap, niet klopt.

Hoe snel merk je toxoplasmose?

De een heeft nauwelijks klachten van toxoplasmose, terwijl de ander last krijgt van vage klachten als moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts en huiduitslag. De ziekte kan enkele weken of maanden duren.

Welk vlees mag een zwangere vrouw niet eten?

Neem bij voorkeur geen rauw vlees en verhit vlees goed. Zo help je besmetting met listeria en toxoplasma voorkomen. Zorg tijdens de zwangerschap dat de tartaar of de biefstuk, het lamsvlees of het varkensvlees gewoon goed gaar is en laat (rauwe) filet americain, ossenworst, rosbief en carpaccio even staan.

Waarom blijft varkensvlees roze?

Als myoglobine in vlees gekookt wordt, kan het overigens nog steeds een rode of roze kleur produceren, zelfs als het vlees helemaal gaar is. De enige manier om zeker te weten of je vlees gegaard is, is door de temperatuur van het vlees te meten. Als de interne temperatuur van je vlees 160 graden is, is het doorbakken.

Hoe moet je varkenshaas bakken?

Varkenshaas bakken doe je zo

Verhit een klont boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de varkenshaas 10-15 minuten rondom bruin (rare, medium of well done). Keer regelmatig. Voorgesneden varkenshaasreepjes of -medaillons bak je korter: zo'n 3 minuten per kant.

Hoeveel kinderen worden geboren met toxoplasmose?

Twee van de vijf kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een infectie heeft opgelopen met toxoplasmose krijgt deze infectie ook via de navelstreng. Dat betekent dat ongeveer één op de 1000 pasgeborenen een congenitale toxoplasmose heeft.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Wat kan je beter vermijden tijdens je zwangerschap
  1. Rauwe Vis en Schaal- en Schelpdieren: ...
  2. Ongepasteuriseerde Zuivelproducten: ...
  3. Rauw of Onvoldoende Verhit Vlees: ...
  4. Grote Hoeveelheden Cafeïne: ...
  5. Alcohol: ...
  6. Rauwe Eieren en Producten met Rauwe Eieren: ...
  7. Teveel Vitamine A: ...
  8. Gepelde Noten:

Is varkensvlees besmet met toxoplasmose?

Toxoplasma is een parasitaire infectie die onder andere voorkomt bij varkens. Het is een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overgaan. De ziekteverwekker nestelt zich in de spieren van het varken waarna mensen besmet kunnen worden door het eten van onvoldoende verhit varkensvlees.

Volgende artikel
Hoe kan ik een eisprong opwekken?