Thoracic Outlet Syndrome (TOS), Animation

Is TOS een ontwikkelingsstoornis?

Gevraagd door: dr.h.c. Nisa Olthof  |  Laatste update: 2 december 2023
Score: 5/5 (8 stemmen)

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de hersenen taal minder goed verwerken. Een kind met TOS heeft daardoor bijvoorbeeld veel moeite met praten of het begrijpen van taal.

Is TOS een aandoening?

Deze vaatzenuwbundel bestaat uit een ader, slagader en zenuwbundel. Hierdoor ontstaat er een beknelling en daardoor schade aan de vaatzenuwbundel. Welke klachten ontstaan is afhankelijk van wat er in de vaatzenuwbundel bekneld is. TOS is een zeldzame aandoening en patiënten zijn meestal tussen de 20 en 50 jaar.

Is TOS een beperking?

De definitie van TOS is als volgt: 'Een TOS wordt gedefinieerd als een beperking in taalbegrip en/of taalproductie waarbij de taalproblemen niet kunnen worden verklaard door aantoonbaar hersenletsel, intelligentieproblemen, gehoorverlies, lichamelijke problemen of sociaal-emotionele problemen.

Is TOS een diagnose?

Na het onderzoek krijg je uitleg over wat er is onderzocht, wat de resultaten zijn en wat jouw kind kan helpen. Heeft je kind inderdaad een taalontwikkelingsstoornis? Dan krijgt hij of zij de diagnose TOS.

Wat is het verschil tussen TOS en autisme?

Deze twee neurobiologische stoornissen hebben veelal dezelfde symptomen en komen vaak comorbide voor. Ondanks vele overeenkomsten (zie verder), zijn er duidelijke verschillen tussen beide stoornissen. Kinderen met een TOS laten bijvoorbeeld nooit repeterend of compulsief gedrag zien, terwijl dit kenmerkend is voor ASS.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet TOS met een kind?

Er zijn kinderen waarbij de taalontwikkeling niet zo gemakkelijk gaat. Deze kinderen vinden het moeilijk om taal te begrijpen. Of ze hebben moeite met praten. Bij deze kinderen werkt taal in de hersenen minder goed, zij hebben een taalontwikkelingsstoornis.

Welke gedragingen vertoont een kind met TOS?

Kenmerken van TOS

Het kind kent weinig woorden. Het kind heeft moeite om op een woord te komen. Het kind is niet goed te verstaan. Het kind lijkt niet te luisteren.

Kan een kind met TOS naar regulier onderwijs?

Kinderen die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, hebben recht op passend onderwijs. 'Regulier als het kan, speciaal als het moet', zegt de Wet passend onderwijs.

Is TOS dyslexie?

Opvallend veel kinderen met TOS hebben ook dyslexie. Dyslexie is een hardnekkig probleem in het aanleren van accuraat en vlot lezen en/of spellen op woordniveau. TOS en dyslexie zijn allebei taalstoornissen, maar de eerste uit zich in de mondelinge taal, terwijl de andere betrekking heeft op de schriftelijke taal.

Hoe praat een kind met TOS?

Kinderen met TOS praten soms niet of weinig. Ze kunnen ook klanken omwisselen ('titter' in plaats van 'kikker') of klanken weglaten ('teevisie' in plaats van 'televisie'). Soms hebben kinderen moeite om op een woord te komen, kennen ze weinig woorden of zijn ze niet goed verstaanbaar.

Wat heeft een kind met TOS nodig?

Tips als je kind TOS heeft:
  • Blijf met en tegen je kind praten, ook als je kind maar weinig terug zegt.
  • Geef één opdracht tegelijk.
  • Volg je kind tijdens het spelen.
  • Praat rustig en gebruik geen moeilijke woorden.
  • Lees veel voor en moedig je kind aan om te reageren.

Waardoor is TOS een onzichtbare beperking?

Bij mensen met TOS wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt, waardoor ze bijvoorbeeld moeite hebben met het onthouden en leren van woorden of klanken. Een taalontwikkelingsstoornis kun je niet zien.

Kan je van TOS afkomen?

Je kind krijgt behandeling voor (een vermoeden van) een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dit kan zowel op een behandelgroep als thuis. Er verandert dan veel voor je kind, maar ook voor jou. Er kan veel op je afkomen.

Is TOS genetisch?

Het is bekend dat genetische factoren (DNA-veranderingen) waarschijnlijk een grote rol spelen bij het ontstaan van taalontwikkelingsstoornissen (TOS).

Waardoor wordt TOS veroorzaakt?

De oorzaak van TOS ligt in een neurobiologisch defect, er is geen duidelijke verklaring vanuit een afwijkend verloop van de (zintuiglijke) ontwikkeling van het kind of vanuit onvoldoende taalaanbod (Gerrits, 2017).

Waar heeft een kind met TOS last van?

om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Ze hebben moeite met praten, het maken van zinnen en het leren van woorden. En ze vinden het lastig om verbale informatie te verwerken.

Is dyslexie een Taalontwikkelingsstoornis?

Dyslexie is een taalstoornis die zich uit in ernstige leesproblemen ondanks adequate intelligentie, leestraining en een stimulerende omgeving. Volgens recent onderzoek is een fonologische verwerkingsstoornis de onderliggende cognitieve oorzaak van dyslexie.

Hoe vaak komt een TOS voor?

Ongeveer 7% van de kinderen op de basisschool heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dat zijn twee kinderen in een schoolklas van 30 leerlingen. TOS is een relatief onbekend probleem, terwijl de stoornis zich vaker voor- doet dan bijvoorbeeld autisme dat bij 1% van de kinderen voorkomt.

Is Einstein dyslexie?

Bij dyslexie gaat er iets mis in de hersenen tijdens het lezen of schrijven. Maar verder functioneren de hersenen van een dyslect prima! Dat bewees bijvoorbeeld de schetenwapper Albert Einstein, die ook dyslexie had.

Wat is TOS taalontwikkelingsstoornis?

Wat is TOS? Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de hersenen taal minder goed verwerken. Een kind met TOS heeft daardoor bijvoorbeeld veel moeite met praten of het begrijpen van taal.

Hoe ondersteun ik een leerling met TOS?

Zo maak je leren makkelijker voor TOS-leerlingen
  1. Houd instructie kort. Beperk je instructie tot tien minuten en laat leerlingen daarna aan de slag gaan met een verwerkingsopdracht.
  2. Schrijf het doel op. ...
  3. Maak uitleg visueel. ...
  4. Benoem wat belangrijk is. ...
  5. Bied structuur. ...
  6. Stel concrete vragen.

Welke leeftijd diagnose TOS?

De diagnose TOS kan worden gesteld bij kinderen vanaf drie jaar.

Hoe wordt de diagnose TOS gesteld?

Om de diagnose TOS te kunnen stellen worden de taalvaardigheid, het gehoor en de non-verbale intelligentie beoordeeld. Dit laatste om uit te sluiten dat de taalproblemen worden veroorzaakt door een gehoorverlies of verminderde intelligentie.

Waar zit TOS in de hersenen?

Bij kinderen zonder een TOS is het gebied van de taal aan de linkerkant van de hersenen groter dan aan de rechterkant. Bij kinderen met een TOS kan de rechterkant juist groter zijn of hebben de gebieden ongeveer dezelfde grootte.

Wat zijn de kenmerken van TOS?

Leer de signalen van TOS herkennen! Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) kenmerkt zich door een achterblijvende en afwijkende taalontwikkeling. Kinderen met TOS hebben moeite met taal in zowel gesproken taal (spreken en begrijpen), geschreven taal (lezen en schrijven) en gebarentaal.