B-vitamines - Foliumzuur

Is teveel foliumzuur erg?

Gevraagd door: ing. Jorn Dogan LLB  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (39 stemmen)

Teveel foliumzuur
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken.

Wat zijn bijwerkingen van foliumzuur?

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
  • Overgevoeligheid voor foliumzuur. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten, jeuk en koorts. Waarschuw dan uw arts. ...
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt.

Hoeveel foliumzuur mag je per dag innemen?

Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.

Hoe lang mag je foliumzuur innemen?

je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een grote groep zwangeren niet genoeg foliumzuur opnemen uit de voeding gedurende de hele zwangerschap.

Wat doet foliumzuur bij ouderen?

Foliumzuur is essentieel voor de synthese van nucleïnezuren (DNA, RNA) en dus voor normale celgroei en –replicatie. Foliumzuur wordt voornamelijk opgeslagen in de lever. Foliumzuurdeficiëntie komt bij 5-10% van de ouderen voor. Macrocytaire anemie kan zich reeds na 4-5 maanden voordoen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Waarom stoppen met foliumzuur?

Het voedingssupplement verkleint namelijk de kans op allerlei geboorteafwijkingen. Maar volgens nieuw onderzoek brengt het te lang slikken van foliumzuur de kans op obesitas bij het kind met zich mee. Dat zegt biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU Leuven.

Hoe merk je tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.

Wat merk je van foliumzuur?

Folaat ondersteunt onder meer de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes, heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces, is goed voor het homocysteïnemetabolisme, ondersteunt de afweer van het lichaam, helpt bij vermoeidheid en draagt bij aan leerprestaties, het functioneren van het geheugen, de geestelijke ...

Is vitamine B12 hetzelfde als foliumzuur?

Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel. Het is interessant te onderzoeken hoe vitamine B12 precies werkt in het lichaam.

Kan je foliumzuur de hele zwangerschap slikken?

Na de 10e week van je zwangerschap is je kindje voldoende ontwikkeld om te kunnen stoppen met extra foliumzuur slikken. Blijf verder wel gezond eten, want foliumzuur blijft de hele zwangerschap belangrijk. Als je wilt, kun je gerust doorgaan met het slikken van foliumzuur tijdens de gehele zwangerschap.

Kan je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Is foliumzuur gezond?

Doordat foliumzuur een belangrijke rol speelt bij de vroege ontwikkeling, verkleint het de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje. Daarnaast is foliumzuur belangrijk voor een normale werking en groei van het lichaam en voor het aanmaken van rode en witte bloedcellen.

Is foliumzuur goed voor je haar?

Foliumzuur is essentieel voor de celontwikkeling en groei van weefsels. Hierdoor is het ook van belang voor gezonde haarfollikels en daarmee de haargroei. Foliumzuur zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie, waardoor de voedingsstoffen de hoofdhuid beter kunnen bereiken.

Welk moment van de dag foliumzuur innemen?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Waar zit er veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Welk fruit is rijk aan foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Wat moet de waarde van foliumzuur zijn?

De waarden van foliumzuur bleven constant gedurende het leven. De gemiddelde waarde was 17.91 nmol/L. Voor kinderen gelden wel iets hogere waarden. P2,5 – P97,5 (onderste en bovenste 2,5% eraf gehaald) was: 6.7 – 55.0 nmol/L, P5 – P95 (onderste en bovenste 5% eraf gehaald) was: 7.6 – 46.8 nmol/L.

Wat gebeurt er als je B12 te hoog is?

Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12. Uit recent onderzoek van het UMCG blijkt echter dat een hogere concentratie van vitamine B12 in het bloed een hogere kans op sterfte voorspelt.

Wat zijn de symptomen van teveel B12?

Tot op heden zijn er geen bijwerkingen van (teveel) vitamine B12 bekend, daarom worden supplementen, ongeacht dosering, als veilig beschouwd.

Hoeveel foliumzuur is teveel?

Natuurlijk foliumzuur moet door je lichaam worden 'vrijgemaakt' uit je voeding, terwijl je lichaam bij synthetisch foliumzuur niets hoeft te doen om het te krijgen. De bovengrens voor volwassenen is vastgesteld op 1.000 mcg, wat ruim 3 keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is.

Wat doet foliumzuur voor je huid?

WAT IS FOLIUMZUUR EN IS HET GOED VOOR DE HUID? Foliumzuur ondersteunt de algemene celfunctie, celgroei en de ontwikkeling van nieuwe cellen en helpt tekenen van veroudering te verminderen. Foliumzuur hydrateert ook de huid, beschermt haar tegen de zon en kan helpen voorkomen dat acne ontstaat.

Is foliumzuur vitamine D?

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten.

Is foliumzuur hetzelfde als IJzer?

IJzer is een voedingsstof die veel belangrijke rollen in het lichaam speelt, waaronder de gezond en energie houden. Foliumzuur is een door de mens gemaakte versie van de vitamine folaat (ook bekend als vitamine B9), welke vereist is voor een normale groei en ontwikkeling gedurende het hele leven.

Wat is beter dan foliumzuur?

Als je kijkt naar de opname van foliumzuur versus folaat, blijkt dat folaat veel beter wordt opgenomen. Dit is ook logisch, aangezien we natuurlijke stoffen nu eenmaal beter opnemen. We hebben immers ook een natuurlijk lichaam.

Waarom foliumzuur bij B12?

Samenvattend, wordt er bij B12 supplementen foliumzuur en B6 toegevoegd om niet alleen de werking van vitamine B12 te versterken, maar ook tekorten van bijvoorbeeld foliumzuur te voorkomen. Een tekort aan foliumzuur komt vaker voor in combinatie met andere B-vitaminetekorten, zoals vitamine B6 en vitamine B12.

Volgende artikel
Hoe snel komt leerplicht?