Wie zijn mijn ERFGENAMEN?

Is stiefbroer erfgenaam?

Gevraagd door: Raf van Praagh LLB  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (52 stemmen)

Ja, je kan van jouw halfzus of halfbroer erven. Voorwaarde is dat zij geen erfgenamen in de eerste graad hebben en geen testament hebben opgesteld. Je erft dan de helft van wat je zou erven als het je zus of broer was geweest.

Heeft halfzus recht op erfenis?

Halfbroers en halfzussen erven de helft van het erfdeel van een volle broer of zus. Als een broer of zus is overleden, hebben zijn of haar kinderen recht op zijn of haar deel van de erfenis.

Kan ik mijn halfzus onterven?

Kan je een broer of zus onterven? Broers en zussen zijn jouw erfgenamen wanneer je komt te overlijden zonder kinderen en zonder partner. Wanneer je jouw broer of zus wilt onterven, is het gewoon belangrijk dat je een testament hebt opgemaakt. De enige manier om iemand te onterven kan via een testament.

Kunnen achterkleinkinderen erven?

Bloedverwanten kunnen via de rechte lijn of via een zijlijn aan elkaar verwant zijn. Ze zijn via de rechte lijn verwant als ze van elkaar afstammen. Dit geldt voor ouders, kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, enzovoort.

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen. Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wie is de eerste erfgenaam?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Wie informeert de erfgenamen?

Deze werkgroep hanteert als uitgangspunt dat de notaris die een verklaring van erfrecht afgeeft, de door hem vastgestelde erfgenamen aanschrijft en informeert.

Kan mijn stiefkind van mij erven?

Erfenis stiefkind

Een stiefkind erft normaal gesproken niet van een stiefouder. Maar dit kan een stiefouder wel regelen. De stiefouder kan het stiefkind in zijn of haar testament tot erfgenaam benoemen.

Heeft een aangetrouwd recht op erfenis?

Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn. Een kind dat nog niet geboren is of een familielid wat overleden is, kan geen erfgenaam zijn.

Kan een ongeboren kind erven?

Ongeboren kinderen

Om te kunnen erven moet je levend of levensvatbaar zijn. Ook een ongeboren kind wordt al gezien als erfgenaam. Als een vrouw zwanger is op het moment dat haar echtgenoot / partner komt te overlijden, dan wordt het ongeboren kind ook al als erfgenaam in de verdeling opgenomen.

Kan je een halfbroer onterven?

Dus wil je dat jouw halfbroer of halfzus niet van je erft? Dan moet je een testament opstellen. Broers en zussen hebben geen wettelijk recht op hun erfdeel. Je kan ze dus onterven in een testament.

Hoe kom ik er achter dat ik onterfd ben?

Hoe weet ik of een ouder mij heeft onterfd? Als uw ouder u heeft onterfd, staat dit in het testament van uw ouder. U kunt bij het Centraal Testamentenregister (CTR) vragen welke notaris het testament bewaart. De notaris kan u een kopie geven van een deel van het testament.

Wie erft van kinderloze tante?

Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet.

Hoeveel erven broers en zussen?

Broers en zussen hebben geen wettelijk recht op een erfenis. Staan zij niet in het testament, dan hebben zij niet zoals kinderen, een legitieme portie.

Wat is een Erfstelling?

Erfstelling is de benoeming van een erfgenaam middels een testament. Met deze erfstelling wordt een in het testament bepaald deel van de nalatenschap aan deze erfgenaam toebedeeld.

Heb ik recht op erfenis schoonouders?

Wanneer uw ene schoonouder tijdens het huwelijk, en de andere (ex)schoon-ouder (de langstlevende) na de echtscheiding komt te overlijden, dan maakt u geen aanspraak op de erfenis van de langstlevende, maar maakt u mogelijk wél aanspraak op een deel van de erfenis van de schoonouder die tijdens het huwelijk overleed.

Kan echtgenoot alles erven?

Geen testament: Echtgenoot krijgt bij erfenis minstens vruchtgebruik op alles. De wet voorziet in een automatisch erfrecht voor de langstlevende echtgenoot: die erft zonder dat er een testament is minstens het levenslang vruchtgebruik op de volledige erfenis.

Kan je als weduwe erven van schoonouders?

Nee, in ieder geval niet automatisch. Een weduwe of weduwnaar is geen familie en kan de plaats van de overleden partner niet innemen. De erfgenamen van uw schoonmoeder zijn haar echtgenoot en haar kinderen. Als een van de kinderen is overleden, dan nemen zijn of haar kinderen de plaats in.

Hoeveel erft een stiefkind?

Heb ik als stiefkind recht op een deel van de erfenis? In principe niet, tenzij dat is vastgelegd in het testament. De erflater kan bepalen dat een stiefkind evenveel krijgt als bloedverwanten, of een ander aandeel van het vermogen op het moment van overlijden.

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Samengesteld gezin met ieder eigen kinderen

Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam.

Wat is een stiefkind voor de erfbelasting?

Voor de schenk- en erfbelasting worden stiefkinderen gelijkgesteld met eigen kinderen. Het is echter niet zo dat bij de wettelijke verdeling de stiefkinderen van rechtswege mede-erfgenaam zijn. Als u dat wilt, moet u naar de notaris om dat in een testament te regelen.

Hoe kom je te weten of je erfgenaam bent?

In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).

Hoe worden erfgenamen verwittigd?

Hiervoor moet u naar een notaris. Dat kan de notaris zijn die het testament gemaakt heeft (of zijn opvolger), of een notaris naar keuze. Die notaris naar keuze benadert dan de notaris die het testament gemaakt heeft en krijgt een afschrift. Nu kan de notaris de erfgenamen informeren over de inhoud van het testament.

Hoe wordt notaris ingelicht bij overlijden?

De notaris die het testament heeft gemaakt neemt geen contact op met de erfgenamen na het overlijden van de erflater. Dat doet de notaris alleen als hij of zij is aangewezen als executeur. Anders gaat de notaris niets doen en moeten de erfgenamen het zelf onderling regelen.