Do's & don'ts voor sporten tijdens je zwangerschap #SANNYZOEKTHETUIT

Is sporten slecht als je zwanger bent?

Gevraagd door: ing. Mehmet de Jager  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (74 stemmen)

Juist in het begin als je zwanger bent (tot week 20) kun je de meeste sporten gewoon blijven doen. Wat je beter kan mijden is gevaar voor harde voorwerpen of stoten in je buik, zoals bij vechtsporten, voetbal of hockey.

Welke sporten mag je niet doen als je zwanger bent?

Daarentegen zijn er ook sporten die je beter kunt vermijden. Dit omvat vooral contactsporten zoals karate en judo, maar ook sporten waarbij je een bal of stomp in je buik kan krijgen zoals voetbal, handbal, hockey, basketbal en volleybal. Deze kun je als je zwanger bent beter niet meer doen.

Hoe lang mag je sporten als je zwanger bent?

Sporten kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap (hoewel misschien steeds minder intensief). Sport niet meer als je vliezen gebroken zijn, bij voortijdige weeën, vaginaal vloedverlies, te hoge hartslag, te hoge bloeddruk, hartkloppingen of het vroegtijdig samentrekken van de baarmoeder.

Kan je door sporten een miskraam krijgen?

Een miskraam kan niet worden veroorzaakt door lichamelijke inspanning als hard werken, fietsen, vrijen, sporten of vallen. Verschijnselen van een (dreigende) miskraam Vaginaal bloedverlies en/of hevige menstruatieachtige buikpijn kunnen de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam of een miskraam in gang.

Wat mag je de eerste maanden van je zwangerschap niet doen?

Wat mag je niet als je zwanger bent?
  • Roken. Roken tijdens de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden. ...
  • Alcohol. Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk voor je ongeboren kind. ...
  • Drugs. Gewoon niet doen. ...
  • Stress. ...
  • Medicijnen. ...
  • De kattenbak verschonen. ...
  • In de tuin werken. ...
  • Eten voor twee.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je voelen als je 4 weken zwanger bent?

Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.

Kan bukken kwaad tijdens zwangerschap?

Risico's van zwanger tillen en bukken

Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.

Hoe lang niet sporten na miskraam?

Verwerking. Na een miskraam moet je zowel lichamelijk als emotioneel herstellen. Lichamelijk is je lichaam binnen 6 weken vaak herstelt. Je hormoonspiegel veranderd weer en daarvan kan je je moe en lusteloos voelen.

Welke sport eerste trimester zwangerschap?

Dit proces voltrekt zich in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, en daarom wordt met name in het eerste trimester geadviseerd op een rustige intensiteit te sporten en om tijdens het sporten te zorgen voor voldoende vocht en verkoeling.

Kan je buikspieren trainen als je zwanger bent?

Ja, je mag je buikspieren trainen als je zwanger bent! Sterker nog, het levert heel veel voordelen op wanneer je de buikspieren blijft trainen tijdens je zwangerschap. Zo kan het verschillende zwangerschapskwaaltjes voorkomen en herstel je na je bevalling sneller als je al een sterke core hebt.

Kun je fitnessen tijdens zwangerschap?

Juist in het begin als je zwanger bent (tot week 20) kun je de meeste sporten gewoon blijven doen. Wat je beter kan mijden is gevaar voor harde voorwerpen of stoten in je buik, zoals bij vechtsporten, voetbal of hockey.

Welke krachttraining tijdens zwangerschap?

Squats, deadlifts en bench press zijn ideaal voor je core. Wij zien een echte opmars bij vrouwen en krachttraining. Het zijn ideale oefeningen tijdens je zwangerschap. Vermijd wel om te zwaar te gaan.

Welke sport kun je doen als je zwanger bent?

Een van de beste fysieke activiteiten voor zwangere vrouwen is ongetwijfeld zwemmen. Baantjes trekken is niet alleen goed voor je gewrichten, maar verlicht ook kwaaltjes zoals gezwollen enkels. Daarnaast ben je in het water gewichtsloos, waardoor je geen last heb van dat extra gewicht.

Kan veel wandelen kwaad tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap

Wat extra lichaamsbeweging inlassen in je dagelijkse bezigheden kan al heel wat lichaamsbeweging opleveren. Daarnaast zijn zwemmen, wandelen en fietsen bewegingsvormen die elke zwangere vrouw kan uitoefenen, zelfs tot op het einde van de zwangerschap. Ze zijn ideaal voor jou en je baby.

Welke oefeningen eerste trimester?

Trainen in het eerste trimester van de zwangerschap

In principe kan je alle oefeningen die je voorheen deed nog doen tijdens deze eerste fase van je zwangerschap. Let er wel extra goed op dat je voldoende rust neemt en luister naar de veranderingen van je lichaam.

Welke oefeningen niet meer doen zwanger?

Oefeningen met veel schokbelasting, asymmetrische oefeningen (bijvoorbeeld oefeningen op één been) en oefeningen waarbij je lang op je rug moet liggen, kan je beter vermijden.

Waarom mag je niet springen tijdens zwangerschap?

Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.

Wat mag je niet doen na een miskraam?

Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam: geen tampons gebruiken (wel maandverband) geen seks hebben (niks in de vagina) niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)

Hoeveel dagen rust na miskraam?

Wel is het goed als de baarmoeder twee weken rust krijgt na het verliezen van het afgestoten vruchtje. Het lichaam heeft even de tijd nodig om te herstellen en het weefsel helemaal af te stoten. Het kan prettig zijn om met de volgende zwangerschap te wachten tot na de volgende menstruatie.

Hoe lang duurt het herstel na miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Kun je je baby pletten in je buik?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Hoe vaak bukken zwanger?

Nadat je de 20 weken bent gepasseerd, mag je maximaal vijf kilo tillen en niet vaker dan tien keer per dag. Tegen het einde van je zwangerschap, rond de 30 weken, is het advies nog strenger. Je kan dan beter niet vaker dan vijf keer per dag vijf kilo tillen. Hoe: let op je houding als je tilt of bukt.

Waarom is hurken beter dan bukken?

Voor mensen met knieklachten is dit echter een minder geschikte optie. Hurken: Herken je dit, wanneer je lang op de hurken heb gezeten wordt je duizelig als je opstaat? De heupen en de knieën zijn bij deze beweging maximaal gebogen hierdoor komen er een aantal bloedvaten in de knel.

Kun je aan je buik voelen met 4 weken of je zwanger bent?

Jij bij 4 weken zwangerschap

Je baby to be is een piepklein speldenknopje. Het is dus nog niet aan je lichaam te zien dat je zwanger bent. Toch kan je al een opgeblazen gevoel hebben in je buik. Ook is je buik misschien een beetje opgezet.

Kan je met 4 weken al een buikje hebben?

Wanneer je buik tijdens je zwangerschap begint met groeien, verschilt per persoon. Toch kan je al een opgezette buik hebben in week 4 van je zwangerschap. Dit komt nog niet door de groei van je baarmoeder en het embryo, maar heeft te maken met je darmen. Door verschillende zwangerschapshormonen werken je darmen trager.

Vorige artikel
Wat kun je doen met je zus?
Volgende artikel
Waarom wel of geen schooluniform?