Is It Snoring or Sleep Apnea?

Is snurken een slaapstoornis?

Gevraagd door: dr. Boris Dogan  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.4/5 (35 stemmen)

Snurken is ook één van de meest voorkomende tekenen van slaapapneu,24 een slaapstoornis die onze ademhaling regelmatig onderbreekt zonder dat wij het weten.

Hoe weet je dat je een slaapstoornis hebt?

De meest voorkomende slaapklachten zijn: Te weinig slapen, te vaak wakker worden of te lang wakker zijn. Overdag erg moe en slaperig zijn. Slapen op een ongewoon tijdstip, bijvoorbeeld pas heel laat of vroeg.

Is snurken altijd slaapapneu?

Regelmatig snurken heeft niet altijd medische gevolgen. Iedere nacht extreem luid snurken, is wel het eerste teken van obstructieve slaapapneu. Het komt meestal voor bij zwaardere personen van middelbare leeftijd, maar ook mensen met een normaal gewicht kunnen obstructieve slaapapneu hebben.

Hoe in slaap vallen als iemand snurkt?

Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.

Is snurken een ziekte?

Hard snurken wordt door veel mensen geaccepteerd als een blijvende, weliswaar onschuldige maar vervelende kwaal. Snurken kan echter wel degelijk een medische oorzaak hebben en duiden op een slaapaandoening. Een van de meest voorkomende aandoeningen is slaapapneu.

33 gerelateerde vragen gevonden

Welke mensen snurken het meest?

Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd. Op hogere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel. De doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner.

Hoe kom ik van het snurken af?

In het kort
  1. U kunt zelf veel doen om snurken minder te maken: Slaap niet op uw rug. Val af als u te zwaar bent. Gebruik geen slaapmiddelen. Drink geen alcohol. ...
  2. Bel uw huisarts als u lange tijd een verstopte neus heeft.
  3. Bel ook als u erg moe bent overdag of als u soms even stopt met ademen terwijl u slaapt.

Waarom snurk ik zoveel?

Als u een grote tong of amandelen hebt, of overtollig gewicht rond de nek heeft, dan heeft u een hoger risico op snurken. Andere factoren die zorgen dat u snurkt, of harder snurkt, zijn vermoeidheid, overgewicht, zwangerschap, op de rug slapen, en het drinken van alcohol voor het slapen gaan.

Hoe komt het dat een vrouw snurkt?

Snurken ontstaat bijna altijd door een vernauwing ergens tussen de neusgaten en stembanden. Als de lucht langs die vernauwing geperst wordt, ontstaat het kenmerkende snurkgeluid. De oorzaak van zo'n vernauwing kan verschillen: bijvoorbeeld een verstopte neus, alcohol of de tong die tijdens de slaap naar achteren zakt.

Wat te doen tegen snurken Oma weet raad?

Je kunt ook kauwen op een stukje knoflook of ui voordat je naar bed gaat, maar dit is voor de meeste mensen waarschijnlijk te scherp. En ook oma weet raad tegen snurken: leg een doormidden gesneden ui op je nachtkastje. De scherpe lucht helpt bij het oplossen van slijm en opent de luchtwegen.

Wat zegt snurken over je gezondheid?

Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek aan de VUB.

Kan je van apneu afkomen?

“Ja. Soms verdwijnt de slaapapneu als mensen met ernstig overgewicht veel afvallen. De aandoening verdwijnt soms ook als je een lichamelijke barrière wegneemt, zoals te grote keelamandelen. Maar in de meeste gevallen blijft slaapapneu levenslang bestaan.”

Kun je jezelf horen snurken?

#6: Snurkers worden meestal niet wakker van hun eigen gesnurk. Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk.

Hoelang duurt een slaapstoornis?

Als je een langere tijd problemen hebt met slapen en dit invloed heeft op je dagelijkse leven, dan kun je een slaapstoornis hebben. De problemen komen minstens drie keer per week voor en duren minstens drie maanden.

Wat is de oorzaak van slaapstoornis?

Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.

Wat kan de oorzaak zijn van slaapstoornis?

Dranken met cafeïne erin en alcohol zijn vaak voorkomende oorzaken van slaapstoornissen. Ook medicijnen en lichamelijke ziekten kunnen voor slaapklachten zorgen. Allerlei drugs (bijvoorbeeld amfetamine, cocaïne) en drankjes met cafeïne erin kunnen de slaap verstoren.

Wat is het beste anti snurk kussen?

Het Medicomfort kussen is een speciaal kussen dat gebruikt kan worden bij zowel de buik- als zijligging. Als je slaapt met dit kussen, komt er meer ruimte tussen de slijmvliezen. Hierdoor kan er meer lucht doorstromen en wordt het vibreren, en dus snurken, voorkomen.

Wat kan ik doen als mijn vriend snurkt?

Hoe kun je het snurkprobleem oplossen samen met jouw partner?
  1. Overtuig jouw partner. ...
  2. Vertel als jouw partner snurkt hoeveel hinder jij hebt van het snurken en hoe het jou belast. ...
  3. Geef ook aan dat jij je zorgen maakt om zijn of haar gezondheid. ...
  4. Als je partner snurkt, doe dan een voorstel om samen gezonder te gaan leven.

Welke mensen snurken?

Snurken komt zowel voor bij kinderen (vooral kleuters) als bij volwassenen. Bij de volwassenen komt snurken frequenter voor bij mannen dan bij vrouwen (verhouding 1/10) en het neemt toe naarmate u ouder wordt.

Is snurken op te lossen?

Gelukkig is er goed nieuws: snurken is eenvoudig op te lossen. Om te voorkomen dat de tong wegzakt en de luchtweg verkleint biedt een op maat gemaakte snurkbeugel de oplossing.

Kun je snurken door stress?

Er kunnen ook factoren zijn die indirect tot snurken leiden. Snurken als gevolg van stress zou je als een psychische oorzaak van snurken kunnen bestempelen. Want stress leidt vaak tot meer drinken en/of roken. Wat weer snurken tot gevolg kan hebben.

Kan je met je mond dicht snurken?

Ja, zeker. Naast een breed spectrum aan oorzaken, zijn er ook veel verschillende type snurkers. Zo zijn er mensen die snurkers die snurken met hun mond dicht.

Wat kost een anti snurk beugel?

De techniekkosten variëren tussen de €295,- tot €595,- afhankelijk van de garantieperiode en het type beugel. Een afspraak maken over anti-snurkbeugel mogelijkheden kan telefonisch of via het contact formulier.

Is snurken erfelijk?

De meeste mensen kunnen er niks aan doen dat ze snurken. De vernauwing van de neusholte is namelijk vaak erfelijk bepaald. Bij ongeveer 70% van de snurkers is sprake van genetische aanleg.

Wat voor soort snurker ben ik?

Als je alleen snurkt wanneer je door je mond ademt ben je waarschijnlijk een mondsnurker. Je herkent mondsnurken aan een gelijkmatig geluid, dat ook wel rommelend wordt genoemd. Wanneer je keel is vernauwd kan dit ervoor zorgen dat je gaat snurken.

Vorige artikel
Welke naam betekent hoop?
Volgende artikel
Hoe lang duurt een coïtus?