🇸🇪 Sweden's Surprisingly Private (and Free) Education

Is school gratis in Zweden?

Gevraagd door: Luna Rietveld  |  Laatste update: 6 februari 2024
Score: 4.2/5 (70 stemmen)

Onderwijs is gratis in Zweden. Kinderen in de leeftijd 7-16 jaar zijn schoolplichtig, maar veel kinderen beginnen al op 6-jarige leeftijd en een meerderheid van de 16-19 jarigen neemt deel aan onderwijs. Studeren aan een universiteteit is gratis voor studenten uit Zweden en andere EU-landen.

Hoe werkt het schoolsysteem in Zweden?

In Zweden gaan kinderen 9 jaar lang naar de basisschool / onderbouw voortgezet onderwijs. Vervolgens gaan ze 3 jaar naar de bovenbouw, ook wel 'gymnasia' genoemd (niet te verwarren met het gymnasium in Nederlandse zin). De meeste exchange studenten komen daar ook terecht tijdens hun High School programma.

Wat is er goedkoop in Zweden?

Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.

Hoe zijn de scholen in Zweden?

Het academisch jaar loopt van augustus tot juni. Het basis- en voortgezet onderwijs in Zweden kent geen differentiatie naar schoolsoort zoals in Nederland; elke school moet in staat zijn geschikt onderwijs voor elke leerling aan te bieden.

Hoe gaan ze naar school in Zweden?

In Zweden is er geen leerplicht, maar schoolplicht. De schoolplicht houdt in dat kinderen naar school moeten en deelnemen aan de activiteiten die daar worden georganiseerd. De schoolplicht begint in de herfstperiode van het kalenderjaar waarin het kind zes jaar wordt.

22 gerelateerde vragen gevonden

Is studeren in Zweden duur?

Onderwijs is gratis in Zweden. Kinderen in de leeftijd 7-16 jaar zijn schoolplichtig, maar veel kinderen beginnen al op 6-jarige leeftijd en een meerderheid van de 16-19 jarigen neemt deel aan onderwijs. Studeren aan een universiteteit is gratis voor studenten uit Zweden en andere EU-landen.

Hoe lang duurt de zomervakantie in Zweden?

De Zweedse schoolvakanties starten rond 10 juni en eindigen rond 15 augustus. Buiten de vakanties zijn musea en bezienswaardigheden voor kinderen beperkt geopend.

Kun je zomaar in Zweden gaan wonen?

Zweden hoort bij de Europese Unie, wat betekent dat iedere EU-burger in Zweden kan wonen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om er te mogen verblijven: Je hebt een inkomstenbron. Je hebt een Zweeds peroonsnummer.

Welk land heeft de beste scholen?

Volgens de OESO heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld. In de Top 20 van de OESO staat Finland, na vijf Aziatische landen, op de zesde plaats.

Is Zweden duur vergeleken met Nederland?

Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.

Is Zweden gezellig?

De typisch Zweedse gezelligheid is nooit ver te zoeken. Er zijn heel wat gezellige dorpjes met winkeltjes, marktjes en ambachten. Zo goed als overal vind je uitstekende restaurants en sfeervolle koffiebars. De locals verzamelen er voor een fika momentje met koffie en gebak of voor een gastronomische maaltijd.

Wat eten ze in Zweden voor ontbijt?

In Zweden gaan ze wat ontbijt betreft graag voor smörgås: open boterhammen met verschillende soorten beleg en knäckebröd. Ook verschillende soorten pap zijn er populair: niet alleen havermout maar ook pap gemaakt van andere granen staan hier vaak op het menu.

Wat is het gemiddelde salaris in Zweden?

Volgens het Zweedse statistiekbureau Statistiska centralbyrån (SCB) ligt het gemiddeld inkomen in Zweden op kr 32.200,- (Zweedse kronen) bruto per maand. Dit is omgerekend € 3.072,-. Vergeleken met cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), zie je dat het gemiddelde salaris in Nederland op € 2.692,- ligt.

Hoeveel uren werken Zweden?

In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur.

Hoe goed is de gezondheidszorg in Zweden?

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Zweden is erg hoog. De levensverwachting in Zweden is dan ook één van de hoogste ter wereld. Zweden heeft een publiek zorgstelsel dat wordt gefinancierd uit belastingen. Iedereen die woont of werkt in Zweden is verzekerd via dit stelsel.

Is er veel werk in Zweden?

Ja, er is veel werk in Zweden en er is vooral een grote vraag in de technische en industriële markt. Het is dan ook vrij makkelijk om te werken in Zweden als Nederlander. De werkcultuur in Zweden is informeel.

Hoeveel kost leven in Zweden?

Dagelijkse kosten van wonen in Zweden

De maandelijkse lasten, zoals elektriciteit, water en gas, zijn in Zweden ongeveer de helft goedkoper dan in Nederland! Over het algemeen is leven in Zweden iets duurder dan in Nederland, maar in Zweden is het gemiddelde salaris ook iets hoger dan in Nederland.

Waar verdient Zweden zijn geld mee?

De Zweedse economie is georiënteerd op de export. Een aantal voorname Zweedse exportproducten zijn hout/houtproducten, ijzer, elektriciteit en auto's. De belangrijkste handelspartners van Zweden zijn Noorwegen, Finland, Denemarken, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Waar wonen veel Nederlanders in Zweden?

De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.

Wat te doen tegen muggen in Zweden?

Enkele tips tegen muggen:
  1. Koop ter plaatse ´junglemuggenolie´, de Zweedse is sterker dan de Belgische en Nederlandse olie.
  2. Smeer je vóór de schemering in met muggenolie. ...
  3. Muggen houden niet van zon en wind, je hebt daar minder last van ze dan 'beschut' in de schaduw.
  4. Muggen zijn dol op zweetgeurtjes.

Waarom emigreren veel Nederlanders naar Zweden?

Vaak genoemde redenen voor emigratie zijn: de ruimte en de natuur, de lage huizenprijzen, en de rustigere levensstijl van de Zweden.. Dat Nederlanders zich thuis voelen in Zweden blijkt ook wel uit de remigratiecijfers. Van alle Nederlanders die naar Zweden verhuizen, komt 42% uiteindelijk weer terug.

Wat is de warmste maand in Zweden?

Juni en juli zijn zowel in het noorden als in het zuiden de warmste maanden.

Waar is het het warmst in Zweden?

Alleen langs de Botnische Golf is het warmer. In de bergen is de jaartemperatuur toenemend met de hoogte nog lager en gemiddeld -3 graden. In de zomer is het in Zweden vrijwel overal even warm. In het noorden waar de zon permanent schijnt is het gemiddeld maximaal 19 graden en in het zuiden 21 graden.

Wat is fulltime in Zweden?

Een werkweek in Zweden ziet er op het eerste gezicht niet heel anders uit dan in Nederland. Gemiddeld werken Zweden iets korter dan Nederlanders: 38,7 uur per week tegenover 39,7 uur per week. Toch zijn er zeker ook verschillen.

Volgende artikel
Kan je zien of je vruchtbaar bent?