Is partner verplicht alimentatie te geven?
Gevraagd door: prof. Cornelia Kunen | Laatste update: 7 februari 2024Score: 4.6/5 (73 stemmen)
Wanneer je een samenlevingscontract hebt ben je niet verplicht om partneralimentatie te betalen. Alleen wanneer je dit expliciet in het samenlevingscontract hebt staan, is dit voor jou belangrijk. Hoe regel ik partneralimentatie na geregistreerd partnerschap, vraag je? Dat regel je net zoals bij een huwelijk.
Kan je weigeren partneralimentatie te betalen?
Het klopt dat (ex-)partners kunnen afspreken niet aan partneralimentatie te doen. Je zet dan in je echtscheidingsconvenant dat je afziet van partneralimentatie. Dit gebeurt als beide (ex-)partners voldoende inkomsten hebben na de scheiding en niet financieel afhankelijk van elkaar willen zijn.
Wat is een normaal bedrag voor partner alimentatie?
De behoefte van de partner aan alimentatie wordt volgens vaste normen vastgesteld op 60% van het netto gezinsinkomen minus de kosten van eventuele kinderen. Eventuele eigen inkomsten moeten vervolgens ook op deze uitkomst in mindering worden gebracht.
Hoelang moet ik partner alimentatie betalen?
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
Kun je afzien van partneralimentatie?
Je kunt niet op voorhand vóór of in de huwelijksvoorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of andere overeenkomst afzien of afstand doen van het recht op partneralimentatie. Je kunt namelijk niet voorzien waar je dan vanaf ziet. Jullie financiële situatie kan totaal veranderen in de loop van het huwelijk of partnerschap.
Is alimentatie altijd verplicht?
Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap is er in de meeste gevallen sprake van een alimentatieplicht. Als partners heb je namelijk een onderhoudsplicht naar elkaar toe. Wanneer je ex-partner zelf niet rond kan komen, zul je waarschijnlijk dus partneralimentatie moeten betalen.
Hoe voorkom je partneralimentatie?
Hoe voorkom ik dat ik (teveel) partneralimentatie betaal? Uw ex-partner en u kunnen samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie, eventueel met hulp van een advocaat of mediator. Daarbij kunt u er rekening mee houden dat u niet te veel partneralimentatie gaat betalen.
Hoeveel alimentatie moet je minimaal betalen?
De uiteindelijke hoogte van de kinderalimentatie is totaal afhankelijk van de draagkracht van de betaler. Is er geen draagkracht? Heeft de ex bijvoorbeeld een bijstandsuitkering? Dan zal het alimentatiebedrag waarschijnlijk worden vastgesteld op het minimum van 25 euro per kind per maand.
Kan je partner alimentatie afkopen?
Om verhogingen van de partneralimentatie te voorkomen, ongestraft te kunnen samenwonen of om voor eens en voor altijd los van elkaar te zijn kun je ervoor kiezen de partneralimentatie af te kopen. In dat geval wordt de partneralimentatie in één keer betaald en zijn jullie elkaar niets meer verschuldigd.
Wat zijn de voorwaarden voor partneralimentatie?
U betaalt partneralimentatie wanneer u ex-partner na de scheiding niet in staat is in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Dit kan dus ook voor u gelden en bent u degene die recht heeft op partneralimentatie. U moet hier samen afspraken over maken deze vastleggen in het echtscheidingsconvenant.
Heeft iedereen recht op partneralimentatie?
Partneralimentatie is in principe voor iedereen verplicht. Je betaalt het als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien.
Hoe lang ben je verantwoordelijk voor je ex?
Onderhoudsplicht na scheiding
Heeft uw ex geen of niet genoeg geld om van te leven, maar u wel? Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Wie betaalt alimentatie aan wie?
Eigenlijk is de regel voor alimentatie (zowel voor de ex-partner als de kinderen) heel simpel: degene met het hogere inkomen zal de ander de alimentatie betalen, zodat diegene in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien en de kinderen kan onderhouden. Hierbij wordt gekeken naar wie de kostwinnaar is in het gezin.
Wat als ik geen alimentatie wil?
Soms betaalt uw ex-partner de alimentatie niet, of alleen een deel. Het LBIO of een deurwaarder kan u dan helpen. Meestal heeft u hiervoor een uitspraak van de rechter over de alimentatie nodig. Het LBIO kan ook helpen als uw ex-partner in het buitenland woont.
Kun je alimentatie uitsluiten?
Nee, het is niet mogelijk om met behulp van huwelijkse voorwaarden verplichtingen tot partneralimentatie te voorkomen of in een clausule uit te sluiten. De wet staat dat simpelweg niet toe.
Kan ik mijn ex verplichten meer te gaan werken?
Als er geen aantoonbare en/of gegronde reden is waarom een ex-partner na de scheiding niet zelf in het eigen levensonderhoud kan voorzien, kan de rechter met een afbouw in partneralimentatie in feite ook een verplichting opleggen om (meer) te werken.
Hoe kun je onder uit komen van alimentatie?
- Een van ex-partners komt te overlijden;
- De alimentatieontvanger gaat hertrouwen, samenwonen, of een geregistreerd partnerschap aangaat;
- De alimentatieontvanger zelf genoeg inkomen heeft of de alimentatiebetaler de alimentatie niet meer kan betalen.
Wat gebeurt er als je alimentatie niet betaalt?
Uw ex partner kan tot 12 maanden gevangenisstraf krijgen als hij weigert de (kinder-)alimentatie te betalen. De rechter dient altijd te toetsen of het een proportionele straf is die hij uw ex partner oplegt. Het gaat dus niet om het plegen van een criminele daad, maar om het niet betalen van achterstallige alimentatie.
Waarom is er partner alimentatie?
De partneralimentatie is destijds in het leven geroepen omdat de man vaak degene was die werkte en de vrouw thuisbleef voor de kinderen. De vrouw had dus in veel gevallen geen eigen inkomen en kon na de scheiding niet direct volledig voor zichzelf zorgen.
Wat als de vader geen alimentatie betaald?
Uw ex-partner betaalt de kinderalimentatie of partneralimentatie niet. Dan kunt u hulp vragen aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO kan de alimentatie voor u innen.
Wat moet een vader aan alimentatie betalen?
Wat valt onder de alimentatie
Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.
Kun je zelf alimentatie berekenen?
Het berekenen van de partneralimentatie kun je dus eigenlijk niet zelf. In veel gevallen zal de advocaat of mediator een berekening voor jullie maken. Willen jullie deze kosten graag vermijden, dan kunnen wij ook eventueel een officiële alimentatieberekening maken.
Hoeveel partneralimentatie netto?
Partneralimentatie is volledig belast bij diegene die deze ontvangt, net als het bruto maandinkomen. Partneralimentatie wordt bij diegene die deze ontvangt gezien als inkomen. Hier wordt aldus rekening mee gehouden indien u een uitkering ontvangt of subsidie aanvraagt.
Hoeveel alimentatie 2023?
Elk jaar verhoging alimentatie
De overheid maakt in november bekend hoeveel procent meer u betaalt in het volgende jaar. Vanaf 1 januari 2023 is dat 3,4%.
Is partneralimentatie inkomen?
Partneralimentatie ontvangen van uw ex-partner
Ontvangt u voor uzelf partneralimentatie? Dan moet u dit in uw aangifte opgeven als inkomen. Over dit inkomen is nog geen belasting betaald. Ook kan het zijn dat u de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) moet betalen over uw ontvangen partneralimentatie.
Wat is een Spiegelkind?
Wat is de zus van mijn oma van mij?