What SWOLLEN GUMS Are Telling You & What To Do About It!

Is ontstoken tandvlees erg?

Gevraagd door: Aaron Duhme auf der Heide sive Heydahrens  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (14 stemmen)

Gevolgen van ontstoken tandvlees
De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. De ruimte die zo ontstaat, noemen we een verdiepte pocket. In de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen vormt zich weer tandplak.

Kan een tandvleesontsteking vanzelf genezen?

Nee, ontstoken tandvlees geneest nooit vanzelf. Wanneer u de ontsteking niet goed behandelt, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Dit zorgt er op den duur voor dat de tanden en kiezen los komen te staan.

Hoe kom je van een ontstoken tandvlees af?

Van ontstoken tandvlees kunt u, al na een paar weken, afkomen door consequent elke dag de tandplak op de juiste manier te verwijderen. Dit doet u door twee keer per dag uw tanden goed te poetsen, en dagelijks stokers of ragers tussen de tanden en kiezen te gebruiken.

Waarom is ontstoken tandvlees gevaarlijk?

Als gevolg van de tandvleesontsteking komen er bacteriën uit de mond in de bloedbaan, waar zij problemen kunnen veroorzaken bij de vaatwand en kunnen leiden tot bloedstolsels, die bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.

Is ontstoken tandvlees onschuldig?

Bloedend tandvlees is bijna altijd het gevolg van ontstoken tandvlees. In dit stadium best onschuldig en vrij gemakkelijk te behandelen door het beter bijhouden van de mondhygiëne. Wanneer ontstoken tandvlees niet behandeld wordt, kan dit verergeren tot 'parodontitis'.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet de tandarts bij ontstoken tandvlees?

Als de tandplak zich heeft ontwikkeld tot tandsteen, verwijdert de mondhygiënist deze met speciale instrumenten. Zodra de tandplak is weggehaald, zal het tandvlees zich weer herstellen. Soms is het kaakbot aangetast. In dit geval wordt de ontsteking operatief verwijderd door een tandarts of parodontoloog.

Is zout goed voor ontstoken tandvlees?

Spoelen met zout water

Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.

Is ontstoken tandvlees spoed?

Heeft u ondraaglijke pijn of ernstig bloedend tandvlees? Dan dient u met dit spoedgeval zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan.

Hoe gevaarlijk is een ontsteking in de mond?

Als je weerstand goed is, heb je daar meestal weinig of geen last van. Maar als je al een zwakke gezondheid hebt, kunnen infecties voor nare klachten zorgen en ernstig verlopen. Als de bacteriën uit je mond in je bloed komen, kun je een bloedvergiftiging krijgen. Dat is een gevaarlijke situatie.

Hoe pijnlijk is ontstoken tandvlees?

Wanneer je tandvlees ontstoken is voelt je tandvlees pijnlijk en geïrriteerd aan. De kleur van het tandvlees verandert van roze naar rood en het ziet er opgezwollen uit. Ook tijdens het poetsen bloedt het tandvlees sneller. Meestal ontstaat een tandvleesontsteking door een slechte mondhygiëne.

Hoe ziet een ontstoken tandvlees eruit?

Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten.

Hoe kom je aan tandvlees ontsteking?

Tandvleesontsteking ontstaat door de suikers en koolhydraten in ons eten en drinken. In combinatie met speeksel en bacteriën ontstaat er tandplak in de mond. Tandplak is een doorzichtig en plakkerig laagje op de tanden en kiezen. De bacteriën produceren stoffen die tandvleesontsteking kunnen veroorzaken.

Wat te eten bij ontstoken tandvlees?

Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.

Wat gebeurt er als je niks aan een ontsteking doet?

De gevolgen van ontstekingen

Doordat de ontsteking niet meer onder controle is circuleren geïnfecteerde cellen via de bloedbaan door ons lichaam. Een logisch gevolg hiervan is dat orgaanfuncties worden beïnvloed. Zo kunnen op lange termijn de wanden van de bloedvaten door een chronische ontsteking aangetast raken.

Kan een tandarts een ontsteking zien?

Röntgenfoto's bij de tandarts

Problemen aan het gebit zijn niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom maken we met enige regelmaat röntgenfoto's van uw gebit. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn.

Hoe ruikt ontstoken tandvlees?

Ontstoken tand of tandvlees

Vaak is een ontstoken tand of ontstoken tandvlees de oorzaak van een slechte adem. De ontstekingsbacteriën produceren een onaangename zwavelgeur.

Wat verzacht pijnlijk tandvlees?

Poets minimaal twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta. Kies daarnaast een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Pijnlijk tandvlees kun je tevens voorkomen door -naast het tandenpoetsen- te flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper.

Wat verzacht tandvlees?

Poets je tanden 2 x per dag en flos 1 x per dag minimaal

Door twee keer per dag je tanden te poetsen en miniaal 1 x te flossen kom je een heel eind in het handhaven van een goede mondhygiëne en het voorkomen van zwelling van het tandvlees.

Is Listerine goed voor ontstoken tandvlees?

Wist je dat bloedend tandvlees wijst op een tandvleesontsteking of gingivitis? Dankzij de toevoeging van fluoride vermindert LISTERINE® Tand en Tandvleesbescherming tandvleesproblemen en helpt het de tanden beschermen tegen tandbederf of cariës.

Hoelang heeft ontstoken tandvlees nodig om te herstellen?

Je kunt ontstoken tandvlees snel genezen, maar het heeft je dagelijkse aandacht nodig. Met de juiste mondverzorging zou je binnen 14 dagen resultaat moeten boeken. Als je het negeert, kan deze veelvoorkomende vorm van tandvleesontsteking overgaan in parodontitis.

Welke vitamine tekort bij ontstoken tandvlees?

Vitamine B12 voorkomt ongezond tandvlees

Met een tekort aan vitamine B12 vergroot je de kans op aften en bloedend tandvlees. Bloedend tandvlees is natuurlijk een aanwijzing op ongezond tandvlees. Hoogstwaarschijnlijk ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.

Hoe kan ik mijn tandvlees weer gezond?

Gezond tandvlees voor iedereen

Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.

Wat is de beste tandpasta voor ontstoken tandvlees?

De 10 beste tandpasta's tegen tandvleesontstekingen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
  1. RyttPro tand- en tandvlees gel. ...
  2. JuliBrite tandpasta. ...
  3. Oxyfresh tandpasta en Relief Gel. ...
  4. Dr. ...
  5. Oralieve tandpasta. ...
  6. Dentissimo PRO-Care tand & tandvlees tandpasta. ...
  7. Anoxident Balance tandpasta. ...
  8. Weleda tandpasta.

Hoe gaat een ontsteking in je mond weg?

Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen.

Kan een ontsteking naar binnen slaan?

Sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie en kan leiden tot beschadiging van weefsel en uitval van organen. De boosdoeners zijn bacteriën, virussen en schimmels die met name via de longen, maar ook via wondjes of urinewegen het lichaam kunnen binnenkomen.

Vorige artikel
Hoe zeldzaam zijn gingers?
Volgende artikel
Hoe begint kinkhoest?