Dr. Elaine Aron on parenting a highly sensitive child

Is mijn peuter hooggevoelig?

Gevraagd door: Thijmen van der Pol LLM  |  Laatste update: 21 november 2023
Score: 4.9/5 (72 stemmen)

Gedragskenmerken van een hooggevoelig kind Heeft oog voor detail: ziet een kleine kruimel bijvoorbeeld nog op de grond liggen. Schrikt al snel van (plotselinge) geluiden. Is gevoelig voor schoonheid: kleurencombinaties, inrichting, natuur. Raakt overrompeld door plekken waar veel mensen zijn.

Hoe weet je of je kind hooggevoelig is?

Hoogsensitieve kinderen zijn geneigd om veel te reflecteren, hebben vaak een goed geheugen en een ruime woordenschat. Ook kenmerkend zijn hun diepzinnige vragen en hun sterke afkeer van oefenen en herhalen (Aron, 2002). Hooggevoelige leerlingen kunnen overweldigd raken doordat ze alle prikkels uit de omgeving oppikken.

Is mijn dreumes hoogsensitief?

Hooggevoelige kinderen stellen vaak veel vragen en gebruiken moeilijke woorden. Ze stellen diepzinnige vragen en denken net een stapje verder. Ze kijken bijvoorbeeld eerst of iets veilig is voordat ze ergens in klimmen. Ook houden ze vaak van rustige spelletjes en een rustige omgeving.

Wat zijn de symptomen van hooggevoeligheid?

Iemand die hoogsensitief is, is gevoelig voor zowel externe als interne prikkels. Een HSP'er merkt details uit de omgeving snel op, zoals de sfeer in de ruimte en de stemming van anderen. HSP'ers raken daardoor ook gauw overprikkeld en hebben meer rust en tijd alleen nodig.

Is mijn kind Hoogstimulatief?

Hoe herken je een hoogstimulatief kind? Een hoogstimulatief kind merkt veel op in zijn omgeving, en heeft daarbij de neiging om in beweging te komen, om op dat wat hij opmerkt af te gaan. Een hoogstimulatief kind heeft behoefte aan afwisseling, aan nieuwe ervaringen en kan emotioneel intens reageren.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat is afwijkend gedrag kind?

Wanneer een kind zich langere tijd dwars en opstandig of agressief gedragen, snel gepikkeld is, driftig wordt, anderen ergeren, antisociaal gedrag laat zien en de omgeving daar hinder van ondervindt spreken we van een gedragsprobleem. Het hoort bij de normale ontwikkeling en zijn vaak tijdelijk van aard.

Heb ik een gevoelig kind?

Kenmerken (hoog)gevoelig kind

Aan de volgende signalen kun je merken dat jouw kind (hoog)gevoelig is: Alles intenser beleven, erg kunnen genieten, maar ook emotioneler reageren. Begaan zijn met anderen, bijv. ook verdrietig worden als iemand huilt.

Wat is het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig?

Ben je hoogsensitief, dan ben je ontvankelijker voor prikkels: je krijgt er meer binnen. Ben je hooggevoelig, dan ben je gevoeliger voor prikkels: je krijgt er niet per se meer binnen, maar je hebt er wel last van.

Wat is het verschil tussen autisme en hooggevoeligheid?

Waar kinderen met Autisme het vaak lastig vinden om hun eigen (en die van anderen) emoties en gevoelens te erkennen, kan een hooggevoelig kind stemmingen juist erg goed aanvoelen. Het waarnemen van lichaamstaal is erg lastig voor kinderen met Autisme.

Waar kan een HSP niet tegen?

Zorgzaam zijn en moeite om grenzen aan te geven. Gevoelig voor stress, spanning en fysieke klachten als hoofdpijn, allergieën, eczeem, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid enz. Gevoelig voor stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen. Goed kunnen inleven in een ander.

Hoe herken je overprikkeling bij een kind?

Signalen van overprikkeling:

Je kind slaapt moeilijk in en/of wordt 's nachts makkelijk wakker. Je kind is overdag vermoeid. Je kind spreekt niet graag af met meerdere kinderen tegelijk. Je kind heeft last van labeltjes in kleding.

Is hoogsensitief ook hoogbegaafd?

Wat is het verband tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid? Volgens een onderzoek van professor Elke van Hoof is 87% van de hoogbegaafde volwassenen ook hoogsensitief. Andersom is dat niet zo, 10% van de hoogsensitieve mensen is ook hoogbegaafd.

Hoe voed je een hooggevoelig kind op?

Tips voor ouders hoogsensitief kind
 • Begrijpen van je kind. ...
 • Wees geduldig. ...
 • Veilige omgeving en rust. ...
 • Zelf handelen op eigen gevoel. ...
 • Geef voldoende tijd. ...
 • Structuur bieden. ...
 • Leraren op de hoogte houden. ...
 • Maak ruimte voor quality-time.

Wat te doen bij hooggevoelig kind?

Wat als je kind hoogsensitief is?
 1. Begrip hebben. Wees begripvol en ga niet tekeer tegen je kind. ...
 2. Blijf bij je eigen gevoel. Blijf dicht bij je eigen gevoel en handel daar ook naar. ...
 3. Veilige omgeving. ...
 4. Stimuleer en motiveer. ...
 5. Breng de juf/meester op de hoogte. ...
 6. Neem de dag door. ...
 7. Meer tijd geven. ...
 8. Masseren.

Hoe ga je om met een hooggevoelig kind?

Dan zijn dit 7 belangrijke tips:
 1. bied structuur.
 2. zorg voor voorspelbaarheid.
 3. zorg voor voldoende rust.
 4. toon begrip.
 5. geef tijd.
 6. leer je kind omgaan met zijn hooggevoeligheid.
 7. doe wat werkt voor jou en je kind.

Wat zijn de oorzaken van hoogsensitief?

Wat is een hoogsensitieve persoonlijkheid (HSP)?

Hoge gevoeligheid of sensorische verwerkingsgevoeligheid, is een aangeboren eigenschap. Deze komt tot uiting komt in een groter bewustzijn van stimuli. Jouw hersenen verwerken informatie dieper. Hierdoor kun je gemakkelijk overweldigd worden door te veel stimuli.

Kun je autistisch en hooggevoelig zijn?

En door sommigen wordt het hebben van hoogsensitiviteit wel als iets benijdenswaardigs ervaren, voor autisme geldt dat niet zo. Mijn conclusie is: er zijn mensen met autisme die hoogsensitief zijn, en er zijn vast ook HSP'ers die autisme hebben!

Is hooggevoeligheid erfelijk?

Dit noemen we spasticiteit. Ook de opstijgende zenuwbanen voor het voelen van aanraking en het waarnemen van bewegingen kunnen aangedaan zijn. HSP is erfelijk en wordt vooral autosomaal dominant overgedragen. Dit wil zeggen dat elk kind van een man of vrouw met HSP 50% kans heeft om deze ziekte ook te ontwikkelen.

Wat lijkt op hoogsensitief?

HSP (ook wel hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid) en autisme lijken op elkaar. Dat is in ieder geval wat je vaak hoort.

Kan HSP verdwijnen?

Kan HSP verdwijnen? Mensen met HSP hebben geen aandoening, ze zijn hoogsensitief, wat betekent dat dit niet kan veranderen.

Kan je van hoogsensitief afkomen?

Kan je van hoogsensitiviteit afkomen? Hoogsensitiviteit wordt gezien als een karaktereigenschap net zoals je introvert of extravert kunt zijn. Daar kom je niet vanaf. Wel kun je leren om met de lasten ervan om te gaan en te gaan genieten van de kwaliteiten die bij je hoogsensitiviteit horen.

Wat doet hooggevoeligheid met je?

Hoogsensitiviteit, of hooggevoeligheid, wil zeggen dat je geboren bent met een ander brein en dat je een gevoelig zenuwstelsel hebt. Hierdoor ben je gevoelig voor zintuiglijke en emotionele prikkels, je verwerkt deze prikkels diepgaand en je hebt hersteltijd nodig.

Hoe wordt hoogsensitiviteit vastgesteld?

Een op de vijf mensen wordt geboren met deze gevoeligheid voor omgevingsprikkels. Het is dus niet mogelijk een diagnose te krijgen; je hébt geen HSP maar je bént het. Je kunt hier een test doen om te kijken of je hoog scoort op hooggevoeligheid.

Wat is de Regenboogtrap?

Om acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgender personen (lhbt) in het onderwijs te vergroten, zijn scholen sinds eind 2012 verplicht om aandacht te besteden aan seksuele diversiteit. De manier waarop scholen dit invullen – van trainingen tot regenboogtrappen – staat vrij.

Hoe kan een kind Ontprikkelen?

15 Activiteiten om te ontprikkelen
 1. Doe samen yoga-oefeningen.
 2. Luister naar muziek of een luisterverhaal (met deze fijne koptelefoon)
 3. Kauwen op een kauwketting.
 4. Hum of zing samen een liedje.
 5. Gebruik een verzwaarde slang of verzwaringskussen.
 6. Draag een gehoorbeschermer met ruisonderdrukking.
 7. Gebruik een drukvest.
 8. Lees een boek.

Vorige artikel
Welke leeftijd oogtest kind?