Help! Mijn kind wil naar school fietsen | Bezorgde Ouders | Het Klokhuis

Is mijn kind veilig op school?

Gevraagd door: Maryam Vrancken PhD  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (13 stemmen)

In het toezicht op scholen let de inspectie erop of scholen zich houden aan de wettelijke voorschriften die hiervoor gelden. Als sprake is van ernstige incidenten (bijvoorbeeld seksueel misbruik of radicalisering) kunt u contact opnemen met een vertrouwensinspecteur.

Hoeveel kinderen voelen zich niet veilig op school?

Het aantal meldingen bij de toezichthouder over onveilige situaties op school, variërend van lichamelijk of seksueel geweld tot discriminatie, schommelde de afgelopen jaren rond de 1.900 per jaar.

Is mijn kind gelukkig op school?

Net zoals volwassen op het werk niet altijd gelukkig zijn, zo is een kind niet altijd gelukkig op school. Dit kan met veel dingen te maken hebben. De werkdruk, problemen met vriendjes, met de leerkracht of de school is geen veilige omgeving. Soms is dit makkelijk te herkennen en op te lossen.

Wat moet je doen als je je niet veilig voelt op school?

Blijf je kind steunen en vertel dat het pesten hoe dan ook moet stoppen. Geef aan dat je kind er zelf niet voor verantwoordelijk is dat het gepest wordt en dat er oplossingen zijn. Bespreek mogelijke oplossingen en luister goed naar je kind en doe geen dingen waarvan je kind niet op de hoogte is.

Wat is de Wet veiligheid op school?

Met de wet Veiligheid op school heeft het bevoegd gezag van de school de plicht gekregen om zorg te dragen voor de veiligheid op school. De wet schrijft voor dat het bevoegd gezag in ieder geval: een sociaal veiligheidsbeleid moeten uitvoeren; twee taken binnen het onderwijsteam moeten beleggen.

24 gerelateerde vragen gevonden

Welke wetten zijn er in het onderwijs?

Gelijke behandeling en bescherming persoonsgegevens zijn belangrijke principes waar ouders en leerlingen rechten aan ontlenen.
  • Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
  • Algemene wet bestuursrecht (AWB)
  • Wet openbaarheid van bestuur (WOB)
  • Wet op de jeugdzorg (Wjz)

Wat valt er onder fysieke veiligheid?

Fysieke en sociale veiligheid

Als er over fysieke veiligheid wordt gesproken, bedoelt men “bedreiging van gezondheid en goederen door allerhande ongevallen in de natuur of technologie” (Elffers & De Jong, 2004). Denk hierbij aan neervallende takken, auto-ongelukken of in extreme gevallen natuurrampen.

Wat doen scholen tegen criminaliteit?

Scholen, gemeente, politie, hulpverlening en zorg werken samen om de veiligheid en het veiligheidsgevoel te vergroten. Een school is volgens de Inspectie van het Onderwijs veilig als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast.

Hoe creëer je veiligheid in de klas?

Een belangrijk aspect van het creëren van veiligheid in een groep is de mate waarin men open is in de communicatie. Wanneer groepsleden uitspreken wat voor hen belangrijk, is zal de groep meer openheid vertonen. Daarbij helpt het als men spreekt vanuit de 'ik-vorm' en zijn of haar gevoelens tot uitdrukking brengt.

Wat is de rol van een vertrouwenspersoon op school?

Sinds de komst van de Kwaliteitswet (1998) fungeer jij als vertrouwenspersoon op school als eerste aanspreekpunt voor alle klachten die te maken hebben met ongewenst gedrag, machtsmisbruik of communicatie op school.

Hoe weet je of je kind gelukkig is?

Er wordt bijvoorbeeld vaker aan ze gevraagd of ze met een groep mee willen spelen, ze worden vaker op feestjes uitgenodigd en andere kinderen willen ook nog eens graag met ze worden gezien. Dat betekent dat de kans dat je nóg beter wordt waar je op sociaal gebied al goed in was, alleen maar toeneemt.

Hoe weet je of je kind ongelukkig is?

Het kind voelt zich vaak waardeloos en is meer dan normaal bezig met de dood. Ook heeft het kind vaak een pessimistische kijk op het (eigen) leven.

Is mijn kind eenzaam?

Heb je het vermoeden dat je zoon of dochter zich eenzaam voelt? Maak het dan bespreekbaar door je zorgen te delen. Bedenk wel dat jongeren zichzelf vaak (nog) niet zo bewust zijn van hun gevoelens. Zij herkennen hun gevoel misschien helemaal niet als eenzaamheid, omdat er zo weinig over het onderwerp gesproken wordt.

Waarom is veiligheid zo belangrijk?

Belang van veiligheid en vertrouwen

Veiligheid en vertrouwen zijn als het ware smeerolie voor de samenleving: als mensen zich veilig weten en vertrouwen hebben, durven zij zich in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.

Wat doet een pleinwacht?

De pleinwacht kan het spelen van kinderen begeleiden. Hiermee kun je conflicten voorkomen of in de kiem smoren. De pleinwacht kan kinderen die alleen zijn bij het spel betrekken. Ook kan de pleinwacht spel initiëren.

Waarom is toezicht houden belangrijk?

Toezicht op sociale veiligheid

De inspectie houdt toezicht op de sociale veiligheid van leerlingen en personeel. Belangrijke punten zijn dat de school weet of leerlingen zich veilig voelen, en dat de school een goed werkend veiligheidsplan heeft.

Hoe creëer je een veilige omgeving?

9 tips om een veilig klimaat te creëren
  • Zorg voor voldoende uitdaging.
  • Geef mensen zelfbeschikking en autonomie in hoe ze hun werk doen.
  • Stimuleer jobcrafting.
  • Deel informatie op grote schaal.
  • Bouw structureel en bewust aan relaties.
  • Faciliteer persoonlijke groei.
  • Toon kwetsbaarheid als leider.
  • Geef duidelijk leiding.

Hoe zorg je voor sociale veiligheid?

7 tips voor het vergroten van de sociale veiligheid binnen organisaties
  • Formuleer helder welk gedrag u van medewerkers wilt zien. ...
  • Uitspreken, bespreken, afspreken en aanspreken. ...
  • Geef als leidinggevende het goede voorbeeld. ...
  • Train leidinggevenden en medewerkers in het omgaan met ongewenst gedrag.

Hoe zorg je voor een veilige sfeer?

Zo kan het gaan om de onderstaande regels1: 1 Vertel vanuit je eigen perspectief of eigen ervaring. 2 Laat de ander zijn/haar verhaal vertellen. 3 Wees écht nieuwsgierig naar de ervaringen, gedachten en gevoelens van anderen. Probeer je open te stellen en tot je door laten dringen wat de ander zegt.

Welke oplossingen zijn er om jeugdcriminaliteit tegen te gaan?

Maatwerk is het toverwoord bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Als gemeente streef je er natuurlijk naar om voldoende sociale voorzieningen aan te bieden waarbij preventie een belangrijke rol speelt. Denk aan jongerencentra, sport in de wijk, inzet van jongeren- en of straathoekwerk.

Hoe beland je in de criminaliteit?

Er zijn heel veel verschillende ideeën over de oorzaak van crimineel gedrag. Sommige wetenschappers denken dat crimineel gedrag iets is wat aangeboren is. Zij geloven dat sommige mensen een grotere kans hebben op het plegen van delicten omdat zij daarvoor bepaalde genetische kenmerken met zich meedragen.

Hoe kunnen we jeugdcriminaliteit tegengaan?

De politie wil crimineel gedrag van jongeren terugdringen. Daarvoor werkt zij samen met gemeenten, het Openbaar Ministerie, Halt, Jeugdbescherming, het onderwijs en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo kunnen criminele jongeren gezinsbegeleiding krijgen of hulp van school.

Wat is fysieke en sociale veiligheid?

Fysieke veiligheid betreft het werkveld dat met name is gericht op rampen‐ bestrijding en crisisbeheersing, terwijl sociale veiligheid het werkveld is van criminaliteit, overlast en leefbaarheid.

Wat wordt verstaan onder sociale veiligheid?

Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag door bijvoorbeeld gedragsregels op school en het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag. Voorbeelden zijn: pesten, agressie, geweld, discriminatie, racisme, (homo)seksuele intimidatie, radicalisering en extremisme.

Wat is Fysieke veiligheid kinderopvang?

Pedagogisch medewerkers zien toe op de veiligheid van kinderen binnen en buiten tijdens het spelen met materialen en met elkaar. Medewerkers weten wat zij moeten doen wanneer een kind zich ziek voelt of als het een ongelukje heeft gehad.