Koorts bij kinderen: wat kun je zelf doen en wanneer naar de dokter?

Is koorts gevaarlijk als je zwanger bent?

Gevraagd door: ir. Azra van de Biesenbos  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (56 stemmen)

In de meeste gevallen is koorts tijdens je zwangerschap ongevaarlijk. In een aantal gevallen gaat het echter wel gepaard met risico's. Bijvoorbeeld als je vroeg in de zwangerschap (eerste 3 tot 8 weken) last krijgt van koorts. Dan kan dit volgens onderzoek het risico op hartproblemen en schisis bij je kindje vergroten.

Hoeveel graden is koorts bij zwangerschap?

Meer dan 32 weken zwanger

Heb je hoge koorts (boven de 38,5°C) of langer dan drie dagen koorts en ben je (hoog)zwanger? Dan kan dit wel gevaarlijk zijn voor jou en je kindje. Na 32 weken zwangerschap kan de verhoogde lichaamstemperatuur weeën opwekken en tot een vroeggeboorte leiden.

Wat te doen bij griep tijdens zwangerschap?

Het wordt tijdens de zwangerschap aangeraden om paracetamol te nemen om de koorts te verlagen. Neem geen ibuprofen of aspirine: dit kan gevaarlijk zijn voor de baby. Neem een lauwe douche of bad. Het lauwe water zorgt dat je lichaam kan afkoelen.

Hoe lang duurt griep zwangerschap?

Hoe lang duurt griep als je zwanger bent? Met veel geluk ben je er met een week à twee weken van van de griep af. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en veel rust neemt, zul je geleidelijk aan veel verbetering zien in jouw gezondheid.

Wat kun je zelf doen als je griep hebt?

5 tips voor snel herstel van de griep
  1. Drink genoeg water. Wanneer u griep heeft, kunt u last krijgen van koorts, overgeven, of diarree. ...
  2. Doe rustig aan. Het is natuurlijk niet leuk om langere tijd ziek op bed te liggen. ...
  3. Open uw luchtwegen. ...
  4. Blijf lekker warm. ...
  5. Geef toe aan uw griep of verkoudheid.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kom je aan een Ondertemperatuur?

Naast een hersenbeschadiging zijn er andere risicofactoren bekend voor het krijgen van hypothermie. Dat zijn omgevingsfactoren (kou), een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie), immobiliteit, huidziekten, infecties, psychofarmaca, ondervoeding, uitdroging en ernstige lever- en nierfunctiestoornissen.

Wat is een verhoging koorts?

Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.

Is 37.5 graden koorts?

Zo heeft ieder individu een lichaamseigen temperatuur die tussen 35,8° en 37,5° Celsius ligt. Tot 38°C spreekt men van een temperatuursverhoging. Die kan, bijvoorbeeld, het gevolg zijn van een lichte infectie of van doorkomende tandjes bij kinderen. Vanaf 38 °C wordt er medisch gesproken over koorts.

Wat is een lichte verhoging?

Als je een hogere lichaamstemperatuur dan 37,5 graden hebt, wordt er ook wel eens gezegd dat je verhoging hebt. Je kunt dan ook al wat symptomen van koorts hebben. Je kunt echter pas echt van koorts spreken als je temperatuur boven de 38 graden komt. Verhoging is dus eigenlijk een lichte vorm van koorts.

Is 37.8 graden koorts?

U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter.

Wat te doen bij Ondertemp?

Bel de huisarts bij een of meer van de volgende signalen:
  1. Je kind is niet alert en maakt een suffige indruk.
  2. Je kind drinkt slecht of spuugt veel. Een groot gevaar is dat je kind uitdroogt.
  3. Je kind maakt echt een zieke indruk en kreunt of krijgt vlekjes.

Wat als je 35 5 graden hebt?

Symptomen bij onderkoeling

De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C, je kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid. Wanneer de temperatuur verder daalt naar 33°C krijg je last van spierstijfheid, grote pupillen en kramp.

Waarom is mijn temperatuur zo laag?

Onderkoeling treedt op wanneer je te veel lichaamswarmte verliest. Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.

Is 35.7 koorts?

Medisch gezien wordt een hoge lichaamstemperatuur pas vanaf 38°C gedefinieerd als koorts. Tot 38°C is er eerder sprake van een temperatuursverhoging.

Wat als je lichaamstemperatuur 33 graden is?

Is de lichaamstemperatuur tussen de 35 en 32 graden Celsius, dan spreek je van lichte onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tussen de 32 en 30 graden Celsius spreek je van matige onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tot onder de 30 graden Celsius dan spreek je van ernstige onderkoeling.

Wat zijn de symptomen van Ondertemperatuur?

Beginnende onderkoeling
  • Lichaamstemperatuur van 34°.
  • Hevig rillen.
  • Bleke en koude huid.
  • Vesneld hartritme en versnelde ademhaling.
  • Normaal bewustzijn met vermoeidheidsgevoel en koudeklachten.

Hoe hoog mag koorts zijn?

Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.

Waarom heb ik verhoging?

Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur naar minimaal 38℃. Bij koorts verhoogt het lichaam de interne thermostaat met als doel de stofwisseling en de bloedsomloop te versnellen.

Wat is een te lage lichaamstemperatuur?

Hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur van 35 °c of lager. Milde hypothermie (een lichaamstemperatuur tussen 32 °c en 35 °c) wordt gekenmerkt door neurologische, cardiovasculaire, hematologische, respiratoire, metabole, renale en gastro-intestinale symptomen.

Is 36.4 koorts?

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 °C en 37,5 °C. Vanaf 38 °C heb je koorts. Als je lichaamstemperatuur tussen de 37,5 °C en 38 °C is, spreken we van verhoging.

Kan verhoging kwaad?

Het is - in principe - niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad. Toch kan het fijn zijn om een paracetamol te nemen als je je erg ziek voelt of veel pijn hebt. Door een paracetamol voel je je tijdelijk vaak wat beter. Je lichaamstemperatuur kan ook dalen na het innemen van een paracetamol.

Wat te doen bij 39 graden koorts?

Bij een temperatuur tot 39,5 graad kun je daarom het beste gewoon uitzieken. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de lichaamstemperatuur vanzelf weer. Het is wel belangrijk dat je bij verhoging voldoende drinkt.

Welke Ondertemperatuur is gevaarlijk?

Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.

Hoe erg is 40 graden koorts?

Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.

Wat is Ondertemperatuur bij kind?

Heeft je baby een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (diep genoeg gemeten in het poepgaatje)? Dan is er sprake van ondertemperatuur.

Vorige artikel
Hoe begint leukemie kind?
Volgende artikel
Hoeveel drinkt jouw baby?