Gratis kinderopvang - Hoe kan het wel? Combinatiebanen (BMK, mei 2023)

Is kinderopvang al gratis?

Gevraagd door: Mika Abdi  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (46 stemmen)

Als het aan het kabinet ligt zal kinderopvang vanaf 2025 bijna-gratis worden voor ouders en zal er geen kinderopvangtoeslag meer aan te pas komen. Een ingrijpende maatregel met veel gevolgen voor de sector en voor ouders.

Is het zeker dat kinderopvang gratis wordt?

Het kabinet wil de kinderopvang vanaf 2027 gratis maken. Hiermee komt Nederland eindelijk met betaalbare kinderopvang voor alle werkende ouders. Inkomen doet er vanaf 2027 niet meer toe. Vanaf dan betalen alle werkende ouders 4 procent van de kosten.

Welke kinderopvang wordt gratis?

Vanaf 1 januari 2025 is de kinderopvang vrijwel gratis voor kinderen van werkende ouders. Zij betalen een bijdrage van 4%, de overige 96% wordt betaalt door de overheid. Voor kinderen van niet werkende ouders gaat deze regeling op een later moment in, vermoedelijk in 2028 zoals gesteld in de brief van de Minister.

Is kinderopvang gratis 2023?

Voorbeeld; met ingang van 1 januari 2023 kunnen ouders die allebei 1 uur per maand werken, maximaal 230 uur kinderopvang per maand afnemen. Afhankelijk van de hoogte van hun gezamenlijke inkomen betalen zij minimaal 4% van die kosten (of meer).

Wat verandert er in 2023 kinderopvang?

Extra verhoging in 2023

De maximale vergoedingen per uur worden: voor de dagopvang € 9,12; voor de buitenschoolse opvang € 7,85; voor de gastouderopvang € 6,85.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost kinderopvang netto 2023?

De maximum uurprijs voor de dagopvang gaat in totaal met 6,54% omhoog naar € 9,06. Voor de buitenschoolse opvang stijgt de maximum uurprijs eveneens 6,54% naar € 7,79. De maximum uurprijs voor de gastouderopvang stijgt met 4,29% naar € 6,80.

Wat kost kinderopvang 2023 per maand?

Daardoor kunnen de kosten voor kinderopvang erg verschillen per centrum. Uit peilingen onder kinderopvangcentra blijkt dat het gemiddelde uurtarief in 2023 voor dagopvang 9,72 euro zal zijn, en voor de bso 8,62 euro. Veel kinderopvangcentra zullen een hoger tarief hanteren, en sommige zullen onder dit bedrag zitten.

Wat kost 1 dag kinderdagverblijf?

Per situatie verschillen de kosten van kinderopvang. Gemiddeld liggen de kosten voor kinderopvang in Nederland tussen de €6 en de €9 per uur. De meeste ouders komen echter in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, waardoor de kosten flink gedrukt worden.

Wie betaalt gratis kinderopvang?

Voor werkende ouders wordt de opvang grotendeels gratis. De overheid gaat 96 procent vergoeden van een vooraf vastgesteld maximum uurbedrag. Toch kan voor ouders de rekening veel hoger uitvallen, als de kinderopvang een hoger tarief rekent. Alles boven het maximaal vergoede bedrag betalen ouders volledig zelf.

Welk jaar gratis kinderopvang?

Als het aan het kabinet ligt zal kinderopvang vanaf 2025 bijna-gratis worden voor ouders en zal er geen kinderopvangtoeslag meer aan te pas komen.

Hoe werkt gratis kinderopvang?

In de plannen van het kabinet december 2021) staat dat Nederlandse ouders die werken met ingang van 2025 recht hebben op bijna gratis kinderopvang . Zij betalen alleen een eigen bijdrage van 4%. Die eigen bijdrage is voor oudere ouder hetzelfde en dus onafhankelijk van je inkomen).

Hoeveel dagen kinderopvang gratis?

Hoeveel dagen mag ik maximaal gebruik maken van gratis kinderopvang in 2025? In principe alle dagen dat je werkt heb je recht op kinderopvang. Natuurlijk gaat dit in overleg met je kinderopvangorganisatie want is mede afhankelijk van de beschikbare ruimte en dagen.

Wie profiteert het meest van bijna gratis kinderopvang?

Nu betalen de vermogendste ouders het meest. Ouders met een gezamenlijk jaarinkomen van ruim boven de ton krijgen van de overheid een derde van de kinderopvangkosten vergoed. Die subsidie neemt toe naarmate het inkomen van de ouders lager is. Wie het minst te besteden heeft, krijgt bijna alles vergoed: 96 procent.

Wat zijn de nadelen van gratis kinderopvang?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die gebruik maken van gratis opvang aldaar, vaker kampen met angst en agressie. Vooral kinderen uit kansarme gezinnen profiteren van gratis opvang, anderen gaan er juist minder op vooruit. Echt goede opvang moet een verbetering zijn op thuis, stelt Eerkens.

Wat als je de kinderopvang niet betaald?

Als de factuur na diverse aanmaningen niet betaald wordt, is het tijd voor een incassobureau. Die eerste fase heet het 'minnelijk traject'. En die bestaat uit bellen, aanmanen en een betaalafspraak maken.

Waarom is de kinderopvang zo duur?

Hoge energieprijzen, stijgende huren en een enorm personeelstekort. RTL Nieuws sprak vijf kinderopvangorganisaties van verschillende grootte om te vragen hoe deze stijgende kostenposten doorwerken in hun tarieven.

Hoeveel betaal je voor de kinderopvang?

Zo is de maximumuurprijs voor de dagopvang (€ 8,17 in 2020 en € 8,46 in 2021) hoger dan het maximumuurprijs voor de buitenschoolse opvang (€ 7,02 in 2020 en € 7,27 in 2021). Voor de gastouderopvang geldt een maximumuurprijs van € 6,27 in 2020 (€ 6,49 in 2021). Dus betaalt u meer dan de maximumuurprijs?

Hoeveel uur kinderopvang krijg ik vergoed?

U kunt tot maximaal 230 opvanguren per maand en per kind vergoed krijgen. Dit maximum geldt vanaf 2023 voor iedereen die recht heeft op kinderopvangtoeslag. Het maakt niet meer uit hoeveel uur u werkt. En ook niet of u bijvoorbeeld werkt of studeert.

Hoeveel krijg je vergoed voor kinderopvang?

Hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt hangt af van de hoogte van uw inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. U kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Dit hangt af van het aantal gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Er geldt ook een maximumuurtarief.

Wat kost kinderopvang 2024?

Kinderdagopvang van € 9,12 in 2023 naar € 9,73 in 2024. Buitenschoolse opvang van € 7,85 in 2023 naar € 8,38 in 2024. Gastouderopvang van € 6,85 in 2023 naar € 7,33 in 2024.

Hoeveel kost een kinderopvang per maand?

De prijzen liggen gemiddeld tussen 28 en 32 euro per opvangdag. In deze prijs zitten vaak niet alle kosten inbegrepen. Vraag dus zeker na wat mogelijke extra kosten zijn, zoals luiers of verzorgingsproducten. Ook handig om te weten is wat er gebeurt als je kindje langer afwezig is door ziekte.

Wat is duurder kinderopvang of gastouder?

Gastouder normaal iets goedkoper

Het maximum uurtarief (dat door de belastingdienst gehanteerd wordt) voor een gastouder is € 6,27 per uur, terwijl je bij een kinderdagverblijf gemiddeld € 8,17 per uur betaalt (o.b.v. prijspeiling van Boink 2020).

Is kinderopvang fiscaal aftrekbaar?

De kinderopvangkosten zijn niet meer aftrekbaar. De kinderopvangtoeslag is hiervoor in de plaats gekomen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, ontvang je dit van de Belastingdienst als tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.

Vorige artikel
Welke baan past bij ADHD?
Volgende artikel
Is grijs haar dikker?