IS HET NOG NORMAAL OM JE KIND TE SLAAN ?? - SUPERGAANDE INTERVIEW

Is het oke om je kind te slaan?

Gevraagd door: bacc. Daniël de Bruin MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (39 stemmen)

Onder lichamelijke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen het kind. Bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, schudden (van een baby) of het kind laten vallen. Ook de corrigerende tik valt hieronder. Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden.

Is het goed om je kind te slaan?

Een kind schudden kan grote gevolgen hebben. Op langere termijn leidt geweld als straf tot meer angst en emotionele problemen (bv. laag gevoel van eigenwaarde). Een tik geven of slaan levert soms direct effect op, want je kind stopt met doen wat niet mag.

Wat gebeurd er als je ouders je slaan?

Extreme vormen van geweld en kindermishandeling zijn strafbaar: je kan hiervoor een gevangenisstraf of geldboete krijgen. Ouders die niet-extreme vormen van geweld gebruiken, zullen niet gestraft worden, maar kunnen hulp krijgen om de thuissituatie te verbeteren.

Wat als je je kind geslagen hebt?

Bel 112 als het kind in direct gevaar is. Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. U bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet.

Wat doen als ouder kind slaat?

Reageer niet boos, maar wel afkeurend. Laat je kind weten dat hij anderen niet mag slaan. Praat duidelijk, maar ga niet schreeuwen. Blijf zelf rustig en maak er niet te veel ophef over.

37 gerelateerde vragen gevonden

Is uitschelden kindermishandeling?

Wat is kindermishandeling? Kindermishandeling is elke vorm van bedreiging of geweld tegen een minderjarige (een kind in de leeftijd tot en met 17 jaar). Het kan gaan om lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling. Bijvoorbeeld slaan, schelden of bang maken.

Is het strafbaar als je ouders je slaan?

Onder lichamelijke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen het kind. Bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, schudden (van een baby) of het kind laten vallen. Ook de corrigerende tik valt hieronder. Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden.

Is schreeuwen naar je kind kindermishandeling?

Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken. Kinderen kunnen op verschillende manieren slachtoffer zijn van kindermishandeling.

Hoe stop ik mijn kind met slaan?

Sla of schop niet terug en schreeuw ook niet tegen je kind. Stop met waar je mee bezig bent en vertel je kind welk gedrag moet stoppen en waarom. Zeg bijvoorbeeld 'Benjamin, stop nu met slaan. Je doet mij pijn, ik wil dat je hier meteen mee stopt en rustig wordt.

Waarom doet mijn kind mij pijn?

Je peuter kan anderen ook pijn doen uit frustratie of boosheid. Een peuter kan nog niet altijd goed duidelijk maken wat hij/zij wil en gaat dan bijvoorbeeld bijten, krabben, duwen of slaan. Je peuter kan ook anderen pijn doen om zijn/haar zin te krijgen.

Wat moet ik doen als mijn kind mij slaat?

Wat kan je doen tegen schoppen, bijten of slaan?
  1. Grijp direct in als je kindje iemand pijn doet. ...
  2. Geef je kleine een time-out. ...
  3. Geef het goede voorbeeld. ...
  4. Blijf rustig. ...
  5. Benoem emoties. ...
  6. Beloon goed gedrag. ...
  7. Bestraf gedrag, niet de persoon. ...
  8. Negeer ongewenst gedrag.

Is slaan mishandeling?

Mishandeling is het bewust verwonden of pijn doen van een ander, door iemand bijvoorbeeld te slaan of te schoppen. Als je door iemand gekleineerd, geïntimideerd of gepest wordt, kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling.

Hoe word ik minder snel boos op mijn kind?

Je kunt wel voorwaarden scheppen waarin kwaad worden en roepen tegen de kinderen minder gebeurt. Voldoende slapen, geen honger hebben en niet te gestrest en gehaast rondlopen zijn maar enkele van de basisprincipes. Wees je ervan bewust dat rustig reageren in opvoedsituaties zeker niet vanzelfsprekend is.

Wat doet mishandeling met een kind?

Gevolgen van kindermishandeling op lange termijn zijn allerlei psychische problemen, waaronder posttraumatische stressstoornissen en dissociatieve stoornissen. Ook gezondheidsklachten zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak komen voor.

Is een klap strafbaar?

Uit de rechtspraak volgt dat het bij mishandeling draait om het opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel bij een ander. Een eenvoudige klap kan dus al mishandeling opleveren.

Hoe herken je Toxic ouders?

Soms is het overduidelijk als je ouders ongezond gedrag vertonen. Vooral als ze je fysiek, seksueel of verbaal mishandelen. De meeste kinderen (jong of als volwassenen) kunnen hun ouders identificeren als overduidelijk schadelijk voor hun ontwikkeling.

Is schreeuwen mishandeling?

Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij. Alle huiselijk geweld is strafbaar.

Wat doet schreeuwen met een kind?

Dat geldt ook voor regelmatig schreeuwen tegen kinderen, blijkt uit diverse wetenschappelijke studies. Het kan bijvoorbeeld tot op latere leeftijd leiden tot gedragsproblemen als agressief en defensief reageren, stemmingsproblemen als depressie en cognitieve problemen zoals concentratiestoornissen.

Waarom is een kind verlegen?

Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen.

Waarom heeft mijn kind een tik?

Ontstaan van tics

Vaak ontstaan ze ergens tussen het vierde en twaalfde jaar. Tics hebben niets met opzettelijk gedrag te maken. Het komt uit de hersenen en kinderen kunnen er niets aan doen. Vaak zijn ze zich ook niet bewust dat ze het doen.

Wat zijn symptomen van Odd?

Kenmerken bij ODD
  • Driftig.
  • Verzet zich tegen regels.
  • Weigert zich te voegen naar wat de volwassene vraagt.
  • Maakt vaak ruzie met volwassenen.
  • Ergert anderen met opzet.
  • Geeft de schuld van eigen fouten aan anderen.
  • Is prikkelbaar, ergert zich vaak.
  • Is boos of gepikeerd.

Waarom wordt mijn kind zo snel boos?

Je kind kan om verschillende redenen boos worden: bij teleurstelling, als iets oneerlijk gaat, bij kritiek, als iets anders gaat dan je wilt. Boosheid helpt je kind om voor zichzelf op te komen, maar kan ook belemmeren om situaties op een handige manier op te lossen.

Hoe leer je een kind dat iets niet mag?

Regels en grenzen: hoe bewaak je ze?
  • Stel duidelijke grenzen en wees hier ook consequent in: 'nee' betekent echt 'nee', elke keer. ...
  • Benoem waarom iets niet mag. ...
  • Probeer met je partner op één lijn te zitten. ...
  • Straf je baby niet: op deze jonge leeftijd heeft dat nog geen zin. ...
  • Het belangrijkste: heb geduld!

Hoe krijg je een goede band met je kind?

Voorbeelden
  1. Reageer op het contact dat je kind met jou zoekt. ...
  2. Maak zelf contact met je kind. ...
  3. Troost je kind als het huilt. ...
  4. Speel met je kind, bijvoorbeeld door liedjes te zingen of muziek te maken.
  5. Laat zien dat je de gevoelens van je kind serieus neemt en dat je begrijpt wat je kind wil.

Wat moet je doen als je vader je slaat?

Niemand heeft het recht je te slaan, ook je ouders of verzorgers niet. Het is belangrijk om erover te praten, ook als je twijfelt of het misschien normaal is. Je kunt bellen met de Kindertelefoon. Daar zitten mensen die elke dag tussen 11.00 uur en 21.00 uur naar jouw verhaal kunnen luisteren.

Volgende artikel
Wat krijg je bij eerste kind?