38 weken zwanger | Zwangerschap week na week en tekenen van de bevalling

Is het normaal om binnen 38 weken te bevallen?

Gevraagd door: Noortje Beourgeois M  |  Laatste update: 7 juli 2025
Score: 4.7/5 (22 stemmen)

Jij in je 38e week van je zwangerschap Als de weeën nu op gang komen en alles naar wens verloopt mag je waarschijnlijk gewoon thuis bevallen, als je keuze daarop was gevallen. Sommige baby's vinden 38 weken zwangerschap gewoonweg genoeg.

Is het normaal om 38 weken zwanger te bevallen?

Als je baby in week 38 van de zwangerschap wordt geboren, is zijn ontwikkeling voltooid en kun je gerust zijn. Het is normaal dat baby's tussen week 40-2 en 40+2 geboren worden, hoewel sommige artsen zowel in ons land als wereldwijd tot week 41 wachten.

Hoeveel procent wordt in week 38 geboren?

Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op!

Wat als je 38 weken zwanger bent?

Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld. Hij kan nu ademen en zuigen, de twee meest belangrijke vaardigheden die de baby moet weten om buiten jouw buik te leven. Alleen groeien is nu wat ze nog doen in je buik.

Hoeveel weken mag een baby te laat geboren worden?

Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken. Een baby die besluit te komen na 40 weken is niet 'te laat', elk kindje heeft een eigen groeiproces en daarmee samenhangend een eigen draagtijd.

33 gerelateerde vragen gevonden

Is 38 weken te vroeg geboren?

Een bevalling voor 37 weken noemen we een vroeggeboorte. Kinderen die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren, noemen we ook wel prematuur. Een te vroeg geboren baby heeft buiten de baarmoeder medische hulp nodig. Zij worden soms erg ziek en overlijden soms zelfs.

Hoeveel dagen overtijd is normaal?

Hoeveel dagen overtijd is normaal? Het is normaal om 1 tot 5 dagen overtijd te zijn door kleine variaties in de menstruatiecyclus. Deze schommelingen zijn het gevolg van factoren zoals stress, verandering in leefstijl, of een lichte hormonale verschuiving.

Hoe lang kan ik wachten op mijn bevalling?

Als alles goed is, mag je tot 42 weken afwachten of je bevalling spontaan op gang komt. Sommige vrouwen vinden het niet fijn om tot 42 weken af te wachten. Ben je tussen de 41 en 42 weken zwanger en wil je ingeleid worden? Dan kun je dat bespreken met je verloskundige en gynaecoloog.

Hoeveel weken voor de bevalling daalt de baby in?

Je baby in week 36

De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald. Dat wil zeggen dat hij met zijn hoofdje zakt tussen jouw bekkenbotten. Vaak gaan baby's automatisch in deze achterhoofdsligging liggen. Dat is de perfecte houding voor de bevalling.

Wat zijn voortekenen van de bevalling?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Wanneer bevalt een gemiddelde vrouw?

Een baby heeft genoeg tijd nodig om zich klaar te maken voor de geboorte en een gezonde start buiten de baarmoeder. Hoelang dat precies is, verschilt per situatie. De bevalling is meestal tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 20% van de zwangeren bevalt na 41 weken.

Wanneer is een zwangerschap hoogzwanger?

De veertigste week is ongeveer het einde van je zwangerschap. Je baby is nu helemaal klaar. Ben je langer dan veertig weken zwanger? Dat betekent meestal dat je kind het goed heeft in je buik.

Wat als je 40 weken zwanger bent?

Een zwangerschap duurt meestal tussen de 37 en 42 weken. Je hebt dus een grote kans dat je rond 40 weken nog niet bevallen bent. Als er geen medische problemen zijn, kan je een spontane start van je bevalling afwachten tussen de 41 en 42 weken.

Hoeveel procent bevalt tussen 38 en 39 weken?

De meeste baby's worden tussen de 39 en 40 weken geboren. Slechts vier à vijf procent van de baby's wordt op de uitgerekende datum geboren.

Hoe voel je je laatste dagen voor de bevalling?

De samentrekkingen, ofwel contracties, kunnen in de laatste dagen voor de bevalling sterker worden en overgaan in voorweeën of oefenweeën die de baarmoedermond helpen voorbereiden. Dit kan een zwaar gevoel geven in je (onder)buik en onderrug, en sommige vrouwen ervaren dit als pijnlijk.

In welke week bevallen de meeste vrouwen?

Je bent nog niet bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap.

Hoeveel dagen mag ik maximaal overtijd zijn?

De risico's voor u en uw baby worden groter als u na 42 weken nog niet bent bevallen. U krijgt uw controles daarom na 42 weken in het ziekenhuis. De arts adviseert u meestal om de bevalling te laten inleiden. Het kan een paar dagen duren voor uw baarmoedermond genoeg open is.

Wat als je 8 dagen overtijd bent?

Als je één of meer dagen overtijd bent, betekent dat niet automatisch dat je zwanger bent. Blijft je menstruatie uit, dan is dit meestal onschuldig. Word je langere tijd niet ongesteld, maar ben je ook niet zwanger? Maak dan een afspraak met je huisarts om te kijken wat de precieze oorzaak is.

Welke week bevalt het eerste kind?

Want hier in Nederland bevallen de meeste vrouwen dus tussen de 37 en 42 weken met een gemiddelde bij 40+5 weken bij een eerste bevalling en 40+3 bij een volgende bevalling. Dus wanneer je kindje er met 40 weken nog niet is, is dat echt niet abnormaal! Zie die 40 weken daarom niet als een deadline, het is oke!

Is het normaal om binnen 38 weken te bevallen?

Sommige baby's komen van nature vroeg, andere laat, zonder grote complicaties. Het American College of Obstetricians and Gynecologists categoriseert bevallingen van week 37 tot 42 als volgt: Vroege termijn: 37 weken tot 38 weken, 6 dagen . Volledige termijn: 39 weken tot 40 weken, 6 dagen.

Wat zijn de risicofactoren voor vroeggeboorte?

Oorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor een vroeggeboorte, zoals een meerlingenzwangerschap, te veel vruchtwater, een infectie, bloedverlies, het te vroeg breken van de vliezen, zwakte van de baarmoedermond (cervixinsufficiëntie) of een afwijkende vorm van de baarmoeder (uterusanomalie).

Wordt 38 weken als prematuur beschouwd?

Baby's die tussen 38 en 42 weken geboren worden, worden beschouwd als 'voldragen'. Baby's die 3 tot 6 weken te vroeg geboren worden (34 tot 37 weken) worden 'bijna voldragen' of 'laat prematuur' genoemd. Alle baby's die vóór 37 weken geboren worden, worden 'prematuur' genoemd. Deze baby's kunnen te maken krijgen met andere en ernstigere gezondheidsproblemen dan de meeste voldragen baby's.

Hoe merk je dat je bijna gaat bevallen?

Regelmatige weeën en krampen

Een van de eerste tekenen dat de bevalling begint, zijn regelmatige weeën of krampen. Deze weeën kunnen aanvoelen als hevige menstruatiepijn en worden steeds regelmatiger en intenser. De frequentie van de weeën kan variëren, maar meestal komen ze om de vier tot vijf minuten.

Is een baby druk voor de bevalling?

Vaak worden baby's kort voor de bevalling rustiger. Ze slapen veel en dan bewegen ze soms wat minder. Zo sparen ze energie voor de bevalling, want ook voor baby's is dat een hele inspanning.

Wat is rommelen voor de bevalling?

In de laatste weken van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen 'last van hun buik'. Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets.