Bloedingen tussen de menstruaties door | Is het normaal om twee keer per maand ongesteld te zijn?

Is het normaal om 2 weken lang ongesteld te zijn na de zwangerschap?

Gevraagd door: Olivia Sanders MPhil  |  Laatste update: 15 juli 2025
Score: 4.8/5 (67 stemmen)

Zij kunnen je helpen om in te schatten of de hoeveelheid bloedverlies normaal is. Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Is het normaal om 2 weken na de zwangerschap ongesteld te zijn?

De ene vrouw is een paar weken na de bevalling alweer ongesteld, terwijl het bij iemand anders een paar maanden kan duren. Het is dus normaal als je een tijdje niet ongesteld bent na je zwangerschap.

Is het erg als je 2 weken lang ongesteld bent?

Maar de meeste vrouwen zijn niet gemiddeld. Alles tussen de 3 en 7 dagen wordt daarom als normaal beschouwd. Ben je langer dan 7 dagen per cyclus ongesteld dan spreek je van langdurige menstruatie en kan er sprake zijn van menorragie.

Hoe lang mag mijn menstruatie na de bevalling uitblijven?

Het kan zijn dat je meteen ongesteld wordt nadat het vloeien na de bevalling is gestopt. Maar dit verschilt erg per vrouw en het kan ook drie maanden duren. In principe kun je weer ongesteld worden als de bevalling zes tot acht weken geleden is.

Is het normaal om na de bevalling een langere menstruatie te hebben?

Het is normaal dat de menstruatiecyclus in de eerste paar maanden na de bevalling onregelmatig is. Je kunt een kortere of langere cyclus hebben dan voorheen, en het kan enige tijd duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt.

26 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is mijn menstruatie erger na de zwangerschap?

Hoe lang het duurt voordat je menstruatiecyclus weer op gang gekomen is, hangt af van verschillende factoren, onder meer of je borstvoeding geeft of niet. Bij veel vrouwen is de eerste menstruatie na de zwangerschap wat heviger dan normaal. Ook kan je cyclus in het begin wat onregelmatig zijn.

Waarom ineens langere menstruatie?

Heb je opeens een hevigere menstruatie dan dat je gewend bent? Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Hoe lang mag je menstruatie uitblijven?

Gemiddeld duurt het 28 dagen, maar het kan variëren tussen de 21 en 35 dagen. Hierdoor kan het lastig zijn om te weten wanneer je precies ongesteld gaat worden. Vooral als je net voor eerst ongesteld bent geworden, kan het nog weleens voorkomen dat je niet ongesteld wordt of dat het eerder of later komt.

Kan je 4 weken na de bevalling ongesteld worden?

Ongeveer 2 weken na de bevalling kunt u een eisprong hebben. U kunt 4 weken na de bevalling ongesteld worden. Dit betekent dat u ook weer zwanger kan worden.

Hoe lang helderrood bloedverlies na bevalling?

Na een gewone bevalling verliest u de eerste vier dagen hoofdzakelijk rood gekleurd bloed. De hoeveelheid is te vergelijken met een hevige menstruatie en zal stilaan afnemen. De volgende dagen is het verlies eerder bruin- en geelachtig. Dit kan tot zes weken na de bevalling duren.

Wat moet ik doen als mijn menstruatie niet stopt?

Als de menstruatie erg lang duurt of zeer heftig is, of als de cyclus langer dan 42 dagen duurt en er kinderwens is, is het verstandig een arts te raadplegen.

Waarom breekt mijn menstruatie niet door?

Stress, veranderingen in voeding, te veel of te weinig lichaamsbeweging, of het gebruik van anticonceptie kunnen allemaal invloed hebben op de hormonale balans in je lichaam. Als je lichaam onder invloed van hormonen is, kan het zijn dat je menstruatie niet doorzet zoals normaal.

Kan je zwanger zijn terwijl je ongesteld bent geworden?

De bloeding wordt namelijk niet veroorzaakt door je lichaam dat een niet bevrucht eitje afstoot. Wel kun je te maken krijgen met innestelingsbloeding of onttrekkingsbloeding tijdens je zwangerschap. Onttrekkingsbloeding lijkt op je menstruatie en kan voorkomen als je de pil nog slikt tijdens je stopweek.

Hoe lang ben je ongesteld als je zwanger bent?

Ze zijn meestal lichter en nemen de vorm aan van een kleine en vaak bruinachtige afscheiding. Deze bloeding, die meestal het gevolg is van de innesteling of nidatie, duurt gemiddeld niet langer dan 48 uur.

Kun je bloeden en toch zwanger zijn?

Waar kan bloedverlies in het begin van je zwangerschap door komen? In de eerste maanden van je zwangerschap kan er bloed uit je vagina komen. Een paar druppels of meer, zoals toen je nog ongesteld was. Het vruchtje maakt zich vast aan de slijmlaag van je baarmoeder.

Kan je ongesteld worden als je 2 weken zwanger bent?

Nee, tijdens de zwangerschap zou je niet meer moeten menstrueren.

Waarom blijft mijn menstruatie uit na mijn zwangerschap?

Net na de bevalling is de waarde van prolactine erg hoog en vindt er bij veel vrouwen dus geen menstruatie plaats. Na verloop van tijd stoppen de meeste vrouwen met het geven van borstvoeding en neemt de hoeveelheid prolactine in het lichaam af. De menstruatie komt vervolgens vanzelf weer op gang.

Is het normaal om een lange cyclus te hebben na de zwangerschap?

In veel gevallen is de eerste menstruatie na je bevalling wat heviger dan je gewend bent. Ook kan het verloop anders zijn; onregelmatiger of juist regelmatiger dan voorheen. Heel normaal, je lichaam heeft tijd nodig om je cyclus weer helemaal te herstellen. Dat kan best een paar maanden duren.

Wat betekent menorragie?

Hevig bloedverlies als u ongesteld bent (menstruatie), noemen we menorragie. Het is niet levensbedreigend, maar kan erg vervelende klachten veroorzaken. Het kan uw leven flink beïnvloeden.

Is 21 dagen overtijd normaal?

Overtijd zijn is één van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Als je zwanger wilt worden kan het dus goed nieuws zijn, maar als je deze wens niet hebt is het misschien even schrikken. Bij de meeste vrouwen zitten er 21 tot 35 dagen tussen de eerste dag van elke ongesteldheid, het gemiddelde is 28 dagen.

Hoe lang mag een menstruatie duren?

Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren.

Waarom blijft mijn ongesteldheid uit?

Vooral in de puberteit en in de overgang is dat zo. Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn. Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen. Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen.

Waarom blijf ik zo lang ongesteld?

Hormonale problemen

Als daar dus iets mis is dan kan dit invloed hebben op je menstruatie. Daarnaast kunnen aandoeningen die zorgen voor een hormonale disbalans, maar ook PCOS, endometriose, schildklierproblemen en stress ervoor zorgen dat je langer ongesteld bent of te maken krijgt met menorragie.

Is een cyclus van 42 dagen normaal?

De periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie wordt een cyclus genoemd. Gemiddeld duurt zo'n cyclus 28 dagen. Een normale cyclus is niet korter dan 21 dagen en niet langer dan 42 dagen.

Waarom zet mijn menstruatie niet door?

Gemiste menstruatie

Stress, hormonale onbalans, overmatige lichaamsbeweging, gewichtsveranderingen en bepaalde medische aandoeningen kunnen allemaal bijdragen aan het uitblijven van de menstruatie, zelfs als de symptomen van menstruatiepijn aanwezig zijn.