leerplicht

Is het leerplicht of schoolplicht?

Gevraagd door: Sofia Yavuz  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (62 stemmen)

Leerplicht is de wettelijke verplichting om kinderen onderwijs te laten volgen. Wanneer sprake is van de verplichting om dit aan een school te doen, wordt dit schoolplicht genoemd.

Heeft Nederland leerplicht of schoolplicht?

Kinderen tussen 5 en 16 jaar: leerplicht

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.

Heb je schoolplicht?

De leerplicht geldt gedurende een periode van dertien jaar. Ze begint wanneer het kind 5 jaar wordt en eindigt op de leeftijd van de wettelijke meerderjarigheid: 18 jaar. De voltijdse leerplicht eindigt al op de leeftijd van 15 jaar. Tussen hun 15de en 18de kunnen jongeren deeltijds onderwijs volgen.

Wat betekent schoolplicht?

Schoolplicht is een wettelijke verplichting voor kinderen om vanaf een bepaalde leeftijd een school te bezoeken. Deze plicht moet worden uitgevoerd door de opvoedingsgerechtigden, meestal de ouders.

Is mijn kind schoolplichtig?

Je kind moet dus leren vanaf 5 jaar. De leerplicht garandeert ook het leerrecht van 5-jarigen. Alle kinderen die in hetzelfde kalenderjaar geboren zijn, worden op hetzelfde moment leerplichtig: op 1 september van het kalenderjaar waarin zij 5 jaar worden.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel dagen mag je ongewettigd afwezig zijn?

Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.

Hoeveel dagen mag je problematisch afwezig zijn?

Ongewettigde afwezigheid

Is uw kind zonder geldige reden afwezig? Dan zal de school dit registreren als een problematische afwezigheid. Vanaf 5 halve dagen problematische afwezigheid schakelt de school het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) in voor begeleiding.

Waarom is er schoolplicht?

De leerplicht is ruim 100 jaar geleden ingevoerd om te voorkomen dat kinderen moesten werken. Het was een wet ter bescherming van de kinderen. Tegenwoordig zijn er ook andere wetten die het werken van kinderen tegenhouden en wat dat betreft is de leerplicht overbodig.

Wat is schoolplicht in Belgie?

In België geldt voor alle kinderen van 5 tot 18 jaar de leerplicht. Ouders moeten hun kinderen dus laten leren. De duur van de leerplicht wordt door de federale overheid bepaald voor heel België.

Hoe lang moet je naar school?

De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school. Een startkwalificatie is een diploma op havo- of vwo-niveau of een diploma van niveau 2 van het mbo of hoger.

Hoeveel uur per week naar school?

In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn. Er kunnen wel uitzonderingen zijn op die gelijkmatige spreiding.

Hoeveel dagen mag ik mijn kind van school houden?

U vraagt toestemming bij de directeur van de school. Dit moet 8 weken of eerder voordat u op vakantie gaat. De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar.

Wat is het verschil tussen geoorloofd en ongeoorloofd?

Een leerling staat wel ingeschreven op een school, maar is afwezig tijdens les- of praktijktijd. Relatief verzuim kan geoorloofd zijn (bijvoorbeeld ziekte) of ongeoorloofd (spijbelen). Scholen zijn volgens de Leerplichtwet verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden.

Kan je vrijstelling krijgen van school?

Soms kan een leerling vrijstelling krijgen van naar school gaan. Dit heet geoorloofd verzuim. Dan is er geen sprake van schoolverzuim of spijbelen. Voorbeelden wanneer een leerling niet naar school hoeft zijn ziekte, schorsing, een religieuze feestdag, een huwelijk of een begrafenis.

Waar valt leerplicht onder?

In Nederland zijn kinderen tussen de vijf en zestien jaar leerplichtig (art. 3 Lpw). Daarnaast zijn alle jongeren tussen de zestien en achttien jaar kwalificatieplichtig: zij moeten naar school tot zij minimaal een diploma hebben op niveau mbo-2, havo of vwo.

Wat gebeurt er als je kind niet naar school gaat?

Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.

Kan ik mijn kind thuis houden van school?

Uw kind mag dan 5 uur in de week thuisblijven. Dit mag tot uw kind 6 is. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig. U moet het wel melden bij het hoofd van de school.

Kan je blijven zitten op te veel afwezig?

Is een leerling niet op school zonder dat hiervoor een geldige reden is? De school kijkt dan wat er aan de hand is en overlegt met de ouders en de leerling. Als een leerling te vaak afwezig is, schakelt school de leerplichtambtenaar in.

Hoeveel dagen afwezig zonder doktersbriefje school?

Als je kind niet meer dan 3 opeenvolgende kalenderdagen afwezig is, volstaat zo'n ziektebriefje of -mail van de ouders. Dit mag je 4 keer per jaar doen. Wanneer heb je wel een doktersbriefje nodig? Als je kind 4 of meer opeenvolgende kalenderdagen ziek is, moet de dokter een medisch attest schrijven.

Hoeveel uur mag je afwezig zijn op middelbare school?

De school meldt de ongeoorloofde afwezigheid onverwijld (binnen 5 werkdagen) na het overschrijden van de grens van 16 uur. Na het overschrijden van de 16 uur begint een nieuwe periode van 4 weken.

Hoe vaak mag je te laat komen?

Bij herhaaldelijk te laat komen:

De school zal de leerplichtambtenaar inschakelen als er geen verbetering optreedt: als een leerling in één schooljaar meer dan 7 maal ongeoorloofd te laat komt, dan meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar neemt de casus over.

Wat gebeurt er als je teveel B codes hebt?

Zodra een leerling met een schooltoeslag twee schooljaren op rij 30 of meer B-codes heeft op één schooljaar, leidt dat tot een terugvordering van de schooltoeslag. Het kan er ook toe leiden dat een aanvraag voor een schooltoeslag geweigerd wordt. Het CLB wijst op de sanctie tijdens de leerlingenbegeleiding.

Hoe vaak mag je op school ziek zijn?

Als uw kind langer dan tien aangesloten dagen ziek is, als uw kind binnen twee maanden vaker dan drie keer ziek wordt gemeld, als er twijfels zijn over de verklaring van het ziek zijn of als er zorgen zijn over de leerling, wordt dit gemeld bij de leerplichtambtenaar.

Wat is een geoorloofde zaak?

geoorloofd - bijvoeglijk naamwoord uitspraak: ge-oor-loofd 1. wat is toegestaan, wat mag ♢ het is niet geoorloofd om hier te roken Bijvoeglijk naamwoord: ge-oor-loofd de/het geoorloofde ...

Wat is geoorloofd afwezig?

Soms kan een leerling vrijstelling krijgen van de plicht om naar school te gaan. Dan is er géén sprake is van schoolverzuim of spijbelen. Voorbeelden van geoorloofde afwezigheid zijn: ziekte, schorsing, religieuze feestdag, huwelijk, begrafenis.

Volgende artikel
Waarom wil mijn baby geen speen?