Wat moet je doen bij koorts? Dokter Bart geeft antwoord

Is het goed om koorts te onderdrukken?

Gevraagd door: ir. Tyler Huisman PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (7 stemmen)

Het is niet nodig de koorts te verlagen met medicijnen. Als u zich ziek voelt of pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Na een halfuur gaat het dan vaak wat beter. Dat komt doordat paracetamol de pijn wegneemt.

Is het goed om koorts te onderdrukken met paracetamol?

Paracetamol heeft ten opzichte van pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (NSAIDs) minder bijwerkingen en helpt voldoende tegen koorts en pijn.

Is koorts verlagen goed?

Het is - in principe - niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad. Toch kan het fijn zijn om een paracetamol te nemen als je je erg ziek voelt of veel pijn hebt. Door een paracetamol voel je je tijdelijk vaak wat beter. Je lichaamstemperatuur kan ook dalen na het innemen van een paracetamol.

Waarom is het niet verstandig om de koorts te onderdrukken?

Het lichaam kan binnengedrongen virussen en bacteriën beter bestrijden bij een hogere lichaamstemperatuur. Bij een temperatuur tot 39,5 graad kun je daarom het beste gewoon uitzieken. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de lichaamstemperatuur vanzelf weer.

Wat doe je het best als je koorts hebt?

Kan ik er zelf iets tegen doen?
 1. Het is niet nodig koorts met medicijnen te bestrijden.
 2. Bij koorts heeft het lichaam extra vocht nodig. Drink dus voldoende.
 3. Het is niet nodig in bed of binnen te blijven.
 4. Draag luchtige kleding.
 5. Leg geen extra dekens op bed.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel graden zakt koorts met paracetamol?

Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).

Waarom s nachts meer koorts?

Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.

Is 37.7 koorts bij volwassenen?

Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.

Hoeveel graden koorts is gevaarlijk?

Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.

Hoeveel graden koorts naar ziekenhuis?

Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.

Kan koorts in 1 dag weg zijn?

Koorts kan enkele dagen duren. Hoe lang de koorts aanhoudt zegt weinig over de ernst van de ziekte.

Hoe lang mag je koorts hebben?

Meestal neemt de koorts binnen 5 á 7 dagen af en hoeft u zich geen zorgen te maken. Toch kan koorts ook veroorzaakt worden door iets ernstigs. Daarom raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts als: U zich suf voelt.

Wat moet je doen bij 39 graden koorts?

Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.

Waarom altijd 2 paracetamol?

Hoeveel paracetamol (vanaf 18 jaar)

Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.

Kun je beter slapen met paracetamol?

Samenvatting. Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.

Waarom paracetamol eerste keus?

Goed om te weten. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend. Paracetamol wordt aanbevolen als eerste keuze bij pijnbestrijding en heeft bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen. Gebruik paracetamol alleen als je pijn hebt en stop hiermee als de pijn verdwenen is.

Is koorts slecht voor je?

U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg. Koorts kan geen kwaad.

Wat niet eten bij griep?

9 dingen die je niet moet eten (of drinken) als je griep hebt
 • Koffie. Overslaan omdat: Wanneer je op wat voor manier dan ook ziek bent, maar vooral wanneer je last hebt van je maag. ...
 • Sinaasappelsap. ...
 • Snoep en frisdrank. ...
 • Knapperige snacks. ...
 • Alcohol. ...
 • Melk. ...
 • Gefrituurd of vet eten. ...
 • Pittig eten.

Is koorts goed bij Corona?

Klachten die vaak voorkomen bij corona zijn: koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden) hoesten. moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen.

Is koorts erger in de avond?

We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur stijgt boven de 38ºC. De normale lichaamstemperatuur varieert over de dag waarbij de temperatuur 's morgens 0.5 graad lager is dan aan het eind van de middag of avond.

Welk moment van de dag is koorts het hoogst?

Koorts is 's avonds het hoogst. Wanneer de lichaamstemperatuur plotseling oploopt kan er een 'koude rilling' ontstaan. Wanneer de temperatuur vervolgens weer daalt, moet het lichaam de warmte kwijt en dat gebeurt door transpireren. Deze combinatie van stijgen en dalen wordt een 'koortspiek' genoemd.

Kun je koorts krijgen van stress?

Acute stress leidt tot temperatuursverhoging, net zoals de hartslag en bloeddruk bij stress omhoog gaan.

Is het goed om te douchen als je ziek bent?

Douchen met een verkoudheid? Als je koorts hebt, is het gewoon te laat om het immuunsysteem te versterken met koude douches. In dat geval moet je in het algemeen niet koud douchen. Als je verkouden bent zonder een griepachtige infectie te hebben, moet je douchen bij een aangename temperatuur.

Hoe kom je het snelst van de griep af?

6 tips om snel van je griep af te komen
 1. Eet kleine porties. Waarschijnlijk heb je minder trek door je verkoudheid, toch is belangrijk om juist nu non-stop te eten. ...
 2. Drink thee en water. ...
 3. Eet licht verteerbaar en voedingsrijk. ...
 4. Suiker = no go. ...
 5. Zorg voor frisse lucht. ...
 6. Niet kwakkelen met je gezondheid.

Hoeveel graden koorts naar de dokter?

In het kort. Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger.

Volgende artikel
Hoe zwangerschapsmasker vermijden?