GGD wil verplicht onderzoek als jongeren overlijden

Is GGD onderzoek verplicht?

Gevraagd door: Anne Dachgelt PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (40 stemmen)

Het onderzoek is niet verplicht. Jeugdgezondheidszorg houdt vanuit een wettelijke taak zicht op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dit om problemen op tijd te helpen signaleren en voorkomen.

Is Jeugdgezondheidszorg verplicht?

Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.

Waarom komt de GGD op school?

De GGD komt langs op de school van jouw kind om gezondheidsonderzoeken uit te voeren. Dat gebeurt op de basisschool in groep 2 en groep 7, maar ook nog op de middelbare school. Je kind wordt onder andere gemeten en gewogen en soms vinden er nog aanvullende onderzoeken plaats.

Is de schoolarts verplicht?

Jouw kind wordt een aantal keren opgeroepen voor een bezoek aan de schoolarts of de schoolverpleegkundige. Deze kijkt naar de ontwikkeling van jouw kind en draagt zorg voor eventuele vaccinaties. De gegevens van jouw kind komen in een digitaal dossier. Het bezoek aan de schoolarts is niet verplicht.

Wat doet de GGD op school?

De GGD als adviseur, schakel en aanspreekpunt

De GGD heeft een belangrijke netwerkfunctie in de gemeenten met wijkteams, de jeugdhulpverlening, Veilig Thuis en andere maatschappelijke organisaties. De GGD is het vaste aanspreekpunt en de verbindende schakel voor scholen, ouders, gemeenten en andere partners.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wie betaalt voor de GGD?

Gemeenten betalen hun GGD met een inwonersbijdrage voor de uitvoering van wettelijke taken uit de Wpg. Gemeenten betalen hun GGD voor de uitvoering van aanvullende taken. Bedrijven en instellingen betalen GGD'en voor advies over het voorkomen van infectieziekten.

Hoe wordt een GGD test gedaan?

GGD'en testen op aanwezigheid virus

GGD'en namen NAAT-testen, zoals een PCR of TMA, af. Daarmee werd vastgesteld of iemand het coronavirus op dat moment had. Wij stelden dus niet vast of iemand eerder het coronavirus had gehad. Bij het afnemen van de test werd met een wattenstaafje in de neus en keel gestreken.

Is medisch onderzoek verplicht op school?

Ja, het medisch onderzoek is verplicht! In het vierde en zesde leerjaar van de lagere school, en het derde jaar van de middelbare school moet je naar het CLB voor een systematisch contact, beter gekend als het medisch onderzoek. Ook als je net naar de huisarts bent geweest.

Hoe vaak mag je je ziekmelden van school?

Ouders van leerlingen die ten minste vier keer in een kwartaal of langer dan zeven schooldagen aaneengesloten ziek thuisblijven, moeten op gesprek komen. Niet om te controleren of een kind écht ziek is, maar om samen na te denken over oplossingen om te voorkomen dat de scholier achterraakt.

Wat is verplicht op school?

Elke leerling op de basisschool krijgt vakken die wettelijk verplicht zijn. Zoals taal en rekenen. Daarnaast krijgen leerlingen niet-verplichte vakken, zoals godsdienstles.

Wat controleert de GGD?

De toezichthouder van de GGD onderzoekt of de opvanglocatie – nu er daadwerkelijk kinderen worden opgevangen – voldoet aan alle kwaliteitseisen uit de Wet kinderopvang. Zowel de eerder beoordeelde kwaliteitseisen als de praktijk komen aan bod bij dit onderzoek.

Hoelang duurd uitslag GGD?

De testuitslag

Hoe lang dit precies duurt? Dat hangt af van de drukte. Maar meestal ontvang je de uitslag binnen 48 uur. Deze 48 uur gaat in aan het einde van de dag waarop je getest bent.

Waarom belt GGD na Coronatest?

Wanneer je een positieve coronatest-uitslag hebt gekregen, word je gebeld door een medewerker van de GGD voor bron- en contactonderzoek. De duizenden medewerkers die het bron- en contactonderzoek uitvoeren, zijn de frontsoldaten van de GGD.

Kan je consultatiebureau weigeren?

Ja dat kan. Een bezoek aan het consultatiebureau is niet verplicht.

Is CJG onderdeel van GGD?

De jeugdgezondheidszorg (of JGZ) is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In onze regio voert de jeugdgezondheidszorg van de GGD de onderzoeken bij je kind uit. Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen volgen de groei en ontwikkeling van je kind.

Kan consultatiebureau doorverwijzen?

Als er problemen zijn kan het consultatiebureau je helpen om die problemen op te lossen of je verwijzen naar een andere hulpverlener die je verder kan helpen.

Hoeveel ziekmelden is normaal?

"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.

Hoe strafbaar is schoolverzuim?

Staan leer- of kwalificatieplichtige jongeren niet ingeschreven op een school? Dan heet dat absoluut verzuim. Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden. Als ouders of verzorgers de jongere niet op een school of instelling willen inschrijven, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op.

Wat is de boete voor schoolverzuim?

De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.

Wie moet er op medisch onderzoek?

Medewerkers die je in dienst neemt voor een veiligheidsfunctie, een functie met verhoogde waakzaamheid of voor activiteiten met een bepaald risico moeten op medisch onderzoek tijdens de laatste fase van het rekruteringstraject.

Is een examen verplicht?

Je kan geen herexamen eisen. De klassenraad kan oordelen dat herexamens of vakantietaken in het belang zijn van je kind. De algemene regel is dat de klassenraad eind juni beslist of je kind wel of niet geslaagd is.

Kunnen ouders CLB weigeren?

Nee, dat mag niet. Begeleiding door het CLB kan niet verplicht worden. Als de school aan het CLB vraagt om jou te begeleiden, dan moet het CLB altijd eerst de uitdrukkelijke toestemming vragen aan je ouders (als je jonger bent dan 12) of aan jezelf (vanaf 12).

Kan je nog een GGD test doen?

De afgelopen weken sloten de GGD'en al op eigen initiatief testlocaties vanwege de sterk verminderde vraag naar testen. De GGD'en blijven tot en met 17 maart 2023 nog testen afnemen voor mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

Kan een zelftest vals positief zijn?

De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden.

Hoeveel dagen ben je besmettelijk als je corona hebt?

Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.

Volgende artikel
Hoeveel ben je kwijt aan luiers?