Je poep zegt veel over hoe gezond je bent, dit is waar je op moet letten - RTL NIEUWS

Is gele ontlasting gevaarlijk?

Gevraagd door: Isis Spiegelmaker Spanjaard  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (57 stemmen)

Maar vaak duidt gele ontlasting op een darmaandoening. Denk bijvoorbeeld aan een maag-darminfectie (Salmonella/Clostridium), aandoeningen aan de lever- en galwegen of de alvleesklier, alcoholgebruik, laxeermiddel gebruik of voedselintoleranties zoals coeliakie.

Kan gele ontlasting kwaad?

gele stoelgang: kan wijzen op een infectie van de dunne darm (de darm kan zijn werk niet doen, de darmbacteriën functioneren niet of slecht waardoor bijgevolg de bruine kleur niet wordt aangemaakt) wit of doorschijnend: kan wijzen op een gebrek aan gal.

Welke kleur ontlasting is niet goed?

De kleur van je ontlasting kan dus een hoop vertellen. Zolang de kleur bruin is – of het nu wat lichter of donkerder is – zit je meestal goed. Pas op bij hele plotselinge kleurveranderingen die vervolgens aanhouden; dan is het beter om contact op te nemen met de huisarts.

Waar duidt lichte ontlasting op?

Wanneer er geen of weinig bilirubine in de ontlasting zit krijgt deze een lichte, grijze kleur (ook wel getypeerd als stopverf). Dit kan veroorzaakt worden door een gebrekkige afbraak van bilirubine of een afsluiting van de galwegen. Bij deze vorm van ontlasting dient men een (huis)arts te raadplegen.

Wat te doen bij bleke stoelgang?

Neem altijd contact met een arts op indien uw ontlasting een afwijkende kleur heeft. Met name witte ontlasting kan duiden op een probleem. Is er sprake van een plotselinge aanpassing in een dieet, dan kan een lichtere ontlasting ook voorkomen.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat betekent gele stoelgang?

Het eten van groene bladgroente kan vanwege het bladgroen (chlorofyl) voor een andere ontlastingskleur zorgen. Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook andere reden hebben zoals,maag-darminfectie, aandoening aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddelgebruik of voedselintoleranties.

Hoe merk je dat er iets mis is met je darmen?

Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.

Wat zijn Alarmsymptomen?

De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...

Wat te eten bij lichte ontlasting?

Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.

Hoe ziet vette ontlasting eruit?

Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de toiletpot en/of plakken aan de randen van de toiletpot. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.

Wat zijn klachten en signalen die kunnen wijzen op een darmaandoening?

Welke klachten heb ik bij darmklachten?
 • Buikpijn.
 • Winderigheid.
 • Brandend maagzuur.
 • Diarree.
 • Verstopping.
 • Een opgezette buik.
 • Misselijkheid.

Hoe lang duurt een maag en darmontsteking?

Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.

Waarom moet ik zo vaak afvegen?

"Als je meerdere vellen nodig hebt om de boel schoon te krijgen, kan dat wijzen op een slechte stoelgang. Het kan ook zijn dat je dingen eet waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt of dat je darmbacteriën niet optimaal werken."

Wat zegt gele kots?

Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt.

Heb ik een darmontsteking?

Klachten darmontsteking

Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.

Wat betekent de kleur van je ontlasting?

De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.

Is yoghurt goed voor de darmen?

Overwegend mild voor je darmen

Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.

Welke drank is goed voor de darmen?

In die situaties kunnen deze drankjes je maag en darmen wat kalmeren.
 • Groene thee. Ongezoete groene thee lest de dorst, bevordert je stofwisseling en kan werken als een prebiotica. ...
 • Water met citroen of komkommer. ...
 • Smoothie met watermeloen. ...
 • Pepermuntthee. ...
 • Frappé met ananas.

Is ontbijtkoek goed voor de stoelgang?

Fabel of feit: ontbijtkoek werkt laxerend

Ook dit is een hardnekkige fabel. Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood.

Hoe voelt tumor in darmen?

Bij darmkanker kunt u een of meerder van de volgende klachten hebben: Veranderingen in het ontlastingpatroon, bijvoorbeeld verstopping of afwisselend verstopping en diarree. Bloed of slijm bij de ontlasting. Vermoeidheid en duizeligheid.

Hoe weet je of je een tumor in je buik hebt?

Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.

Wat zijn de symptomen van dikke darmontsteking?

Dikke darm ontsteking
 • Meest voorkomende symptoom: buikpijn.
 • Koorts en rillingen.
 • Misselijkheid.
 • Braken.
 • Buikkrampen.
 • Obstipatie.
 • In ernstige gevallen: diarree en bloedingen.
 • Bij mensen die vaker last hebben van een dikke darm ontsteking kunnen de divertikels scheuren.

Hoe weet je of je poliepen in je darmen hebt?

Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.

Hoe krijg ik mijn darmen weer op orde?

10 TIPS VOOR GEZONDE DARMEN
 1. Eet veel groenten en fruit. ...
 2. Eet volkorengranen. ...
 3. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering!
 4. Drink veel: minstens 2 liter per dag. ...
 5. Beweeg! ...
 6. Zorg voor regelmaat, in slapen – eten en bewegen. ...
 7. Vermijd stress.

Wat geeft rust aan je darmen?

Genoeg vezels eten

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.

Vorige artikel
Hoe noem je je oma?
Volgende artikel
Hoeveel uur per dag slaap dreumes?