Zorg voor je longen - Longontsteking

Is er altijd koorts bij een longontsteking?

Gevraagd door: Mirthe Smit  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (63 stemmen)

De klachten kunnen snel (acuut) ontstaan, of de klachten van een reeds bestaande luchtweginfectie kunnen verergeren. Bij ouderen zijn de symptomen vaak niet zo typisch. Meer dan een derde van de ouderen met een longontsteking heeft bijvoorbeeld geen koorts.

Heb je met een longontsteking altijd koorts?

Hoewel de symptomen per persoon kunnen verschillen, zijn er wel een aantal duidelijk klachten. 'Je voelt je meestal niet lekker en hebt vaak koorts. Bijna altijd ga je hoesten, soms is daar slijm bij. Kortademigheid komt veel voor', zegt Jan Willem van den Berg, longarts bij Isala Zwolle.

Hoe weet je of je een longontsteking hebt?

In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).

Hoe merk je een verwaarloosde longontsteking?

Een verwaarloosde longontsteking kan ernstige complicaties geven.
...
Een longontsteking gaat gepaard met een aantal specifieke symptomen:
  • Veel hoesten en het opgeven van slijm, vaak geel of groen, soms met bloed;
  • Koorts;
  • Kortademigheid, een snelle oppervlakkige ademhaling;
  • Pijn bij de (diepe) ademhaling;

Wat is een atypische longontsteking?

Soms breidt de infectie zich uit en ontstaat een longontsteking met langdurige hoest, een zogenaamde atypische longontsteking. Die kan meer dan 3 weken aanslepen bij kinderen, en meer dan 4 tot 8 weken bij volwassenen.

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe testen op longontsteking?

Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen:
  1. bloedonderzoek.
  2. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen.
  3. röntgenfoto van de longen.

Wat is een beginnende longontsteking?

Een longontsteking is een ontsteking van het longweefsel. Dit kan in een deel van de long zijn (longkwab), in een gehele long of soms in beide longen. Longontsteking wordt ook wel pneumonie genoemd.

Kun je een longontsteking zonder koorts hebben?

De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.

Wat mag je niet doen bij longontsteking?

Rook niet en voorkom meeroken. Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. Ze kunnen wel zorgen dat je minder hoest waardoor je beter slaapt.

Wat lijkt op longontsteking?

Bij bronchitis is de wand van de bronchiën ontstoken. Je hoest en haalt moeilijker adem. Bij acute bronchitis ontstaat de ontsteking van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over.

Kan een longontsteking vanzelf over gaan?

Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.

Wat is het verschil tussen longontsteking en luchtweginfectie?

Bij een lage luchtweginfectie is er een ontsteking in de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen (bronchitis) of de longen (longontsteking). Hoe ontstaat een lage luchtweginfectie? Een lage luchtweginfectie kan ontstaan als virussen of bacteriën vanuit de mond, neus en keel in de lage luchtwegen terecht komen.

Hoe lang duurt een beginnende longontsteking?

Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kun je nog wel weken hoesten.

Kan je een lichte longontsteking hebben?

Lichte of zware longontsteking

Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn. Wanneer beide longen ontstoken zijn, spreken we van een dubbele longontsteking.

Waar heb je pijn als je last hebt van je longen?

Pijn in of op de borst kunt u op veel manieren voelen, bijvoorbeeld tussen de ribben, achter het borstbeen of onderaan het borstbeen. De pijn kan aan 1 kant zitten, aan beide kanten of in het midden van de borst. De pijn kan er opeens zijn of langzaam komen. De pijn kan er steeds zijn.

Hoe voelt longontsteking Covid?

De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.

Hoe klinkt hoest bij longontsteking?

Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.

Welke kleur slijm is niet goed?

Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.

Hoe besmettelijk is een longontsteking?

Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.

Wat voel je als je longen niet goed zijn?

Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.

Waarom voel je je in de avond zieker?

Tijdens het slapen worden er meer witte bloedcellen en antilichamen gemaakt om virussen te bestrijden. Bij onvoldoende slaap bent u vatbaarder voor griep en verkoudheden. Als we ziek zijn, is het moeilijker om comfortabel te slapen door allerlei ongemakken.

Hoelang blijf je thuis met een longontsteking?

Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.

Kan ik met een longontsteking naar buiten?

Door te bewegen vergroot je namelijk de longinhoud en kun je eventueel slijm gemakkelijker kwijt. Dat maakt ademhalen makkelijker. Ga dus buiten wandelen of iets anders doen wat je leuk vindt, ook als je nog snel moe bent. Hou wel je grenzen in de gaten.

Welke kleur slijm bij longontsteking?

Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.

Hoe lang mag je blijven hoesten?

Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.