Is een uitspraak altijd openbaar?
Gevraagd door: dr.h.c. Fien Meyer MA | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.5/5 (55 stemmen)
Rechtszittingen zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk, tenzij de wet anders bepaalt. De rechter zal altijd de uitslag van de rechtszitting, het vonnis, in het openbaar uitspreken.
Hoe kom ik achter een uitspraak?
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
Is elk vonnis openbaar?
De rechtspraak publiceert niet alle beschikkingen en vonnissen die worden uitgesproken. In het hieronder gepubliceerde besluit staat omschreven welke uitspraken in principe wel moeten worden gepubliceerd.
Welke uitspraken worden niet gepubliceerd?
Uitspraken in zaken die met een standaardformulering zijn afgedaan of die kennelijk ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard zijn, worden niet gepubliceerd. Alle andere uitspraken wel.
Is een hoorzitting openbaar?
De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen. Vanwege de privacy van de betrokken personen zijn de volgende zaken niet openbaar: belastingzaken.
Welke zittingen zijn niet openbaar?
Openbaar of achter gesloten deuren
Uitzonderingen zijn: zittingen van familiezaken (zoals echtscheidingszaken); belastingzaken; strafzaken tegen minderjarigen.
Welke rechtbanken zijn openbaar?
De meeste zittingen in het gerechtsgebouw zijn openbaar en voor het publiek toegankelijk. Sommige zittingen, bijvoorbeeld van de jeugdrechtbank of correctionele zittingen, waarbij de voorzitter de sluiting van de deuren heeft bevolen, mag u niet bijwonen.
Is een proces openbaar?
Simple Doormat
Terechtzittingen van rechtbanken zijn in principe openbaar. Dat betekent dat de deuren van de gerechtszaal openblijven en dat om het even wie de zaal mag betreden, niet alleen diegenen die betrokken zijn bij de rechtszaak maar ook het publiek, zoals een verslaggever van een krant.
Kan iedereen een vonnis opvragen?
De wet hieromtrent werd in maart 2021 aangepast waardoor men kosteloos een kopie van het vonnis kan ontvangen. Bovendien maakte de nieuwe wet het ook mogelijk om vonnissen digitaal per mail te versturen.
Kun je een vonnis opvragen?
Opvragen afschrift uitspraak/vonnis
Was u betrokken bij een rechtszaak en wilt u een afschrift van de uitspraak opvragen? Neem voor meer informatie contact op met de rechtbank die de uitspraak deed.
Waar wordt een vonnis gepubliceerd?
Een deel van alle rechterlijke uitspraken wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl. Dit gebeurt geanonimiseerd.
Is een vonnis een uitspraak?
Een vonnis is een gemotiveerde, bindende uitspraak van een rechter in een civiele rechtszaak of een strafzaak.
Wat te doen na uitspraak rechter?
In cassatie bij de Hoge Raad der Nederlanden. Een partij die het niet eens is met een uitspraak van de rechter in hoger beroep, kan in een civiele zaak, een bestuursrechtelijke zaak over fiscale/belasting en in een strafzaak in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden.
Is een kort geding openbaar?
De zitting is in principe openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. De rechter kan in bepaalde situaties beslissen dat de zitting (deels) achter gesloten deuren plaatsvindt.
Wat is het verschil tussen uitspraak en vonnis?
Uitspraak van een gerechtshof of Hoge Raad. Een uitspraak van een rechtbank of kantonrechter heet vonnis.
Hoelang duurt het tot je uitspraak krijgt van de rechtbank?
Een procedure bij de rechtbank duurt in de regel zes tot acht maanden. Soms kan het echter langer duren, bijvoorbeeld omdat uitgebreide bewijslevering nodig is. Dat is het geval wanneer er getuigenverhoren moeten plaatsvinden, of deskundigenonderzoeken. In dat geval is een jaar tot anderhalf jaar geen uitzondering.
Waar vonnissen terugvinden?
Vanaf 24 november 2021 is het voor burgers mogelijk om een eigen (strafrechtelijk) vonnis van de politierechtbank online te raadplegen via de website www.justonweb.be en dit via het inloggen met de eID of itsme. Vonnissen vanaf 17 juli 2021 zullen daarop raadpleegbaar zijn.
Wat gebeurt er na het vonnis?
De deurwaarder overhandigt het vonnis of laat het vonnis in gesloten envelop achter in de brievenbus. De deurwaarder moet de schuldenaar een laatste termijn bieden om gevolg te geven aan de uitspraak van de rechter. Deze termijn heet de beveltermijn.
Kan ik mijn rechtszaak inzien?
Ja, dat kan via de site van de Nederlandse Orde van Advocaten.
Waarom is een strafzaak openbaar?
De openbaarheid van zittingen speelt een belangrijke rol binnen onze rechtsstaat. U kunt toezien en controle uitoefenen op het werk van het openbaar ministerie en de rechtbank. Dat zittingen openbaar moeten zijn, is dan ook vastgelegd in de wet. Om precies te zijn in artikel 269 van het Wetboek van Strafvordering.
Hoe lang mag justitie een zaak laten liggen?
Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.
Wie mag je meenemen naar een rechtszaak?
U mag zelf bepalen of u iemand meeneemt die u kan helpen, bijvoorbeeld een familielid of een advocaat.
Wat mag je niet meenemen in de rechtbank?
- Filmen, foto's of geluidsopnamen maken.
- Mobiele telefoon aan in de rechtszaal.
- Eten of drinken in de rechtszaal.
- Roken.
- Het gebruik van alcohol en verdovende middelen.
- Wapens en explosieven.
- Dieren (behalve hulphonden)
Kan je een rechtszaak online volgen?
U kunt deelnemen via de Skype Web App (Windows) of de app Skype voor Bedrijven (Mac). Lees in de handleiding hoe u de app installeert. En hoe u daarna deelneemt aan de online zitting of overleg.
Welke drie vragen stelt de rechter OM te bepalen of iemand schuldig is?
...
De hoofdvragen luiden in chronologische volgorde, als volgt:
- Kan het ten laste gelegde feit worden bewezen?
- Is het een strafbaar feit?
- Is de dader strafbaar?
- Welke straf of maatregel moet worden opgelegd?
Waarom heb je voorvocht?
Wat als baarmoeder niet zakt na bevalling?