Is een spiraaltje 100% efficiënt?

Is een spiraal 100% veilig?

Gevraagd door: Chloé Smits PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (70 stemmen)

Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.

Is spiraal of pil veiliger?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.

Hoe goed ben je beschermd met spiraal?

Het hormoonspiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie en beschermt je 5 of 6 jaar tegen zwangerschap. Het kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af.

Wat is de kans dat je spiraal niet goed zit?

Na het inbrengen van een spiraal is er een hele kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Dit komt het meeste voor bij de 1e menstruatie na het plaatsen of bij heel heftige menstruaties. Dit zien we voornamelijk bij de koperspiralen in de eerste 3 menstruaties.

Kan je spiraal verschuiven tijdens seks?

Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks

Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.

32 gerelateerde vragen gevonden

Kun je een spiraal voelen als man?

Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven als krampen, pijn en uitstoting.

Hoelang mag je niet seksen na spiraal?

We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.

Kun je zwanger worden als je een spiraaltje hebt?

Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.

Kun je een spiraal eruit persen?

Het spiraaltje kan niet kwijtraken of oplossen. Heel soms wordt een spiraaltje door contracties van de baarmoeder uitgestoten en poep je hem uit. Maar dit heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon door, zo enorm klein zijn ze niet.

Hoe controleren ze of je spiraal goed zit?

Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.

Wat is de meest betrouwbare anticonceptie?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Wat zijn de voor en nadelen van een spiraaltje?

Wat zijn de nadelen van een spiraaltje?
  • De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. ...
  • Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding.
  • Je kunt je menstruatie niet zelf regelen.
  • Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Waarom geen tampon na spiraal?

Omdat er geen contact is tussen de tampon en het spiraaltje is er dus geen gevaar en kun je de twee producten zonder probleem samen gebruiken. Toch deze kleine kanttekening: wie een hormoonspiraaltje draagt, heeft soms een heel lichte menstruatie. Als men tampons gebruikt, absorberen die vaak te sterk.

Hoe vaak spiraal controleren?

Controle na 1ste menstruatie of na 4-6wk

Na het inbrengen van het spiraal is er een kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Om de ligging van uw spiraal te controleren is het verstandig om na de eerste menstruatie of, bij uitblijven van uw menstruatie, na 4-6weken bij de huisarts op het spreekuur te komen.

Hoe oud moet je zijn voor een spiraal?

Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar. Bij orale anticonceptiva is dit 0,3% bij perfect (theoretisch) gebruik, maar bij standaardgebruik 9%.

Waarom geen seks na spiraal?

Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.

Waarom word je niet ongesteld met spiraal?

De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.

Hoe groot is de kans dat je zwanger raak met spiraal?

Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.

Hoe groot is de kans op zwanger met spiraal?

Betrouwbaarheid Het koperspiraaltje is heel betrouwbaar. De kans op zwangerschap is heel klein (0,1 tot 1% per jaar). Bijwerkingen De menstruaties worden vaak wat heviger, langduriger en pijnlijker. Na verwijdering van het spiraaltje bent u weer vruchtbaar.

Hoe groot is de kans om zwanger te worden van voorvocht?

Wel 15 tot 35% van de vrouwen raakt door deze 'anticonceptiemethode' alsnog zwanger.

Hoe pijnlijk is het plaatsen van een spiraal?

Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.

Hoe weet je dat je spiraal is uitgewerkt?

De mogelijke symptomen van uitstoting zijn pijn en abnormaal bloedverlies, maar Mirena kan er ook uit komen zonder dat u er iets van merkt. Omdat Mirena meestal het bloedverlies bij menstruatie vermindert, kan meer bloedverlies bij menstruatie een aanwijzing zijn dat de Mirena uit de baarmoeder is gekomen.

Hoe voelt een spiraal tijdens seks?

Het spiraaltje zit in de baarmoeder en voel je niet tijdens het vrijen. De uiteinden van de draadjes komen uit de baarmoedermond maar zijn zo soepel dat je ze ook niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger.

Doet een spiraal er uit halen pijn?

Het spiraaltje verwijderen

De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.