Schooladvies groep 8 l Verschillen tussen Middelbare Scholen l VMBO - MAVO - HAVO - VWO

Is een schooladvies verplicht?

Gevraagd door: Yusuf van den Hoek  |  Laatste update: 14 november 2023
Score: 5/5 (38 stemmen)

Leerlingen krijgen in groep 8 van de basisschool een schooladvies. Dit advies hebben zij nodig bij de toelating op de middelbare school.

Is het schooladvies bindend?

Alhoewel het schooladvies leidend is, is het niet bindend. Dit houdt in dat middelbare scholen zich niet aan het schooladvies hoeven te houden. Het kan zijn dat middelbare scholen bij jou in de buurt openstaan voor aanvullende informatie. Temeer omdat middelbare scholen vaak gemengde brugklassen aanbieden.

Wat kun je doen als je het niet eens bent met schooladvies?

Klacht indienen

Als je er niet uitkomt met de school en je blijft het oneens met het schooladvies, is het altijd mogelijk om een klacht in te dienen volgens de klachtenregeling van de school. Besef wel dat de school veel ruimte heeft voor eigen afwegingen bij het maken van een advies.

Kan je voorlopig advies omlaag?

Het advies kan dan gelijk blijven of naar boven worden bijgesteld, maar niet naar beneden. Basisscholen moeten uiterlijk 24 maart 2024 voor elk kind in groep 8 een definitief schriftelijk advies geven.

Kan een middelbare school je weigeren?

Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de boete als je kind niet naar school gaat?

De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.

Kan een school je verplichten?

Ja, dat kan. Die verwachting moet dan wel vermeld staan in het schoolreglement. Een school kan leerlingen die verplichting dus niet zomaar in het midden van het jaar opleggen.

Hoe bepaalt een school het advies?

In groep 8 krijgen leerlingen een schooladvies. Dit advies bepaalt op welk niveau een leerling zich mag inschrijven op een school voor voortgezet onderwijs. De basisschool baseert het schooladvies op toetsresultaten, de sociaal emotionele ontwikkeling, werkhouding, motivatie en gedrag.

Is het schooladvies leidend?

Het schooladvies is leidend voor de toelating tot het voortgezet onderwijs. De vo-school kan een leerling wel hoger plaatsen dan het schooladvies, lager plaatsen is alleen toegestaan op verzoek van de ouders. Het schooladvies is leidend voor de toelating tot het voortgezet onderwijs.

Kan je gymnasium als advies krijgen?

Het gymnasium heeft het recht om motivatie en werkhouding van een kind te beoordelen en op grond daarvan te beslissen over toelating. Wordt een kind afgewezen, dan moeten daar wel goede argumenten voor zijn. Heb je een enkelvoudig vwo-advies, dan word je direct toegelaten op het zelfstandig gymnasium.

Kan voorlopig advies veranderen?

Het voorlopige schooladvies kan nog worden aangepast door de basisschool voordat deze wordt vastgesteld. Er kunnen dus geen rechten aan worden ontleend.

Welke cijfers moet je halen voor havo advies?

De uitslag van de Centrale Eindtoets bestaat uit een standaardscore en een toetsadvies voor de brugklas. Bij een standaardscore van 545 hoort bijvoorbeeld vwo. En bij een standaardscore van 535 hoort vmbo-t/havo.

Heb je Leerplicht na havo?

Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.

Hoe vaak komt het voor dat een kind het verkeerde schooladvies krijgt?

Wat blijkt? 30 procent van de leerlingen in Nederland blijkt niet het juiste schooladvies te hebben gekregen. Van die groep is 19 procent overgestapt naar een lager onderwijstype en 13 procent naar een hoger onderwijstype.

Waarom is schooladvies belangrijk?

De school houdt bij het schooladvies rekening met de sociaal emotionele ontwikkeling, werkhouding, motivatie, gedrag en met toetsresultaten. Ook kijkt de school of er andere zaken meespelen die invloed kunnen hebben op het succes van de leerling in het voortgezet onderwijs.

Kan ik speciaal onderwijs weigeren?

Ook een school voor speciaal (basis)onderwijs mag je kind weigeren. Dat kan als je kind geen toelaatbaarheidsverklaring krijgt, wanneer er geen plek meer is op de school of wanneer ouders de grondslag van de school niet willen accepteren.

Kan je na havo stoppen met school?

Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.

Kan mijn kind het vwo aan?

Het schoolbestuur van de middelbare school bepaalt of uw kind wordt toegelaten. Daarbij kijkt het schoolbestuur onder meer naar het schooladvies van de basisschool. Hierin staat welk niveau het beste bij uw kind past. Bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo.

Wat weegt zwaarder begrijpend lezen of rekenen?

Waarom is rekenen zwaarder qua weging dan begrijpend lezen? In de doorstroomtoets worden de onderdelen gewogen om tot een verantwoord advies te komen betreffende het vervolgonderwijs. Rekenen telt daarin voor 45% mee, de taalonderdelen samen vormen 55% van de weging. Binnen het onderdeel taal weegt lezen het zwaarst.

Wat is het beste school advies?

Veel scholen geven aan het eind van groep 7 of het begin van groep 8 al aan welk vervolgonderwijs na groep 8 het beste bij je kind past. Dit wordt meestal het 'voorlopig schooladvies' genoemd.

Hoe weet je of een school goed is?

Ga naar www.onderwijsinspectie.nl, voer een schoolnaam in en je kunt het officiële opbrengstenoverzicht bekijken. Je kunt ook zelf direct een vraag stellen aan de inspectie.

Wat is verplicht op school?

Verplichte vakken

rekenen en wiskunde; oriëntatie op jezelf en de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting; kunstzinnige oriëntatie: bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid; 2 lesuren bewegingsonderwijs: bijvoorbeeld gymlessen.

Wat als de leraar 10 minuten te laat is?

Artikel 5.5 Als een leraar, (zonder dit van te voren te hebben aangegeven), meer dan 10 minuten te laat is, vervalt deze les, mits dit door de klassenvertegenwoordiger gemeld wordt bij de SL of coördinator leerling-zaken.

Wat zijn je plichten op school?

Scholen moeten ervoor zorgen dat de onderwijsomgeving voor kinderen veilig is op sociaal, psychisch en fysiek gebied. Er moet een veilige en positieve sfeer op school zijn. De school moet daarom ook maatregelen nemen om pesten, discriminatie, geweld en andere soorten van ongepast gedrag tegen te gaan.

Volgende artikel
Hoe slim is een peuter?