Finchley Osteopath FAQ: What Is An Osteopath?

Is een osteopaat gezond?

Gevraagd door: Jesse Verbeek  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.8/5 (2 stemmen)

Osteopathie valt in Nederland nog onder Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen, maar is zeker geen abracadabra. Deze holistische, manuele behandelwijze is 100% veilig en daardoor perfect geschikt voor het behandelen van klachten bij volwassenen, kinderen, baby's, (top)sporters en zwangeren.

Is een osteopaat nuttig?

Osteopathie heeft veel ervaring met het behandelen van “onverklaarbaar” bestempelde klachten. Hierdoor is osteopathie een nuttige therapie en een goede aanvulling op andere disciplines. Osteopathie kan voor iedereen nuttig zijn; ter preventie, maar zeker ook ter voorkoming van terugkerende lichamelijke klachten.

Is osteopathie bewezen effectief?

Het is een bewezen en effectieve aanvullende therapie op de reguliere geneeskunde. Het wordt alternatief genoemd omdat osteopaten, gelijk met chiropractors en orthomanueel artsen, geen contracten tekenen met zorgverzekeraars.

Is osteopaat veilig?

Is osteopathie veilig? Osteopathie is absoluut veilig. Osteopaten worden opgeleid om niet alleen de oorzaken van een een ziekte of klacht op te sporen en te behandelen, maar ook om signalen van onderliggende ziektes en aandoeningen te herkennen. In dergelijk geval zal de osteopaat de behandeling stopzetten.

Kunnen klachten verergeren na osteopaat?

Na een osteopathische behandeling zou de patiënt gemiddeld een tot drie dagen last kunnen hebben van een algemeen stijf en grieperig gevoel. Ook bestaat de kans dat de klacht(en) schijnbaar verergeren.

29 gerelateerde vragen gevonden

Waarom veel water drinken na osteopathie?

Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.

Hoeveel keer mag je naar osteopaat?

De frequentie van de behandelingen ligt tussen 1 week tot een maand. Je lichaam heeft deze tijd nodig om tot een goed herstel te komen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal herstel te bereiken. Ik streef naar een 3 tot 4 aantal behandelingen waarin er duidelijk een verbetering moet zijn.

Hoeveel kost een osteopaat ongeveer?

Osteopathie valt onder alternatieve geneeswijzen

Een consult kost gemiddeld tussen de 90 en 100 euro. Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van de ernst van de klachten. Soms zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende, maar in andere gevallen kunnen meer behandelingen nodig zijn.

Hoeveel trek je terug van de osteopaat?

Terugbetaling ziekenfondsen

Het ereloon per consultatie bedraagt gemiddeld tussen € 40 en € 60. Na elke consultatie krijg je van je osteopaat een attest dat je kan indienen bij je ziekenfonds. Er wordt een tussenkomst voorzien van € 10 per consultatie.

Hoe voel je je na osteopaat?

1 op de 4 mensen ervaren in de 72H na de behandeling ongemakken gelinkt aan de behandeling. Meestal zijn deze mild en van voorbijgaande aard (lichte pijn, stijfheid, moeheid en hoofdpijn). Deze klachten zijn gelinkt aan het zelfregulerend vermogen van het lichaam.

Wat is beter chiropractie of osteopaat?

Terwijl osteopathische beoefenaars de nadruk leggen op algemeen welzijn met preventief gezondheidsadvies, richt chiropractie zich meer op directe manipulatie of aanpassing van de wervelkolom om pijnverlichtende symptomen te behandelen die rechtstreeks verband houden met de wervelkolom of het zenuwstelsel.

Is een osteopaat een kraker?

Waar een osteopaat voornamelijk zachte technieken zoals mobilisaties gebruikt, zal een chiropractor zich vooral beroepen op manipulaties. In de volksmond wordt een chiropractor ook wel een kraker genoemd.

Is een osteopaat een dokter?

Neen, een osteopaat is geen arts. De meeste osteopaten zijn van vooropleiding kinesitherapeut en hebben dan een 3 tot 5-jarige opleiding gevolgd om een gediplomeerd osteopaat (D.O.) te worden. Enkel in Gent kan men ook een voltijdse opleiding volgen om zonder vooropleiding het diploma osteopathie te behalen.

Welke verzekering dekt osteopathie?

Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.

Wat trek je aan naar een osteopaat?

Kleding tijdens behandeling

Mannen hebben vaak een boxershort/ onderbroek aan met eventueel een T-shirt of hemd. Voor vrouwen is het handig om een yoga- of joggingbroek met hemdje aan te doen of mee te nemen voor tijdens de behandeling. Als er een voorkeur is om alle kleren aan te houden, is dat geen probleem.

Kan osteopaat diagnose stellen?

Altijd advies op maat. Als onduidelijk blijft wat er aan de hand is kan de osteopaat geen diagnose stellen en is een behandeling wellicht niet mogelijk. Bij Zwaan Osteopathie geven we je vervolgens een advies bij wie je eventueel wél terecht kunt. Bij vermoedens van een ziekte wordt altijd doorverwezen naar de huisarts ...

Hoe lang moe na osteopaat?

Mensen voelen zich na de behandeling vaak één of meerdere dagen minder goed, moe, spierpijn,… een teken dat het lichaam reageert op de behandeling. Vandaar dat er tussen twee sessies altijd minstens een week zit, om het lichaam de kans te geven zich te herstellen.

Hoe lang mag je niet rijden na osteopaat?

Het ligt eraan hoeveel er gedaan wordt tijdens een behandeling en wat de klachten zijn. Gemiddeld genomen is het advies vaak 2 dagen rust/wandelen, dan 1-2 dagen onbelast bewegen. Wanneer het paard dan weer fit lijkt en geen duidelijke spierpijn heeft kan het rijden weer rustig opgebouwd worden.

Kun je zonder verwijzing naar een osteopaat?

Voor een osteopathische behandeling is geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Ook voor vergoeding van de behandeling door uw verzekering is een verwijzing niet noodzakelijk.

Is osteopaat pijnlijk?

Doet de behandeling pijn? Over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk. De osteopaat gebruikt meestal zachte technieken om bewegingsbeperkingen op te heffen.

Waarom wordt een osteopaat niet vergoed?

Osteopathie valt onder alternatieve geneeswijzen. Daarom wordt een behandeling door de osteopaat niet vergoed door de basisverzekering. Ga je naar een osteopaat? Dan wordt je eigen risico niet aangesproken.

Hoeveel dagen last na osteopaat?

Afhankelijk van je conditie en vermogen tot herstel is de bijkomende last van korte duur maar het kan ook even aanhouden. Rust en zelfzorg is dan sterk aangewezen. Het opheffen van een 'blokkade' geeft meestal meteen pijnverlichting met enkel wat kans op stramheid de volgende dag.

Wat is een goede osteopaat?

Een goede osteopaat vind je door een bezoek te brengen aan de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Deze beroepsvereniging voor osteopaten ziet erop toe dat enkel gekwalificeerde osteopaten met een diploma in de osteopathie tot hun vereniging kunnen toetreden.

Kan iedereen osteopaat worden?

In Nederland mag iedereen zich osteopaat noemen, het is namelijk een vrij beroep. De titel is niet beschermd, dus zelfs als iemand niet is opgeleid kan hij zichzelf osteopaat noemen. Daarnaast is er uiteraard nog een verschil in kwaliteit van opleidingen die osteopaten hebben gedaan.

Kan iedereen zich osteopaat noemen?

Osteopathie is een beschermd beroep, maar iedereen kan zich osteopaat noemen. Alleen osteopaten die geregistreerd staan in het NRO hebben de studie met succes afgerond en zijn bij alle verzekeraars en instanties erkend.

Vorige artikel
Hoe ruikt berg?