Storytime: Natuurlijke bevalling vs Keizersnede - Jipp Heldoorn

Is een natuurlijke bevalling pijnlijker dan een keizersnee?

Gevraagd door: Thomas van de Pol  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (20 stemmen)

“Je hoort vaak dat mensen denken 'als ik mag kiezen, doe mij dan maar een keizersnede'. Omdat men denkt dat dat makkelijker is; geen weeën, geen pijn. Maar dat 'geen pijn' is echt uit de lucht gegrepen! Anders dan bij een natuurlijke bevalling heb je bij een keizersnede op het moment zelf inderdaad geen pijn.

Kan je kiezen tussen keizersnede of natuurlijke bevalling?

Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of jouw baby. Bijvoorbeeld als jouw baby dwars ligt. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. Bijvoorbeeld als jouw baby in een stuitligging ligt.

Is een keizersnede pijnlijk?

Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijgt u op vaste tijden pijnstillers. Wanneer u ondanks de pijnstillers veel pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Er zijn voldoende middelen om de pijn te bestrijden, dus veel pijn hebben is niet nodig!

Doet een ruggenprik bij een keizersnede pijn?

Je moet je rug bol maken. Zo kan de anesthesioloog de verdoving tussen de ruggenwervels spuiten. Meestal is dit niet pijnlijk. Soms voel je even een schok in een been.

Wat zijn de nadelen van een keizersnee?

Nadelen voor de baby

Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.

27 gerelateerde vragen gevonden

Waarom liever geen keizersnede?

Ook het risico op trombose ligt wat hoger dan bij een natuurlijke bevalling, doordat je twee risicofactoren combineert (zwangerschap en een operatie). Bovendien brengt een keizersnede ook risico's met zich mee voor een eventuele volgende zwangerschap. Zo kan de placenta ingroeien in het litteken van de keizersnede.

Hoe vaak mag je een keizersnede?

Een vrouw kan slechts een beperkt aantal keizersneden ondergaan, maximaal 3. Vanaf dan zal de arts haar aanraden om geen kinderen meer te krijgen. De baarmoeder heeft immers elke keer te lijden onder het litteken na de operatie, waardoor de volgende zwangerschappen telkens meer risico's inhouden.

Doet het zetten van een ruggenprik pijn?

De ruggenprik doet meestal weinig pijn. Het is belangrijk dat u stil blijft zitten tijdens het prikken. Epidurale ruggenprik Een epidurale ruggenprik is bedoeld als pijnbestrijding tijdens en na de operatie. Bij een epidurale anesthesie wordt er verdovingsvloeistof rondom het ruggenmergvlies gespoten.

Hoe lang duurt pijn na keizersnede?

Na 2-4 weken begint dat de wondpijn af te nemen. Tot die tijd kan je paracetamol of ibuprofen slikken tegen de pijn. Na 3-6 weken mag je weer autorijden. Eerder wordt afgeraden, omdat je concentratie mogelijk verminderd is en er meer druk op de wond komt door je houding achter het stuur.

Welke ruggenprik bij keizersnede?

Bij een keizersnede zijn verschillende vormen van verdoving mogelijk: een ruggenprik (regionale verdoving) of een volledige narcose (algehele anesthesie). Als het kan wordt er meestal gekozen voor een ruggenprik. Dan wordt alleen het onderste deel van je lichaam verdoofd.

Hoe lang duurt een keizersnede?

De gynaecoloog maakt een snee in de buik en baarmoeder en haalt het kind daardoor naar buiten. Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.

Hoe lang rust na keizersnede?

Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.

Hoe lang wandelen na keizersnede?

Het advies is om 6 tot 8 weken rust te houden na je keizersnede. Kijk na die periode of jij er klaar voor bent om te gaan bewegen.

Kun je kiezen voor keizersnee?

Een keizersnede is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. Een keizersnede is nodig als een gewone vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling.

Kan ik natuurlijk bevallen?

Opnieuw bevallen na een keizersnede

Meestal mag je na een keizersnede gewoon vaginaal, natuurlijk bevallen onder toezicht van een gynaecoloog. Natuurlijk alleen als je het zelf ook graag wilt, en als er geen medische noodzaak is om opnieuw een keizersnede te krijgen.

Waarom niet inleiden na keizersnede?

Nadelen voor een volgende zwangerschap

Als er vaker een keizersnede is gedaan, is de kans groter dat de placenta voor de uitgang komt te liggen. De placenta kan ook in het litteken van de baarmoeder ingroeien. In beide situaties is er een verhoogde kans op hevig bloedverlies tijdens de bevalling.

Waar pijn na keizersnede?

De volgende klachten kun je na een keizersnede ervaren: Buikpijn: de wond van de keizersnede moet nog helen, waar je pijn van kunt ondervinden. Ook kan de binnenkant van je buik pijn doen naar aanleiding van de buikoperatie. Dit kan ook voor een trekkende pijn zorgen.

Hoe lang duurt het voordat buik weg is na keizersnede?

De kans is groot dat je buik weer platter wordt. Bij sommige vrouwen duurt dit een aantal maanden, bij andere vrouwen langer dan een jaar. Gezond eten en regelmatig bewegen helpen hierbij. Toch is het mogelijk dat je hangende buikje nooit helemaal wegtrekt.

Hoe lang moe na keizersnede?

Het is heel normaal om je na een keizersnede zeker drie tot vier weken erg moe en zwak te voelen. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen. Je mag na een keizersnede geen buikspieroefeningen doen totdat de wond volledig genezen is.

Hoe vaak gaat een ruggenprik fout?

Zenuwschade komt heel zelden voor na een ruggenprik. Meestal is er een goed herstel binnen enkele weken. Blijvende letsel zijn zeldzamer. Het gebied van je lichaam dat hierdoor schade lijdt, kan klein zijn of groot wanneer er meerdere zenuwgebieden bij betrokken zijn.

Wat voel je bij een ruggenprik?

Als de ruggenprik werkt, voel je geen of bijna geen pijn meer. Soms komt de pijn na een aantal uren toch weer een beetje terug. Je kunt dan extra pijnstilling krijgen via het slangetje in je rug.

Hoelang pijn na ruggenprik?

Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen. Als dit niet het geval is of als de klachten erger worden, neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.

Kan keizersnede scheuren?

Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (littekenruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.

Waarom keizersnede bij 39 weken?

Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven bij het ademen. Dat is de reden dat we bij voorkeur na 39 weken de keizersnede plannen.

Hoe groot is de snee bij een keizersnede?

Een keizersnede is geen kleine operatie. Je houdt er een litteken van 15 tot 20 centimeter aan over. Dit litteken bevindt zich meestal boven je schaambeen, ongeveer ter hoogte van je bikinilijn, en loopt horizontaal.

Volgende artikel
Heeft mijn baby oorontsteking?