Is een molazwangerschap een baby?
Gevraagd door: Alyssa van der Meulen Msc | Laatste update: 24 januari 2024Score: 4.7/5 (42 stemmen)
Een molazwangerschap is een niet goed aangelegde zwangerschap. Een molazwangerschap ontstaat doordat de 'trofoblast' zich abnormaal ontwikkelt. De trofoblast is het weefsel dat normaal gesproken de placenta vormt. Meestal komt er bij een molazwangerschap geen embryo tot ontwikkeling.
Is mola-zwangerschap gevaarlijk?
Een mola-zwangerschap is op zich een goedaardige aandoening. Als blijkt dat de embryo niet meer levensvatbaar is, worden zo veel mogelijk mola-blaasjes uit de baarmoederholte verwijderd. De achtergebleven blaasjes ruimt het lichaam meestal zelf op.
Wat is een Molazwangerschap?
Bij een molazwangerschap gaat er tijdens of kort na de bevruchting iets mis. Daardoor groeit er geen embryo in uw baarmoeder. Wel groeit de placenta door, waardoor het in het begin lijkt of u 'gewoon' zwanger bent.
Hoe herken je een mola-zwangerschap?
De baarmoeder groeit snel en de buik wordt sneller dik dan bij een gewone zwangerschap. Bij het maken van een echo worden vele kleine blaasjes gezien in plaats van een vruchtzakje met een embryo. Kenmerkend voor een mola-zwangerschap is het zeer hoge HCG-gehalte. Dit zijn het aantal zwangerschapshormonen in je bloed.
Hoe hoog hCG bij mola-zwangerschap?
Bij ongeveer 80-90% van de vrouwen met een mola zwangerschap zal de hCG waarde spontaan normaliseren na de curettage. De kans op het terugkeren van de mola-zwangerschap nadat het zwangerschapshormoon hCG is genormaliseerd, is zeer klein (<1%). Bij 10-20% van de vrouwen daalt het hCG onvoldoende of stijgt het hCG zelfs.
Hoe snel daalt hCG na mola?
Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat de bloeduitslagen normaal zijn. Soms daalt het hCG onvoldoende of blijft het te hoog. Dan is verdere behandeling nodig. Soms verdwijnen de mola-blaasjes niet uit de baarmoeder of groeien ze zelfs weer aan.
Hoe lang wachten na mola?
Vaak verliest u nog 1 of 2 weken wat bloed. U kunt in die tijd ook bruine afscheiding hebben. Het is verstandig om te wachten met seks tot het bloed en de afscheiding stopt. Veel vrouwen hebben het psychisch moeilijk met een mola-zwangerschap.
Wat is een verborgen zwangerschap?
In de onderzoeksliteratuur is er sprake van een laat ontdekte zwangerschap, als je meer dan 20 weken zwanger bent en er dan pas achter komt. Sommige vrouwen ontdekken pas na 30 weken dat ze zwanger zijn en een enkeling pas op het moment dat de bevalling begint.
Kan je hCG dalen en weer stijgen?
Meestal dalen de waardes na een vacuümcurettage tot ze niet meer detecteerbaar zijn. In het geval van een Gestational Trophoblastic Neoplasia (vroeger persisterende trofoblast genoemd) dalen de hCG waardes afwijkend of niet en kunnen ze zelfs weer stijgen na verloop van tijd.
Hoeveel kans op miskraam na positieve zwangerschapstest?
Ongeveer één op de tien vrouwen met een positieve zwangerschapstest krijgt in de eerste twaalf weken van de zwangerschap een miskraam.
Wat is de betekenis van mola?
Een mola-zwangerschap is een zwangerschap waarbij er (meestal) geen embryo aanwezig is, maar alleen groei van placentaweefsel plaatsvindt. Wanneer er bij of kort na de bevruchting iets misgaat, kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit.
Kan een test positief zijn en toch niet zwanger?
Echter, in zeer uitzonderlijke gevallen kunt u een vals positieve uitslag krijgen door: een recente zwangerschap (bijv. na een miskraam, recente geboorte of beëindiging van een zwangerschap)
Wat is partiele mola?
Bij een partiële mola wordt 1 eicel bevrucht door 2 spermacellen. Daardoor zit er veel te veel erfelijk materiaal in de cel. Vaak is er wel een vruchtje, maar dat is niet levensvatbaar.
Waarom nestelt een embryo niet in?
Het vermogen van het menselijk embryo om zich in te nestelen, is namelijk vrij zwak. Men vindt weinig redenen waarom de innesteling mislukt. Dat kan te maken hebben met anatomische factoren in de baarmoederholte of met immunologische factoren. In elk geval kan men ze moeilijk evalueren en afweren.
Welke week komt een miskraam het meest voor?
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Hoe lang mag je geen seks hebben na miskraam?
Lichamelijk herstel
De volgende menstruatie krijgt u normaal gesproken na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later. Het is verstandig om te wachten met vrijen tot u geen last meer heeft van bloedverlies of afscheiding. Daarna is uw lichaam voldoende hersteld om opnieuw zwanger te worden.
Kan je aan je urine zien of je zwanger bent?
Ochtendurine. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine. Ook al kun je zwangerschapstesten op elk moment van de dag doen, bij een early test raden we je zeker aan om het in de ochtend te testen.
Hoe weet je of je nog steeds zwanger bent?
Bij de drogisterijen zijn allerlei zwangerschapstesten te koop die met grote zekerheid kunnen vertellen of je zwanger bent. Als je daarna nog twijfels hebt dan kun je altijd bij een deskundige langs om een controle te doen. Denk aan een huisarts en ook een verloskundige.
Hoe weet je of je baby nog leeft?
Afhankelijk van de aard van de klachten en de zwangerschapsduur kan er een echo gemaakt worden om vast te stellen of het embryo nog leeft. Een echo voor 7 weken zwangerschap heeft geen zin omdat je dan ook een goede zwangerschap nog niet kan zien. Een te vroege echo levert vaak meer onrust dan geruststelling op.
Waarom lijk ik zwanger?
Wat is een opgeblazen buik? Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.
Kan je zwanger zijn en het niet door hebben?
Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.
Wat als je alcohol drinkt als je niet weet dat je zwanger bent?
Alcohol is tijdens de hele zwangerschap gevaarlijk voor het baby in de buik. Ook in de eerste weken als je nog niet weet dat je zwanger bent. Als je zwanger bent en alcohol drinkt, komt de alcohol via het bloed, het vruchtwater en de placenta ook in het lichaam van het baby.
Wat doe je met het vruchtje na een miskraam?
- afwachten tot het lichaam het vruchtje vanzelf afstoot.
- medicijnen gebruiken die zorgen dat het vruchtje sneller wordt afgestoten.
- het vruchtje met een operatie (curettage) laten weghalen.
Hoe groot is de kans op een missed abortion?
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang. Als de miskraam is vastgesteld met de echo, wat een missed abortion heet, komt in ongeveer 40% van de gevallen in de eerste week de miskraam opgang.
Hoe snel kan je zwanger worden na een miskraam?
Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.
Is inbakeren goed voor een baby?
Hoe gaat een kijkoperatie baarmoeder?