PreOp® Dilation and Curettage D & C Surgery

Is een curettage een operatie?

Gevraagd door: Britt Yilmaz  |  Laatste update: 17 december 2023
Score: 4.1/5 (38 stemmen)

Een curettage is een kleine gynaecologische ingreep. Met een soort lepeltje schraapt de arts slijmvlies of zwangerschapsweefsel weg uit uw baarmoeder. Bijvoorbeeld voor onderzoek, bij abnormaal bloedverlies of na een miskraam.

Is curettage onder narcose?

Soms moet je voor de behandeling medicijnen nemen of inbrengen in de vagina. Na de curretage kun je meestal dezelfde dag weer naar huis. Omdat je voor deze behandeling onder narcose gaat, kun je daarna niet alleen naar huis.

Hoe lang in ziekenhuis na curretage?

Na de curettage gaat u eerst 15 tot 30 minuten naar de uitslaapkamer. Vervolgens gaat u weer terug naar de afdeling. Afhankelijk van uw medische toestand, kunt u na enkele uren naar huis. In sommige gevallen zal uw arts u adviseren een dag langer in het ziekenhuis te blijven.

Hoeveel dagen rust na curretage?

Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten. Houd er rekening mee, dat een deel van de vrouwen na een curettage korte tijd wat vermoeider kan zijn. Autorijden en fietsen zijn geen probleem als uw conditie dit toelaat.

Hoe pijnlijk is een curettage?

De baarmoedermond wordt plaatselijk verdoofd en wijder gemaakt. Een plaatselijke verdoving betekent dat je een prikje krijgt bij je baarmoedermond. Daardoor zal je op die plek geen pijn voelen. De binnenkant van je baarmoeder is echter niet verdoofd, waardoor de behandeling niet volledig pijnloos is.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van curettage?

Het nadeel is dat het wel een ingreep is. Mogelijk heb je een iets verhoogde kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Een enkele keer gaat het slangetje door de wand van de baarmoeder (1 op 100). Meestal heeft dit geen gevolgen.

Wat mag je niet doen na Curretage?

Je mag zowel tampons als gewoon maandverband gebruiken. Je mag een bad nemen. Zodra het bloedverlies begint te verminderen, mag je ook vrijen. Het is moeilijk te voorspellen wanneer je eerste maandstonden na de ingreep zullen optreden.

Hoe lang onder narcose bij curettage?

Wanneer je onder narcose of met extra pijnstilling behandeld bent, mag je NIET alleen naar huis. Ook mag je 24 uur na de behandeling met narcose of met extra pijnstilling zelf NIET deelnemen aan het verkeer, GEEN voertuig besturen of fietsen.

Hoe groot is de kans op verklevingen na curettage?

Veel vrouwen kiezen voor deze optie omdat ze niet weken willen rondlopen met een miskraam en omdat ze snel weer zwanger willen raken. Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen.

Hoeveel kost curretage?

Woont u in Nederland en heeft u een zorgverzekering? Dan kost de behandeling u niets. Uw zorgverzekeraar vergoedt een abortus in een ziekenhuis. Een abortus in een abortuskliniek wordt aan de abortuskliniek vergoed via de Subsidieregeling abortusklinieken.

Is curretage altijd nodig?

Een curettage kan nodig zijn bij een miskraam, als er redenen zijn om het natuurlijk verloop van de miskraam niet langer af te wachten. Een miskraam wordt veroorzaakt door een stoornis in de aanleg van de embryo of door het afsterven van de vrucht. Behandeling is daarom niet mogelijk.

Wat meenemen curretage?

Meenemen bij curettage

een nachthemd of lang T-shirt. een trui of vest. 2 extra onderbroeken (geen strings)

Wat is beter abortuspil of curettage?

Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft.

Hoe merk je dat je een vleesboom hebt?

Wat merk ik van een vleesboom? U merkt meestal niks van een vleesboom. Soms geeft een vleesboom wel klachten: veel bloedverlies als u ongesteld bent.

Hoe lang geen bad na Curretage?

U mag de eerste drie weken of zolang u bloed verliest geen tampons gebruiken, geen geslachtsgemeenschap hebben. U mag de eerste week niet in bad, sauna of zwemmen. Douchen mag wel.

Kan je zwanger worden na curettage?

Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.

Hoe lang buikpijn na curettage?

De eerste dagen na de curettage kunt u last hebben van pijnlijke buikkrampen. U kunt hiervoor pijnstillers innemen. Tien tot veertien dagen na de ingreep kunt u nog enig bloedverlies hebben.

Wat voel je bij verklevingen?

Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.

Hoe weet je of je verklevingen hebt?

Verklevingen kunnen met zekerheid vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Het nadeel van deze methode is dat door de operatie ook weer nieuwe verklevingen kunnen ontstaan.

Hoelang blijft een narcose in je lijf?

Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.

Hoelang op de uitslaapkamer na operatie?

U blijft op de uitslaapkamer totdat de anesthesioloog ervan overtuigd is dat u voldoende bent bijgekomen van de anesthesie. Dat uw situatie bij controle stabiel is en u veilig naar de verpleegafdeling terug kunt. Een verpleegkundige van de afdeling komt u ophalen.

Hoe lang na Curretage weer ongesteld?

Menstruatie en pilgebruik

Over het algemeen komt de eerstvolgende menstruatie gewoon op de dag dat je die normaal zou verwachten. Na een abortus of behandeling van een onvolledige miskraam kan de menstruatie langer op zich laten wachten. Meestal treedt een menstruatie dan na vijf of zes weken op, soms zelfs nog later.

Wat gebeurt er met de baby na een abortus?

Na acht weken wordt je baarmoedermond opgerekt en de baby eruit gezogen. Dit heet een curettage. Vanaf dertien weken zijn de botten van het kind voor deze methode te hard geworden. Met een tangetje wordt het kind in de baarmoeder in stukken geknipt tot het sterft.

Wat als er stukje placenta achterblijft?

Achtergebleven placentaresten worden na de bevalling operatief verwijderd (manuele placentaverwijdering). Soms wordt pas later ontdekt dat er nog een placentarest in je baarmoeder aanwezig is. In dat geval zal curettage of een MyoSure behandeling plaatsvinden.

Waarom geen curretage?

Curettage is effectief maar brengt risico's met zich mee op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden.

Vorige artikel
Wat is een Gentle sectio?