Kun je zwanger worden terwijl je een condoom gebruikt?

Is een condoom 100% veilig?

Gevraagd door: Evi Kirpenstein  |  Laatste update: 14 juli 2025
Score: 4.5/5 (64 stemmen)

Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het condoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt.

Hoeveel procent is een condoom veilig?

Het condoom: hoe gebruik ik het? Of het condoom je beschermt tegen zwangerschap hangt af van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. Een condoom kan scheuren of afzakken.

Is een condoom 100%?

Condooms. Condooms beschermen nooit voor 100%. Maar als je ze op de goede manier gebruikt bieden ze een goede bescherming tegen soa's en zwangerschap.

Is een soa 100% overdraagbaar?

Een misverstand is dat een soa als chlamydia 100% overdraagbaar is. (mijn sekspartner heeft een chlamydia dús moet ik het ook hebben.) Het percentage is kleiner. Hoe vaker je seks hebt met iemand die een chlamydia of gonorroe heeft, des te groter wordt het risico dat jij het ook zult krijgen.

Hoe betrouwbaar is alleen een condoom?

Als je een condoom op de juiste manier gebruikt, is de kans op een zwangerschap 2 tot 5% (bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt) en is alleen een condoom veilig genoeg om niet zwanger te raken. Maar als je een condoom niet goed gebruikt, is de kans 18% dat je toch zwanger raakt (ondanks condoom gebruik).

24 gerelateerde vragen gevonden

Zijn condooms 100% veilig als ze niet scheuren?

Bij correct gebruik zijn condooms ongeveer 98% effectief in het voorkomen van zwangerschap . Bij normaal gebruik is de effectiviteit gemiddeld ongeveer 87%. Jaarlijks raken ongeveer 15 van de 100 mensen die condooms als enige anticonceptie gebruiken zwanger. Condooms kunnen scheuren, lekken of afglijden.

Is seks met condoom veilig?

Hoe veilig is het condoom? Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het condoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger.

Kun je soa oplopen met condoom?

Iedereen die seksueel actief is met iemand die een seksueel overdraagbare aandoening heeft, kan een SOA oplopen, als geen condoom gebruikt wordt, als een condoom scheurt, en bij andere vormen van onveilig seksueel contact. Een enkele infectie is ook overdraagbaar bij condoomgebruik.

Is onthouding de enige 100% zekere manier om een ​​seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen?

Volledige onthouding is de enige manier om bescherming tegen soa's te garanderen . Dit betekent dat alle vormen van intiem genitaal contact moeten worden vermeden. Iemand die volledige onthouding beoefent, heeft geen enkele vorm van intiem seksueel contact, inclusief orale seks. Er is dus geen risico op het oplopen van een soa.

Hoe groot is de kans dat ik een seksueel overdraag via mijn hoofd?

Belangrijkste punten. Veel seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) worden verspreid via orale seks. Het gebruik van een condoom, beflapje of andere barrièremiddelen elke keer dat je orale seks hebt, kan het risico op het overdragen of verspreiden van een soa verminderen. Er is weinig tot geen risico op het oplopen of overdragen van hiv door orale seks.

Zijn condooms 100% veilig?

Condooms zijn tot 98% effectief in het voorkomen van zwangerschap als je ze elke keer dat je seks hebt correct gebruikt . Als ze niet correct worden gebruikt, zijn ze 82% effectief. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 5 vrouwen die een jaar lang condooms gebruiken, zwanger raakt. Onjuist gebruik omvat: een condoom omdoen nadat de penis de vagina heeft aangeraakt.

Wat is veiliger, een condoom of de pil?

Het condoom is het enige middel dat beschermt tegen soa's. De pil beschermt wel tegen zwangerschap, maar niet tegen soa's. Daarnaast zijn er nog veel meer voorbehoedsmiddelen.

Hoeveel minuten kan je een condoom gebruiken?

Gebruik het condoom niet langer dan 15 minuten, anders wordt het poreus en kan het scheuren.

Hoe zeker is de condoom?

Een condoom is veilig, mits je het goed gebruikt. Als je het condoom op de juiste manier gebruikt, is er een kans van 2% op een zwangerschap. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het condoom scheurt.

Hoeveel procent beschermt een condoom tegen soa?

Het condoom is nog steeds het enige voorbehoedmiddel dat een vrij goede bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Vrij goed, want helaas beschermt het niet honderd procent tegen soa. Bij juist gebruik beschermt het goed tegen infecties via genitale afscheiding, zoals hiv.

Kan een condoom in de baarmoeder komen?

Het condoom

Een condoom is een latex of non-latex hoesje dat je voor de gemeenschap om de penis schuift. Op die manier kunnen de zaadcellen niet in de baarmoeder komen.

Is onthouding de beste bescherming?

Het risico op soa's varieert afhankelijk van hoe u ervoor kiest om uzelf en uw partner te beschermen tijdens seksuele of intieme activiteiten. Onthouding is de beste bescherming tegen soa's en de enige garantie ertegen – maar alleen als er geen sprake is van genitaal of anaal contact of het delen van sperma of vaginaal vocht .

Is seksuele onthouding gezond?

Heeft seksuele onthouding gezondheidsvoordelen? Ja, seksuele onthouding kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben zoals het voorkomen van de overdracht van soa's, het verhogen van het testosteronniveau, en het verbeteren van je slaap.

Wat is, naast onthouding, de meest effectieve manier om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen?

Gebruik condooms - Correct en consistent gebruik van latex condooms voor mannen is zeer effectief in het verminderen van soa-overdracht. Gebruik elke keer dat je anale, vaginale of orale seks hebt een condoom.

Waarom glijdt mijn condoom af tijdens seks?

Het condoom moet enigszins strak zitten omdat het anders af kan glijden tijdens het vrijen. Knelt het condoom echt, en rolt het moeilijk af, dan is het waarschijnlijk te klein. In dat geval moet je op zoek naar een groter condoom of een extra groot condoom.

Wat zijn de nadelen van een condoom?

De nadelen van het condoom:
  • Je moet er elke keer bij de seks aan denken én het ook bij je hebben;
  • je moet even stoppen met vrijen om het condoom om te doen;
  • als het condoom niet goed wordt omgedaan, kan het scheuren, knappen of afglijden waardoor je niet goed beschermd bent;

Wat kan een condoom niet tegen?

Als je een condoom correct gebruikt, beschermt het tegen hiv en een hoop soa's. Toch zijn er een aantal overdraagbare aandoeningen waarbij het condoom niet beschermt: schurft, schaamluizen, en genitale wratten.

Hoe groot is de kans op soa met condoom?

Condooms beschermen wel, maar niet volledig. Bij 100% effectief condoomgebruik wordt de overdracht voor 70% voorkomen. HPV kan ook worden overgedragen via vingers of handdoeken. Infectie met HPV is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.

Is glijmiddel nodig bij het gebruik van condooms?

Een condoom biedt de beste bescherming als je voldoende glijmiddel gebruikt om eventuele stroefheid weg te nemen. Zeker bij anaal contact is dit belangrijk. De meeste condooms bevatten al een beetje glijmiddel. Soms is het nodig, of gewoon fijn, om hier extra glijmiddel aan toe te voegen.

Wat is veiliger, de pil of condoom?

Hoe goed werkt anticonceptie? Anticonceptie met hormonen en de koperspiraal beschermt in meer dan 99% van de gevallen tegen een ongewenste zwangerschap. Een condoom of pessarium beschermt minder goed. De kans op een zwangerschap is bij deze middelen ongeveer 8-16%.