Anticonceptie - Welke vorm van anticonceptie kies je?

Is de prikpil direct veilig?

Gevraagd door: Timo Zowran von Ranzow AD  |  Laatste update: 26 februari 2024
Score: 4.9/5 (59 stemmen)

Als je de prikpil bij de huisarts wilt laten spuiten: Je krijgt de eerste prikpil tussen de 1e en 5e dag van je ongesteldheid. Dan ben je meteen beschermd.

Hoe groot is de kans dat je zwanger raakt met de prikpil?

De prikpil is erg betrouwbaar. Als je elke 3 maanden op tijd een nieuwe prik haalt, is de kans op zwangerschap ongeveer 0.2%. Omdat je de prikpil bijvoorbeeld kunt vergeten, raakt 4% van de vrouwen toch zwanger. Van elke 1000 vrouwen die een jaar de prikpil gebruiken worden er ongeveer 2 tot 40 toch zwanger.

Kan je gelijk zwanger worden na prikpil?

Hoe lang het duurt voordat je weer zwanger kunt worden, verschilt per vrouw en wordt niet bepaald door hoe lang je de prikpil hebt gebruikt. Je normale vruchtbaarheidsniveau zal terugkeren wanneer het effect van de laatste Depo-Provera-injectie is uitgewerkt.

Hoe weet je of de prikpil werkt?

De prikpil is erg betrouwbaar. Dit betekent dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van de prikpil heel klein is: van de duizend vrouwen die de prikpil gebruiken, worden per jaar twee vrouwen toch zwanger. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je iedere drie maanden de prik krijgt.

Wat is het nadeel van de prikpil?

Prikpil: nadelen van deze vorm van anticonceptie

Zoals eerder beschreven, kun je tussendoor bloeden. Daarnaast kan het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer duren. Je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Dit betekent dat je ook niet zomaar kunt stoppen als je bijwerkingen hebt.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang na de prikpil ben je beschermd?

Bij de meeste vrouwen is de prikpil 5 tot 6 maanden na de laatste injectie uitgewerkt. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.

Is prikpil gezond?

Geen invloed op uw gezondheid

De prikpil bevat 1 hormoon. Dit hormoon heeft over het algemeen geen invloed op uw gezondheid. Maar in sommige gevallen is het beter om een ander anticonceptiemiddel te kiezen. Vraag advies aan een dokter.

Hoeveel betaal je voor de prikpil?

Kosten prikpil

De prikpil kost ongeveer € 10,00 tot € 20,00 per injectie.

Waar moet je de prikpil zetten?

De prikpil voorkomt dat je zwanger wordt. Het is een prik met 1 hormoon. Je krijgt de prik in de spier van je bil of bovenarm. Je moet elke 12 weken een nieuwe prik halen bij de huisarts.

Welke leeftijd stoppen met prikpil?

In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden.

Kan je depressief worden van de prikpil?

Vaak (tussen de 1 en 10% van de gebruiksters)

Psychische stoornissen: depressie, minder zin hebben in seks. Zenuwstelsel: duizeligheid. Bloedvaten: spataderen. Maag en darmen: misselijkheid, opgeblazen gevoel.

Wat is het beste voorbehoedsmiddel?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Is de prikpil pijnlijk?

Soms doet dat een beetje pijn, dat hangt af van de assistent die de pil zet.

Kan je van de prikpil dik worden?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.

Kan het kwaad als je zwanger bent en de pil slikt?

Er zijn veel gegevens beschikbaar over accidentele blootstelling aan oestrogenen in de anticonceptiepil tijdens het begin van de zwangerschap. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor nadelige effecten.

Wat is de lichtste pil?

De lichte pillen bevatten minder oestrogeenhormonen en hebben hierdoor meestal minder bijwerkingen. Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon. Lichte sub-50-pil: Bevat 30-37,5 microgram oestrogeen.

Wat is betrouwbaarder pil of prikpil?

Wanneer loop je risico op zwangerschap? De prikpil is een hormooninjectie, dus geen pil. De injectie beschermt je 3 maanden tegen zwangerschap. De prikpil is heel betrouwbaar.

Welke pil als je rookt?

De prikpil geeft twaalf weken bescherming tegen een zwangerschap, het staafje doet dat drie jaar en het hormoonspiraal vijf jaar. Deze middelen geven, als u rookt, geen extra risico op hart- en vaatziekten, zoals wel het geval is bij de combinatiemiddelen.

Welke anticonceptie heeft de minste bijwerkingen?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.

Is prikpil gratis?

De prikpil wordt alleen vergoed bij plaatsing door een huisarts. Een spiraal of anticonceptie-implantaat worden vergoed bij plaatsing door een huisarts of verloskundige. U betaalt geen eigen risico, wél een eigen bijdrage. Geen aanvullende vergoeding.

Wat is beter de pil of staafje?

Wanneer loop je risico op zwangerschap? Het hormoonstaafje voorkomt een zwangerschap. Het is een staafje in je bovenarm, ongeveer zo groot als een lucifer. Het staafje is even betrouwbaar als de pil.

Hoeveel kost de pil als je 21 bent?

Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.

Welke anticonceptie niet meer ongesteld?

Bij middelen met alleen het hormoon progesteron kan de bloeding helemaal weg blijven, zo lang je het middel gebruikt. Met de pil, de ring en de pleister kun je menstruatie(s) overslaan. De hormonen in anticonceptie kunnen ook maken dat je minder last hebt van stemmingswisselingen dan in je natuurlijke cyclus.

Kun je ziek worden van de prikpil?

Bij de prikpil kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen: Spotting: in de eerste drie maanden na je eerste prik kun je onregelmatig wat druppels bloed of bruinige afscheiding verliezen. Verminderde of geen menstruatie: je menstruatiebloeding en -pijn kunnen sterk verminderen of zelfs helemaal wegblijven.

Hoe kan ik mijn menstruatie uitstellen?

Hoe stel ik mijn ongesteldheid uit?
  1. Gebruik je de gewone pil (de eenfase-combinatiepil), de hormoonring of de hormoonpleister om zwangerschap te voorkomen? Dan kan je de stopweek overslaan. ...
  2. Gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je een hormoon (progestageen) slikken om je ongesteldheid uit te stellen.

Vorige artikel
Welke noten mag een baby?
Volgende artikel
Waar kun je werken als je 12 bent?