Hoe werkt de pil?

Is de pil schadelijk voor je baarmoeder?

Gevraagd door: ing. Lynn Farah BA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (16 stemmen)

Het gebruik van de combinatiepil heeft bij de meeste vrouwen dan ook weinig gezondheidsrisico's. Rokende vrouwen hebben een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten en langdurig pilgebruik kan een heel licht verhoogde – maar nog steeds een heel kleine – kans op baarmoederhalskanker geven.

Wat doet de pil met je baarmoeder?

De hormonen in de pil zorgen dat er juist géén eicel vrijkomt. Ze zogen er ook voor dat de baarmoederwand ongeschikt is voor het innestelen van een bevruchte eicel. Bovendien wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen.

Wat zijn de gevaren van de pil?

Als je de pil gebruikt, kunnen bloedklonters ontstaan in een ader (bijvoorbeeld in de benen). Als zulke klonters in de longen geraken, kan dat leiden tot veneuze trombose of pulmonaire embolie. Het risico is het grootst in het 1e jaar van het pilgebruik, maar blijft licht verhoogd zolang je de pil gebruikt.

Is de pil gevaarlijk voor vruchtbaarheid?

Die mythe, die diep in ons gedachtegoed geworteld is, doet menige vrouw huiveren. Toch werden al meerdere studies uitgevoerd die dat bijgeloof ontkrachten. De pil zou inderdaad de vruchtbaarheid beïnvloeden, maar slechts tijdelijk en dus niet voorgoed.

Wat doet de pil op lange termijn?

AMSTERDAM - De pil heeft op lange termijn geen schadelijke effecten. Dat concluderen Britse onderzoekers, die 46 000 vrouwen gedurende 25 jaar volgden. De wetenschappers bevestigen de resultaten van eerder onderzoek: op korte termijn krijgen pilgebruiksters minder vaak eierstokkanker, maar vaker baarmoederhalskanker.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van stoppen met de pil?

Er kunnen klachten ontstaan als:
  • Buikpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid.
  • Veranderingen in je gewicht.
  • Acne in je gezicht of hals.
  • Gevoelige tepels en borsten.
  • Stemmingswisselingen.
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan.

Wat is de minst schadelijke anticonceptie?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.

Is de pil goed voor je lichaam?

Fabel: De pil slikken is ongezond

De pil slikken is niet ongezond, hoewel het niet-hormonale condoom of het koperspiraal gebruiken 'gezonder' is. Middelen met hormonen beïnvloeden namelijk lichamelijke processen. Ze gaan een eisprong tegen of voorkomen dat een bevruchte eicel zich nestelt in de baarmoederwand.

Wat zijn de voordelen van stoppen met de pil?

Voordelen stoppen met de pil
  1. Je libido vliegt omhoog. ...
  2. Gevoelens zijn minder afgevlakt. ...
  3. Je natuurlijke hormoonbalans is terug van weggeweest. ...
  4. Je bent korter ongesteld. ...
  5. Je hebt minder last van stemmingswisselingen. ...
  6. Je hebt minder last van migraine. ...
  7. Je hoeft niet meer aan de pil te denken.

Wat gebeurt er met je eicellen als je aan de pil bent?

Hoe werkt de pil? De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er géén eicel vrijkomt. Ook zorgen ze ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Verder wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed kunnen doordringen.

Wat is beter dan de pil?

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

Welke leeftijd moet je stoppen met de pil?

Op welke leeftijd kan ik stoppen met de pil? In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein.

Wat is beter de pil of een spiraal?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.

Hoe vaak kun je de pil doorslikken?

Om de menstruatie uit te stellen kun je inderdaad de pil een week doorslikken. In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen.

Kun je afvallen als je stopt met de pil?

In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.

Wat doet de pil met je emoties?

Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil. Uit de meldingen blijkt dat er ook andere psychische klachten kunnen ontstaan, zoals angst- en paniekklachten en slaapproblemen.

Wat is natuurlijke anticonceptie?

Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.

Wat is de zwaarste anticonceptie pil?

Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.

Wat gebruiken in plaats van pil?

Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt. Bespreek het met je huisarts.

Wat is beter de pil of prikpil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Kan de pil je stemming veranderen?

Sommige vrouwen geven aan dat ze zich in de week voor de menstruatie – waarin zowel progesteron als estradiol aan het zakken zijn – prikkelbaar, angstig of somber voelen. Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren.

Kan een spiraal de baarmoeder beschadigen?

In zeldzame gevallen kan het inbrengen van de spiraal tot een beschadiging van de baarmoeder leiden. De kans dat een spiraal uit deze batch verkeerd geplaatst is, is bijzonder klein. Maar een verkeerde plaatsing heeft mogelijk grote consequenties.

Kun je een spiraal voelen als man?

Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven als krampen, pijn en uitstoting.

Waarom geen pil na 35 jaar?

De kans op baarmoederhalskanker neemt bij langdurig pilgebruik - langer dan 10 jaar - licht toe, maar dat verschil is zo minimaal dat je je ook daarover geen zorgen hoeft te maken. Echter, bij vrouwen die de pil na het veertigste gebruiken neemt het risico op borstkanker wel toe.

Hoeveel uur mag je te laat zijn met de pil?

Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.

Vorige artikel
Hoe regel ik een kraampakket?