Wat is Bof?

Is de bof gevaarlijk voor babys?

Gevraagd door: Bryan van den Brink  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (3 stemmen)

Er bestaat een risico voor je baby om, als gevolg van de bof, suikerziekte of hersen(vlies)ontsteking te krijgen. Bof kan er ook voor zorgen dat je baby doof wordt en in sommige gevallen tast de ziekte tevens de alvleesklier aan. Bij jongetjes kunnen bovendien de teelballen aangetast worden.

Is de bof besmettelijk voor baby's?

Bof is besmettelijk vanaf twee dagen vóórdat de wang opzwelt tot vijf dagen daarna. Er zijn geen medicijnen tegen de bof. Na één tot twee weken bent u weer beter. Als u of uw kind de BMR-prik(ken) heeft gehad, is de kans klein dat u of uw kind ziek wordt van het bofvirus.

Is bof gevaarlijk?

Complicaties door de bof

Soms ontsteking van de inwendige geslachtsorganen (teelballen en eierstokken). Dat leidt zelden tot onvruchtbaarheid. Bij ongeveer 4 tot 10 van de 1000 patiënten zorgt de bof voor hersenvliesontsteking of hersenweefselontsteking. Dat gebeurt vooral bij jonge kinderen en loopt meestal goed af.

Kan een kind de bof krijgen?

De bof is een besmettelijke kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het zorgt voor een ontsteking van de speekselklier, waardoor deze opzet. Omdat de klier in de wang, in de buurt van het oor zit, zwelt de wang van je kind op.

Is de bof pijnlijk?

Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en is zeer besmettelijk. Bof begint vaak met koorts en een opgezette wang door een ontstoken speekselklier. Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen pijn.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je de bof hebt?

Wat zijn de verschijnselen van bof?
 • Bof begint vaak met koorts.
 • Doordat de speekselklier ontstoken raakt, zwelt één wang op. Soms beide wangen. De zwelling zit voor en onder het oor. Dit duurt ongeveer een week. De zwelling kan pijnlijk zijn. ...
 • Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen dan pijn.

Kunnen volwassenen ook de bof krijgen?

Ook volwassen kunnen de bof krijgen. Zelfs als ze zijn ingeënt. Die kans is echter klein. Bij gevaccineerde mensen zijn de ziekteverschijnselen wel veel milder.

Kun je onvruchtbaar worden van de bof?

Bof. Als een man als kind of als volwassene de bof heeft gehad, dan moet hij dit melden aan zijn arts of specialist. In de meeste gevallen heeft het bofvirus geen impact op de vruchtbaarheid. In sommige gevallen kan het echter een ontsteking van de teelballen (orchitis) veroorzaken.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij kind?

hoge koorts, boven 39 graden. stijve nek. vlekjes op de huid. erge hoofdpijn.

Hoe vaak kan je de bof krijgen?

Mensen die niet, of niet volledig, zijn gevaccineerd of de ziekte nog niet hebben gehad kunnen ziek worden. Mensen die de ziekte gehad hebben kunnen hem niet opnieuw krijgen. Door 2 vaccinaties ontstaat er meestal een goede bescherming tegen de ziekte. Ondanks vaccinatie tegen bof kun je toch ziek worden.

Wat kun je doen tegen de bof?

Er bestaat geen behandeling tegen bof. Je kan enkel de symptomen verzachten met: een pijnstiller. warme kompressen tegen de zwelling.

Wat is de incubatietijd van bof?

Incubatieperiode. 12 tot 25 dagen (meestal 16-18 dagen) (AAP 2018).

Welke kinderziektes zijn besmettelijk?

Bekende voorbeelden zijn waterpokken, de vijfde en de zesde ziekte, mazelen en hersenvliesontsteking. Het afweersysteem van jonge kinderen is nog niet eerder met deze ziekteverwekkers in aanraking gekomen. Daarom maken kinderen na besmetting de ziekte door en bouwen afweer tegen de ziekteverwekker op.

Wat zijn de eerste symptomen van hersenvliesontsteking?

Wat zijn de verschijnselen van een hersenvliesontsteking?
 • hoge koorts (of een te lage temperatuur)
 • koude rillingen.
 • bleke huid, of andere huidkleur dan normaal.
 • hoofdpijn.
 • overgeven.
 • nekpijn of een stijve nek; het lukt niet goed de nek voorover te buigen.
 • sufheid.
 • verwardheid.

Hoe begint hersenvliesontsteking?

De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Zo'n bacterie kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.

Hoe test je hersenvliesontsteking?

De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.

Hoe weet je dat je niet vruchtbaar bent?

Er zijn geen symptomen voor verminderde vruchtbaarheid, behalve dat het niet lukt om zwanger te worden. Pijn bij de geslachtsgemeenschap of de menstruatie of een onregelmatig cyclus kunnen wijzen op vruchtbaarheidsproblemen, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Wat als een man onvruchtbaar is?

Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.

Is de 5e of 6e ziekte besmettelijk?

Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen. Vijfde ziekte is vooral besmettelijk als je lange tijd dicht bij iemand in de buurt bent die het virus heeft. Bijvoorbeeld in gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.

Is waterpokken besmettelijk voor volwassenen?

De ziekte is heel besmettelijk voor anderen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn ingedroogd.

Wat zijn de 7 kinderziektes?

In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).

Kan je iemand besmetten tijdens incubatietijd?

Je kunt al besmettelijk zijn de 2 dagen voordat je klachten krijgt. Mensen met COVID-19 zijn over het algemeen 1 tot 2 weken na het begin van de klachten besmettelijk.

Hoeveel dagen kun je iemand besmetten?

Iemand met corona die (nog) geen klachten heeft, kan het virus wel verspreiden. Dit kan vanaf 5 dagen voordat die persoon klachten krijgt. Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen.

Kun je mensen besmetten als je negatief bent getest?

Ja, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat de geteste persoon besmettelijk is. Dit komt omdat de test over het algemeen alleen positief wordt als er veel virus in de neus zit. Dit betekent ook dat een negatieve test niet per se betekent dat iemand niet besmettelijk is.

Hoeveel dagen voor klachten besmettelijk?

Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen.

Volgende artikel
Wie betaald kosten babyshower?