Wat houdt co-ouderschap in? En bij geen ouderlijk gezag, hoe kan ik dan co-ouderschap regelen?

Is co-ouderschap altijd 50 50?

Gevraagd door: Mart Kuipers  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (9 stemmen)

Co-ouderschap betekent vaak dat de kinderen 3 dagen bij de ene ouder en 4 dagen bij de andere ouder zijn. Bij oudere kinderen wordt ook vaak gekozen voor een weekverdeling (de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de ander). Co-ouderschap is dus niet altijd precies 50/50 verdeeld.

Is 60 40 co-ouderschap?

Bij co-ouderschap wordt uitgegaan van een gelijke verdeling van de dagen dat de kinderen bij de ene of bij de andere ouder zijn. Ook wanneer de verdeling niet helemaal 50/50 is (bijvoorbeeld 60/40) wordt er nog gesproken over co-ouderschap.

Hoeveel procent heeft co-ouderschap?

Hoeveel procent kiest voor co-ouderschap? Co-ouderschap is behoorlijk in opmars. Koos in 2001 nog slechts 5% voor co-ouderschap, in 2013 was dit al gestegen tot 27%. De overgrote meerderheid van 70% kiest voor een omgangsregeling waarbij de kinderen bij hun moeder blijven.

Is 30 70 co-ouderschap?

Als één van hen fulltime werkt (van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat) wordt een gelijke verdeling al lastiger. Als ouders om die reden een 30/70-verdeling overeenkomen, kan dat echter ook co-ouderschap zijn.

Wat zijn de regels voor co-ouderschap?

In de wet staan geen regels voor co-ouderschap. U spreekt zelf af hoe u de omgang met de kinderen en de zorg en opvoeding verdeelt. Bij co-ouderschap komen die afspraken hierop neer: U spreekt gelijke verdeling af van de zorgtaken en opvoedtaken.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de beste verdeling bij co-ouderschap?

Bij oudere kinderen wordt ook vaak gekozen voor een weekverdeling (de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de ander). Co-ouderschap is dus niet altijd precies 50/50 verdeeld. Dat is ook geen voorwaarde of regel. De beste verdeling is de verdeling die voor alle partijen goed werkt.

Welke verdeling co-ouderschap?

Bij co-ouderschap is jullie kind evenveel bij jou als bij je (ex-)partner. De verdeling van jullie kind bij co-ouderschap kan op twee manieren: Jullie kind is de helft van de week bij jou en de andere helft bij je (ex-)partner. Jullie kind is de ene week bij jou en de andere week bij je (ex-)partner.

Wat is de maximale afstand voor co-ouderschap?

Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.

Hoeveel uur co-ouderschap?

Volgens de Belastingdienst ben je co-ouder als jullie kind 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij jou is en 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat jullie kind om de week bij jou is en om de week bij je (ex-)partner.

Is alimentatie verplicht bij co-ouderschap?

Ook bij co-ouderschap is er sprake van kinderalimentatie. Degene met het hoogste inkomen zal nog altijd een bijdrage moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Dit om de financiële situaties bij beide ouders zo min mogelijk te laten verschillen.

Kan een vader co-ouderschap eisen?

Co-ouderschap kan alleen worden overeengekomen en niet worden geëist. De regeling die u afspreekt moet zoveel mogelijk in het belang van de beiden kinderen zijn. Hierbij gaat het dan om regelmaat, zonder teveel wisselingen.

Wie krijgt het kindergeld bij co-ouderschap?

Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld.

Wie betaald kleding bij co-ouderschap?

Kleding en omgang

Indirect komen de kosten van kleding voor de kinderen voor rekening van beide ouders. De niet-verzorgende ouder betaalt zijn/haar bijdrage daarin immers door middel van kinderalimentatie.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

De nadelen van co-ouderschap zijn:
  • Er zal veel contact zijn tussen vader en moeder.
  • Co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn met het werk.
  • De kosten zijn hoger, omdat veel zaken dubbel aangeschaft moeten worden. ...
  • Er moet telkens 'verhuisd' worden, dit kan voor sommige kinderen erg belastend en onrustig zijn.

Wat is de beste omgangsregeling voor een kind?

Uit onderzoek van Sarah Westphal blijkt dat kinderen het gelukkigste zijn, als ze afwisselend bij beide ouders wonen. Kinderen die afwisselend bij beide ouders wonen, hebben een hoger sociaal en psychisch welzijn dan kinderen die bij één van beide ouders wonen.

Welke kosten vallen onder kinderalimentatie bij co-ouderschap?

Wat valt onder de alimentatie

Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.

Hoe controleert de Belastingdienst co-ouderschap?

Vanaf 1 januari 2021 beoordeelt de Belastingdienst dat je co-ouder bent als je kind in een herhalend ritme in totaal minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder is. Hiervoor kunnen ook dagdelen bij elkaar worden opgeteld. Dit komt bijvoorbeeld neer op 3 dagen per week.

Wie heeft gezag bij co-ouderschap?

Sinds 1 januari 1998 geldt in Nederland het uitgangspunt dat na de scheiding de ouders samen het ouderlijk gezag over de kinderen blijven houden. De ouders blijven dan beiden verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van de kinderen en nemen samen alle belangrijke beslissingen.

Hoeveel kindgebonden budget bij co-ouderschap?

Krijgt u als co-ouder allebei een deel van de kinderbijslag uitbetaald? Dan krijgt toch maar 1 van u het kindgebonden budget. We betalen uit aan de ouder die als 'aanvrager van de kinderbijslag' geregistreerd staat. U bepaalt samen welke ouder de aanvrager van de kinderbijslag wordt.

Hoe ver mag een ouder verhuizen?

Kort samengevat: voor gescheiden ouders (of ouders die gezamenlijk gezag over een kind hebben) bestaat in principe geen maximumafstand om uit elkaar te gaan wonen. Het hangt af van alle omstandigheden van het geval en de betrokken belangen.

Kan de rechter co-ouderschap opleggen?

Co-ouderschap staat niet in de wet

Een co-ouderschap heeft geen wettelijke basis. In ons wetboek kom je deze term dus niet tegen. Dat betekent, dat je bij een rechter in beginsel niet kunt verzoeken een co-ouderschap vast te leggen. Van een verplichting tot een co-ouderschap is dus evenmin sprake.

Hoe beeindig ik co-ouderschap?

Een co ouderschap beëindigen is niet zomaar mogelijk. De afspraken hiervoor zijn namelijk bij uw scheiding vastgelegd in het ouderschapsplan. Deze kunnen niet zomaar worden veranderd. Dat is alleen mogelijk als zowel u als uw ex-partner achter deze beëindiging staan.

Kan co-ouderschap gewijzigd worden?

Je kunt de omgangsregeling niet zomaar laten wijzigen. Er zijn goede redenen voor nodig om dit langs de rechter te krijgen. De reden die wij het meeste zien, zijn de volgende. Een van de partners houdt zich niet aan de afspraken of verhuisd naar een locatie op grote afstand.

Kan kinderbijslag gesplitst worden?

Heeft u co-ouderschap? Spreek dan samen af hoe u de betaling van de kinderbijslag tussen u beiden wilt verdelen. Maakt u geen afspraak? Dan krijgt ieder de helft van de kinderbijslag.

Kan vader kind afnemen van moeder?

De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.