How It's Made: Blue Stilton Cheese

Is blauwschimmelkaas gepasteuriseerd?

Gevraagd door: kand. Evy Avci MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (68 stemmen)

De melk wordt gepasteuriseerd, dus verwarmd, en dood de bacteriën die in de kaas aanwezig kunnen zijn. De bekende Hollandse gele kaas, smeerkaas, blauwe kaas, geitenkaas, roomkaas, feta, cottage cheese zijn allemaal gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus veilig eetbaar voor zwangere vrouwen.

Hoe weet je of kaas gepasteuriseerd is?

Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.

Is gorgonzola AH gepasteuriseerd?

In Nederland wordt gorgonzola over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat de melk verhit is voor het gebruik. Eventuele bacteriën, zoals de listeria bacterie, gaan dood tijdens dat proces. Hierdoor is er geen kans meer op besmetting en de schadelijke gevolgen daarvan.

Welke kaas is niet gepasteuriseerd?

Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.

Is roquefort gepasteuriseerd?

Gepasteuriseerde kaas is hierdoor een veiligere grondstof voor kaas dan rauwe melk en de meeste kazen worden dan ook gemaakt van gepasteuriseerde melk. Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas.

42 gerelateerde vragen gevonden

Welke gorgonzola zwanger?

Zachte kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.

Is gorgonzola van rauwe melk?

Gorgonzola DOP (beschermde oorsprongsbenaming) is een blauwe kaas van rauwe melk met een zachte structuur. Ze behoort, met de typisch groene strepen, tot de familie van schimmelkazen.

Is brie altijd gepasteuriseerd?

Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?

In Nederland kun je mozzarella veilig eten tijdens de zwangerschap. Ben je in het buitenland? Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.

Is alle mozzarella gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Is Monchou gepasteuriseerd?

Monchou is een roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk: je mag het dus gerust eten als je zwanger bent. Gepasteuriseerd betekent dat de melk is verhit tot minimaal 70 graden waardoor de listeria bacterie die er wellicht in de melk kan zitten, wordt gedood.

Is Albert Heijn feta gepasteuriseerd?

Ingrediënten. Gepasteuriseerde schapen en geitenMELK (30%),zout,MELKfermenten,microbieel stremsel.

Is AH mozzarella gepasteuriseerd?

Galbani Mozzarella is een Italiaanse verse mozzarella met een heerlijk frisse, zachte smaak. Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit gepasteuriseerde koemelk. Formaat voor veelzijdig gebruik in allerlei gerechten.

Waarom mag je geen tiramisu tijdens zwangerschap?

Het rauwe ei in verse tiramisu bevat mogelijk de listeria of salmonella bacterie, daarom kan je alle producten met rauw ei beter vermijden.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Welke vis mag je niet eten als je zwanger bent?

Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig.

Kan een zwangere vrouw burrata eten?

Als je zwanger bent kan je bepaalde soorten burrata wel eten, en andere soorten niet. Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid of de burrata gemaakt is van verhitte/gepasteuriseerde melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.

Is cottage cheese gepasteuriseerd?

Cottage cheese is niets anders dan een hele jonge kaas. De rauwe melk wordt gepasteuriseerd en afgekoeld.

Is camembert gepasteuriseerd?

Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten. Ook als deze gemaakt zijn van rauwe melk.

Is kaas van de kaasboer gepasteuriseerd?

Meestal zijn die gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor de listeriabacterie gedood is. Raadpleeg het etiket als je twijfelt. Staat er op het etiket 'au lait cru', dan betekent het dat de er rauwmelkse kaas gebruikt is. De kaasboer verkoopt kaassoorten van rauwmelkse kaas.

Welke zuivel is gepasteuriseerd?

Melk uit de winkel is gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Lang houdbare melk is te koop onder de naam 'gesteriliseerde melk' of 'UHT-melk' en staat buiten het koelvak. Bij kaas is op het etiket te zien of het gaat om rauwe melk ("au lait cru") of gepasteuriseerde melk.

Welke kazen zijn gemaakt van rauwe melk?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

Is Bleu D Auvergne gepasteuriseerd?

De meeste Bleu d'Auvergnes zijn gepasteuriseerd maar gelukkig zijn er nog enkel Bleu d'Auvergnes Fermier au lait cru beschikbaar. De kazen wegen ongeveer 3kg en hebben een affinage van 10 weken. De kruidige smaak van de schimmel is aangenaam en niet overheersend. Een topkaas uit de Auvergne!

Volgende artikel
Waar plaats je autostoeltje?