Is bij zwangerschapsdiabetes altijd insuline nodig?
Gevraagd door: Lara Galijn | Laatste update: 12 november 2023Score: 4.4/5 (55 stemmen)
Behandeling van zwangerschapsdiabetes Als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, moet je tijdelijk insuline spuiten. Bij zwangerschapsdiabetes krijg je hulp van zorgverleners om je bloedsuiker zo goed mogelijk te behandelen. Na de bevalling verdwijnt zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag.
Is bij zwangerschapsdiabetes insuline nodig?
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes kunnen ook worden behandeld met deze insulines, als een dieet onvoldoende werkt. Gedurende de zwangerschap verandert de behoefte aan insuline sterk. Een goede controle van de bloedsuikerwaardes is belangrijk.
Waarom insuline bij zwangerschapsdiabetes?
De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Er is tijdens de zwangerschap daardoor veel meer insuline nodig om de bloedglucosespiegel normaal te houden.
Hoe hoog mag je bloedsuiker zijn tijdens zwangerschap?
De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.
Wat moet je doen als je zwangerschapsdiabetes hebt?
- eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
- eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
- eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
- eet genoeg vezels. ...
- eet genoeg eiwitten. ...
- beperk zoete drankjes. ...
- Kies gezonde tussendoortjes. ...
- Kook uw eigen maaltijden.
Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor de baby?
Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.
Waar moet je op letten bij zwangerschapsdiabetes?
- Verdeel uw maaltijden over de dag. ...
- Neem zo min mogelijk producten met suiker.
- Voeg geen suiker toe aan thee of koffie.
- Gebruik geen frisdrank of limonade met suiker. ...
- Drink ook geen ongezoet of vers vruchtensap. ...
- Neem twee keer per dag een stuk fruit.
Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?
Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.
Is zwangerschapsdiabetes erg?
Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet.
Wat mag je niet eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?
Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.
Wat gebeurt er als je geen insuline aanmaakt?
Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier. Als u te weinig insuline aanmaakt, komt de glucose niet in uw lichaamscellen. Daardoor blijft er te veel glucose (suiker) in uw bloed. Dit noemen we een te hoge bloedsuikerspiegel.
Welk type diabetes is insuline niet nodig?
Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal voedings- en bewegingsadviezen, aangevuld met medicijnen.
Hoe vaak prikken bij zwangerschapsdiabetes?
Om het glucose (suiker) gehalte in uw bloed in de gaten te houden tijdens uw zwangerschap, moet u geregeld een glucose dagcurve bij uzelf prikken zoals door de verpleegkundige uitgelegd. U prikt vier keer per dag: Eenmaal nuchter. 1 uur na elke maaltijd: ontbijt, middag- en avondeten.
Waar insuline injecteren zwanger?
De behandeling van zwangerschapsdiabetes
Je wordt naar de diabetesverpleegkundige doorverwezen. De diabetesverpleegkundige zal -indien nodig- ook uitleg geven over het spuiten van insuline. Insuline spuiten kan geen kwaad voor de baby, je spuit namelijk onder de vetlaag en boven de spierlaag.
Wat voel je bij zwangerschapsdiabetes?
Iemand met zwangerschapsdiabetes heeft vaak last van: moeheid. veel dorst. veel plassen.
Wat doet insuline met je baby?
Je moet insuline spuiten als je bloedsuiker heel hoog is. Of als je bloedsuiker niet normaal wordt met een dieet. Insuline is niet schadelijk voor je baby.
Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?
Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.
Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen?
Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Gelukkig verdwijnt de diabetes vaak direct na de bevalling.
Kun je Suikertest beinvloeden?
Als u veel beweegt, beïnvloedt dat de test. Wij raden u daarom aan iets mee te nemen dat u in de wachttijd kunt doen. Na de test kunt u gewoon eten en drinken. De uitslag van de test krijgt u van uw arts bij het volgend bezoek aan de polikliniek of telefonisch.
Wat is een gevaarlijke bloedsuiker?
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.
Hoe lang duurt zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes ontstaat meestal na de 24ste week van de zwangerschap en verdwijnt meestal na afloop van de zwangerschap. Er is sprake van zwangerschapsdiabetes als de hoeveelheid glucose in uw bloed (bloedglucosewaarde) te hoog is. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt geregeld door het hormoon insuline.
Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?
Om er voor te zorgen dat het bloedglucose niet te hoog wordt, is het belangrijk de hoeveelheid koolhydraten goed over de dag te spreiden. Streef naar 3 hoofdmaaltijden en ook 3 tot 4 keer iets tussendoor. Een tussendoortje kan zijn een snee brood, een portie fruit of een melkproduct.
Welke koeken zwangerschapsdiabetes?
↗ Je hoeft geen speciale koekjes zonder suiker te kopen. Zij zullen nog steeds invloed hebben op je bloedsuikerspiegel door de bloem (= zetmeel) die ze bevatten. De portie die je inneemt, is veel belangrijker. Kies dus voor een gewone droge koek maar beperk zeker de portie tot maximum 20 g.
Hoe hoog mag je suiker zijn na Suikertest?
Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.
Wat is de best betaalde baan in de zorg?
Hoe snel wordt je zwanger na een miskraam?