Bananen: alles wat je moet weten

Is banaan goed voor kippen?

Gevraagd door: Dani Sanders  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (5 stemmen)

Voor de afwisseling geef je de kippen regelmatig groenvoer. Het groenafval uit de keuken bijvoorbeeld, zoals sla, komkommer, broccoli en wortel. Ook bessen, appel, peer en banaan vinden ze heerlijk, evenals kruiden als brandnetel, paardenbloem en vogelmuur.

Kan een kip banaan eten?

Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.

Welk fruit mogen kippen eten?

Er zijn een aantal etensresten die kippen in ieder geval mogen: Fruit als aardbeien, frambozen, bessen, appel, mango, kiwi, druiven, enzovoort.

Wat mag je kippen niet geven?

Legkorrels, grit en maagkiezel bevorderen het leggen van eieren, want daar hebben ze extra voedingsstoffen voor nodig. Je kippen helpen zo mee om minder afval te produceren en minder voedsel te verspillen! Wat je een kip niet moet geven is vlees, yoghurt, citrusvruchten, chocola, brood, kaas en zoute producten.

Waar zijn kippen dol op?

Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan. Het is goed om ze wat lekkers te geven maar zorg er wel voor dat u ze er niet teveel van voert omdat ze dan geen zin meer hebben in hun legkorrels.

43 gerelateerde vragen gevonden

Is brood goed voor kippen?

Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.

Is rijst goed voor kippen?

Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen. Rauw of bereid vlees.

Wat vinden kippen leuk in de ren?

Het kippenhok en de ren leuker maken

Een kleurig speeltje: bijvoorbeeld een nep muis voor katten of vogelspeeltjes. Kippen zien kleuren beter dan dat mensen dat kunnen, dus hoe kleuriger hoe beter. Ze zullen er vanzelf op pikken. Als je het ophangt en het alle kanten op kan bewegen is dit ideaal.

Waar maak je kippen blij mee?

Afvinklijstje voor blije kippen
 • Zandbad. Het is belangrijk voor de gezondheid van kippen om regelmatig een zandbad te nemen. ...
 • Schuilgelegenheid. ...
 • Kippenvriendinnetjes. ...
 • Scharrelruimte. ...
 • De tip om voer op hoogte op te hangen, zodat ze zich springend kunnen vermaken, onthoud ik voor als er eens ophokplicht is.

Welke groente en fruit mogen kippen?

Welk keukenafval mag je zonder problemen aan je kippen geven?
 • rauwe groenten, behalve koolsoorten.
 • gekookte groenten.
 • gekookte aardappelen.
 • bereide groenten, zonder te veel kruiden of zout.
 • muesli.
 • geplette eierschalen en mosselschelpen.
 • kleine pitten en zaden (bv. pompoen, meloen, courgette, tomaat … )
 • gekookte rijst.

Waar kan een kip niet tegen?

Hieronder vindt u een lijst met tuinplanten die giftig zijn voor kippen.
 • Sanguinaria.
 • Adelaarsvaren.
 • Heggenrank.
 • Tweehuizige amarant.
 • Wonderboom.
 • Stekelnoot.
 • Krulzuring.
 • Ridderspoor.

Wat is een snack voor kippen?

Lekkere trek stil je met tussendoortjes zoals vlokreeftjes, meelwormen, calumwormen of een van de overheerlijke Kippenhuis mixen. Beide verkrijgbaar in grote en kleine verpakkingen. Kippen zijn er dol op! Bovendien is het een gezonde aanvulling op basis kippenvoer.

Is witlof goed voor kippen?

Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen. Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is.

Kan een kip een dag zonder eten?

Kuikens kunnen anderhalve dag zonder eten en drinken.

Is pasta goed voor kippen?

Dit mag je de kippen voeren

Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.

Hebben kippen het koud in de winter?

Kippen kunnen strenge vorst verdragen. Vooral als ze de periode van rui goed zijn doorgekomen. Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken.

Hoe weet je of een kip gelukkig is?

Een gezonde kip is nieuwsgierig en constant op zoek naar voedsel. Een kip is van nature uit altijd aan het scharrelen. Een ongezond dier is minder levendig, zit stil en zal zich sneller afzonderen van de rest. Een gezonde kip neemt geregeld ook een stofbad.

Wat aten kippen vroeger?

Kippen scharrelden op het boerenerf en aten gras, wurmpjes en insecten. Ze kregen hooguit wat overgebleven groente en brood, of enkele graankorrels.

Kan een kip tegen de regen?

Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.

Kan een kip zich vervelen?

Vervelend, een kip die aan het verenpikken is! De reden hiervoor is vaak verveling. Deze verveling is het gevolg van het niet kunnen pikken en scharrelen. Dat is namelijk het natuurlijk voedselzoekgedrag van een kip.

Hoe vaak moet je een kippenhok schoonmaken?

Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.

Wat eten kippen het liefst?

Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.

Kunnen kippen in bad?

Belangrijk is dat kippen een zandbad of stofbad kunnen nemen. Zo'n bad is nodig om zich te ontdoen van parasieten. Hebben de kippen de vrijheid, dan zoeken ze zelf wel een geschikte plek.

Wat doe je op de bodem van een kippenhok?

Je kunt verschillend materiaal gebruiken als ondergrond voor in de kippenren. Zo behoren boomschors, zand, houtsnippers en gras tot de mogelijkheid. Wanneer de kippenren van boven open is, is het niet verstandig een vocht opnemende ondergrond te gebruiken. Doe je dit wel, dan kan er snel schimmel ontstaan.

Wat ziet een kip?

Wat ziet een kip? De ogen van pluimvee hebben een extra receptor in hun ogen. Daardoor kunnen ze UV zien, hetgeen mensen niet kunnen. Ook is het kippenoog meer gevoelig voor specifieke kleuren dan een mensenoog, vooral in het blauwe en rode deel van het spectrum.