Mag je van de verzekering uw auto uitlenen?

Is auto verzekerd bij uitlenen?

Gevraagd door: ing. Ise Biharie PhD  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.6/5 (64 stemmen)

Heeft u een All Risk autoverzekering? Dan is schade aan andermans auto én uw eigen auto verzekerd. Het maakt niet uit wie achter het stuur zit tijdens het ongeval: uzelf of iemand aan wie u de auto uitleent. Dit geldt óók als iemand anders in uw auto rijdt en schade heeft veroorzaakt.

Wie is aansprakelijk bij uitlenen auto?

Als eigenaar van de auto ben je aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder je naam geregistreerd bij jouw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken.

Is een geleende auto verzekerd?

Niet voor de persoon. Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt. De kosten die ontstaan na schade als je in een geleende auto rijdt, blijven dus wel voor de eigenaar van de auto.

Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?

Wie betaalt de schade als je je auto uitleent? Dat is de eigenaar van de auto. Het maakt voor de autoverzekeraar niet uit of jij op dat moment wel of niet aanwezig was. Een autoverzekering sluit je af op het voertuig.

Is mijn dochter verzekerd als ze in mijn auto rijdt?

Jouw auto is gewoon verzekerd, ook als jouw zoon of dochter achter het stuur zit. Af en toe jouw auto uitlenen is dus geen enkel probleem. Mocht er schade ontstaan dan geldt er vaak een extra eigen risico als jouw zoon of dochter nog geen 24 jaar oud is.

35 gerelateerde vragen gevonden

Is mijn zoon verzekerd als hij in mijn auto rijdt?

Een inwonend kind is ook meeverzekerd bij uw autoverzekering en kan dus zonder problemen in uw auto rijden (mits hij of zij een rijbewijs heeft natuurlijk). U hoeft dit niet van te voren bij uw verzekeraar aan te geven als uw kind af en toe in uw auto rijdt.

Kan ik de auto van mijn zoon verzekeren?

Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.

Waar moet je op letten als je je auto uitleent?

Auto uitlenen: ben ik verzekerd?
  1. Maak afspraken over kosten bij eventuele schade. Alle schades die anderen met je auto rijden, kunnen invloed hebben op jouw schadevrije jaren en dus op je no-claim korting en een eventueel eigen risico. ...
  2. Regel een verzekering voor inzittenden. ...
  3. Check of je de juiste dekking hebt.

Wat als je schade hebt gereden met een andermans auto?

Wanneer je schade veroorzaakt aan een geleende auto of een ander motorrijtuig, wordt dit niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering. De schade kan eventueel wel verhaald worden via de autoverzekering van de auto-eigenaar zelf.

Wie is aansprakelijk bij schade bestuurder of eigenaar?

Zoals u hierboven hebt kunnen lezen kan het Waarborgfonds haar schade verhalen bij de bestuurder en kentekenhouder van het voertuig. De bestuurder en kentekenhouder zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schade (6:102 BW). Dit betekent dat ze beide volledig aansprakelijk zijn voor de schade.

Hoe lang mag je auto niet verzekerd zijn?

Wanneer je een voertuig op jouw naam overschrijft, ben je aansprakelijk voor de motorrijtuigenbelasting, verzekering en Algemene Periodieke Keuring(APK). Wanneer je het voertuig niet binnen 28 dagen na de tenaamstelling hebt verzekerd, krijg je van de RDW een waarschuwingsbrief.

Wie is verantwoordelijk voor een geleende auto?

Als je een auto leent van een bekende en je rijdt schade aan de leenauto, dan is deze schade gedekt op de autoverzekering van degene van wie je de auto leent. Degene die de auto uitleent is namelijk verantwoordelijk voor zijn eigen auto. Een autoverzekering is in Nederland verplicht om de weg op te mogen.

Kan iemand anders met mijn auto op vakantie?

Een bestuurder van een auto moet het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren kunnen tonen. Die moeten worden meegegeven. Let op: het overschrijvingsbewijs hoeft niet meegegeven te worden. Je kunt bij gebruik in het buitenland aan de lener een machtiging meegeven.

Kan je je auto zomaar uitlenen?

Als eigenaar van jouw auto mag je zelf bepalen aan wie je je auto wilt uitlenen. Vanzelfsprekend moet diegene in het bezig zijn van een geldig rijbewijs en zich houden aan de verkeersregels.

Is iedereen aansprakelijk verzekerd?

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. U mag dus zelf weten of u zich voor schade aan anderen wilt verzekeren. Nou zijn Nederlanders wel vaak oververzekerd, maar dit is er toch wel eentje in de categorie 'sterk aangeraden'.

Wie mag er met mijn auto rijden?

Als je een geldig rijbewijs en de toestemming van de eigenaar van de auto hebt, mag je met de auto van iemand anders rijden. Kijk steeds na of de eigenaar van de auto over een geldige groene kaart én (minstens) BA autoverzekering heeft.

Wat dekt all risk verzekering auto niet?

Vervelende schades zoals bij eigen schuld of door vandalisme vallen onder de all-risk autoverzekering. Zou je alleen WA of beperkt casco verzekerd zijn, dan is dat niet gedekt. Het hele verhaal is wel dat je na een schade terugval krijgt in schadevrije jaren.

Welke verzekering dekt schade aan andere auto?

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Je bent met deze verzekering verzekerd voor schade waar je aansprakelijk voor gesteld kan worden. Deze verzekering is de goedkoopste verzekering en heeft de minst uitgebreide dekking. Schade die je bij een andere auto hebt veroorzaakt wordt met de WA-verzekering gedekt.

Wat te doen bij ongeval met blikschade?

Een aanrijding op de snelweg met alleen blikschade? Rijd dan samen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats of tankstation. Vul hier samen met de andere partij het schadeformulier in.

Is mijn vriendin verzekerd in mijn auto?

Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades.

Kunnen 2 mensen eigenaar zijn van een auto?

Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.

Hoeveel schadevrije jaren verlies je bij schade?

Schadevrije jaren verliezen na schade claimen

Je verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij de autoverzekeraar. Eén schade kost je vijf schadevrije jaren. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.

Kan een familielid mijn auto verzekeren?

Ja, u mag uw auto uitlenen aan bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis. Uw auto is dan nog steeds verzekerd op basis van de autoverzekering die u zelf heeft afgesloten.

Kunnen mijn ouders mijn auto verzekeren?

Ten eerste is het formeel gezien niet eens mogelijk. Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.

Kan je een auto verzekeren op je ouders naam?

Je auto verzekeren op een andere naam, bijvoorbeel die van je ouders? Dat kan. Ben je 18 jaar of ouder en heb je een geldig rijbewijs, dan kun je profiteren van voordelen die al gelden voor je ouders.