Are you buying 'Real' Feta Cheese at the grocery store?

Is alle feta gepasteuriseerd?

Gevraagd door: Dana Slingerland  |  Laatste update: 11 januari 2024
Score: 4.8/5 (43 stemmen)

Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Is Griekse feta gepasteuriseerd?

Geen probleem, dat kun je gerust opeten. De schapenmelk (en soms een beetje geitenmelk) die wordt gebruikt in de originele Griekse feta wordt gepasteuriseerd. Mocht je toch twijfelen, en meteen je Grieks willen oefenen, vraag dan of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt.

Welke feta mag je eten als je zwanger bent?

Gepasteuriseerde kaas

Gepasteuriseerde melk is verhit, waardoor alle bacteriën onschadelijk gemaakt worden die in de melk zitten. Hierbij maakt het dus niet uit of je gaat voor Weydeland Jong of Weydeland Oud, Minder Zout, de brokkelkazen of de light varianten; alle Weydeland Kazen mag je eten tijdens je zwangerschap.

Welke kaas is niet gepasteuriseerd?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

Hoe weet je of kaas van rauwe melk is?

Hoe herken je rauwmelkse kaas? Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of iets gepasteuriseerd is?

In Nederland is het verplicht om op de verpakking te vermelden of kaas gemaakt is van rauwe melk (en dus niet gepasteuriseerd is). Er staat dan op de verpakking bij de ingrediënten: 'rauwe melk' of 'au lait cru'. Staat op het etiket geen 'rauwe melk' of 'au lait cru' vermeld, dan kun je de kaas veilig eten.

Waarom geen basilicum tijdens zwangerschap?

De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.

Is mozzarella altijd gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Welke kaas mag een zwangere vrouw niet eten?

Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.

Is de brie van AH gepasteuriseerd?

Omschrijving. Puntje brie - Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk. 60% V.G. op droge stof.

Hoe weet ik of feta gepasteuriseerd is?

Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken.

Hoe groot is de kans op Listeria?

De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Zwangere vrouwen

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Wat is echte feta?

Vroeger mochten alle witte brokkelige kazen doorgaan als feta, maar dat is dus niet meer zo. Sinds 2002 is er een Europese regelgeving die zegt dat alleen kaas die gemaakt is in Griekenland, en minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bevat Feta mag heten.

Is geitenkaas altijd gepasteuriseerd?

Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is. In de zachte variant kán rauwe geitenmelk zitten.

Is Griekse yoghurt gepasteuriseerd?

Producten besmet met bacteriën

Bovenstaande producten kan je wel eten als je ze verhit of als ze zijn gepasteuriseerd (zoals koemelkproducten, zoals Griekse Yoghurt). Verhitting en het pasteuriseren doodt de bacteriën.

Welke pizza mag je niet eten als je zwanger bent?

Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.

Waarom geen zalm tijdens zwangerschap?

Rauwe zalm als je zwanger bent

In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.

Kan je salami eten als je zwanger bent?

Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami.

Is kwark altijd gepasteuriseerd?

100 gram magere kwark bevat:

In de fabriek wordt de melk gestandaardiseerd (vetgehalte vaststellen), gehomogeniseerd (vetbolletjes gelijk verdelen) en gepasteuriseerd (kort verhitten op 72 ºC).

Welke kazen zijn rauw?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

Kun je burrata eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent kan je bepaalde soorten burrata wel eten, en andere soorten niet. Controleer als je zwanger bent voor de zekerheid of de burrata gemaakt is van verhitte/gepasteuriseerde melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Welke desserts mag je niet eten als je zwanger bent?

Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!

Is spinazie goed als je zwanger bent?

Vegetarische pasta met romige spinazie

Natuurlijk is spinazie ontzettend goed voor een zwangere vrouw vanwege het hoge ijzer gehalte.

Volgende artikel
Waarom douchen na bevalling?