How Authentic Feta Cheese Is Made In Greece | Regional Eats

Is AH Griekse feta gepasteuriseerd?

Gevraagd door: bc. Johanna Yilmaz LLB  |  Laatste update: 6 februari 2024
Score: 4.4/5 (42 stemmen)

Originele Griekse feta bereid van gepasteuriseerde schapen- en geitenmelk. Dankzij de unieke pekeltechnieken en traditionele rijping krijgt deze een rijk smaakprofiel met een heerlijk pittige bite!

Is feta van AH gepasteuriseerd?

Omschrijving. Feta BOB van gepasteuriseerde schapen- en geitenmelk.

Is Griekse feta gepasteuriseerd?

Geen probleem, dat kun je gerust opeten. De schapenmelk (en soms een beetje geitenmelk) die wordt gebruikt in de originele Griekse feta wordt gepasteuriseerd. Mocht je toch twijfelen, en meteen je Grieks willen oefenen, vraag dan of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt.

Hoe weet je of feta gepasteuriseerd is?

Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken.

Welke feta mag je eten als je zwanger bent?

Gepasteuriseerde kaas

Gepasteuriseerde melk is verhit, waardoor alle bacteriën onschadelijk gemaakt worden die in de melk zitten. Hierbij maakt het dus niet uit of je gaat voor Weydeland Jong of Weydeland Oud, Minder Zout, de brokkelkazen of de light varianten; alle Weydeland Kazen mag je eten tijdens je zwangerschap.

43 gerelateerde vragen gevonden

Welke kaas is niet gepasteuriseerd?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

Wat mag je absoluut niet eten als je zwanger bent?

Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.

Is Griekse yoghurt gepasteuriseerd?

Producten besmet met bacteriën

Bovenstaande producten kan je wel eten als je ze verhit of als ze zijn gepasteuriseerd (zoals koemelkproducten, zoals Griekse Yoghurt). Verhitting en het pasteuriseren doodt de bacteriën.

Hoe groot is de kans op Listeria?

De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).

Is mozzarella altijd gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Wat is Griekse feta?

Feta is een harde (en overigens ook witte) kaas die geproduceerd moet zijn in Griekenland. Feta wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk en vervolgens bewaard in pekelwater om uitdroging te voorkomen.

Waar wordt Griekse feta van gemaakt?

Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.

Welke pizza mag je niet eten als je zwanger bent?

Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.

Hoe weet je of iets gepasteuriseerd is?

In Nederland is het verplicht om op de verpakking te vermelden of kaas gemaakt is van rauwe melk (en dus niet gepasteuriseerd is). Er staat dan op de verpakking bij de ingrediënten: 'rauwe melk' of 'au lait cru'. Staat op het etiket geen 'rauwe melk' of 'au lait cru' vermeld, dan kun je de kaas veilig eten.

Is de brie van Albert Heijn gepasteuriseerd?

Omschrijving. Puntje brie - Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk. 60% V.G. op droge stof.

Wat zijn gepasteuriseerde kazen?

Gepasteuriseerde kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk wat inhoudt dat de melk bij de productie van de kaas kort verhit is om bacteriën onschadelijk te maken. Dit maakt kaas van gepasteuriseerde melk ook geschikt om te eten voor zwangere vrouwen.

Hoe dood je de listeria-bacterie?

De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Besmetting en preventie van listeria

Voedingsmiddelen kunnen besmet raken door het gebruik van rauwe, besmette ingrediënten. Voorbeelden zijn zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk (bijvoorbeeld sommige soorten brie, camembert, feta en blauwe kaas) en vleesproducten (zoals gehakt, filet américain en paté).

Hoe snel word je ziek van listeria?

Listeriose kan voor sommige mensen gevaarlijk zijn. Vooral voor ongeboren kinderen, pasgeboren baby's en mensen met minder afweer. Soms overlijdt iemand aan deze ziekte. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is enkele dagen tot enkele maanden.

Hoe weet je of yoghurt gepasteuriseerd is?

Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding 'gepasteuriseerd' of 'UHT' op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn. Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig.

Is skyr gepasteuriseerd?

Skyr (spreek uit als 'skir') is een typisch IJslands melkproduct, dat lijkt op kwark. Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk en verschillende soorten (positieve) bacteriën.

Is honing goed tijdens zwangerschap?

Honing. Honing eten is niet schadelijk voor je ongeboren baby en mag je dus eten tijdens je zwangerschap. Infantiel Botulisme komt alleen bij kinderen voor als de honing besmet is met botulismebacterie. In de darmen van de zwangere vrouw kunnen de sporen van de bacterie niet overleven.

Waarom mag je geen peper tijdens zwangerschap?

Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.

Waarom geen basilicum tijdens zwangerschap?

De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.

Kun je garnalen eten als je zwanger bent?

Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.